Skocz do zawartości

Narzędzia

Gość Marqs
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie zestawu kluczy. Wiem, że klucze powinny być porządne, dobrej firmy co swoje kosztuje. Zastanawiam się czy przy moim amatorskim zastosowaniu, czasem coś w motocyklu, w rowerze czy w samochodzie odkręcić wystarczą chińczyki z allegro ? 

Ktoś takich używa ? O czymś takim mówię: http://allegro.pl/zestaw-kluczy-nasadowych-klucze-nasadowe-108m-bity-i6744742289.html?fromVariant=6542678282

Ja też mam doświadczenia z chyba takim samym kompletem, i jak dla mnie masakra, te nasadki sa jak z plasteliny jakaś zapieczona śruba i nasadki się poddaja, grzechotki też szału nie robią. Mam też drugi niewiele drozszy kompket za coś ponad 200 zł i różnica jest nie do opisania mam go już z 7-8 lat i naprawdę lekko ze mną nie miał i dużo był używany i żaden z jego elementów nie uległ zniszczeniu. Ja bym drugi raz nie kupił tego zestawu co w linku podałeś. Jak znajdę firmę tego mojego zestawu podeślę link bo musiałbym do auta zobaczyć :P

Zwłaszcza do amatorskiego użycia nie nadają się tanie klucze.

Dlaczego ? Bo albo obrobisz śrubę, albo obrobisz klucz, albo Ci się złamie w ręce a ręką jak nie przyp.... w coś to wtedy już będziesz wiedział dlaczego ich nie używać.

Od takich tanich kompletów zaczynałem i dziś już nie ma po nich śladu w garażu.

Klucze nie muszą być markowe ale wykonane z dobrych materiałów. Bo inaczej więcej strat narobią niż z nich korzyści. A to co tanie to nie jest tanie bo będziesz wiele razy kupował.

Kiedyś za pkt na którejś stacji paliw wybrałem sobie taki komplecik kluczy :

https://www.stukpuk.pl/zestaw-akcesoriow-92szt-makita-p-46470?gclid=EAIaIQobChMIhcC_uJzJ2QIVFmcZCh2Xpwm6EAQYBCABEgK-P_D_BwE

do lekkich prac się nadaje do poważnej pracy już nie.

Komplet kluczy Hazeta, Usaga czy Bety jeszcze mnie nie zawiódł.

Do amatorskiego użytku kup sobie Yato. Niewiele droższe, a dają radę. Tymi z linku sobie dupy nie zawracaj, bo to kasa w błoto!

Yato,proline,jonnesway całkiem przyzwoite narzedzia, mozna szukac cos jeszcze tanszego ale norma din3113 żeby była.

Tanie klucze nie dość że są ze słabego materiału to do tego można się zdziwić że z normalnego zestawu masz klucz 13, z taniego okazuje się że pasuje 12 albo 14, bo rozmiary nie wiadomo skąd brali :) lepiej dołozyć raz i mieć na lata. Ja od siebie polecam proxxona - tylko 1 bit udało mi się załatwić :D ostatnio słyszałem też dobre opinie o YATO jeżeli chodzi o stosunek cena / jakość .

Kupiłem zestaw w biedronce kluczy z grzechotką ,do amatorki i jest OK jedyne co się stało to przez to, że jak odkrecałem ,przykręcałęm koło auta stałem na grzechotce noga i zeszła gumowa nakładka . to wszystko.

na kluczach się nie oszczędza. każdy mechanik ci to powie. nic nimi nie odkręcisz i roboty se narobisz 3 razy tyle niż to warto

w tej cenie ok 140zł kupiłem z 10 lat temu komplet coval-a  jedyne co się stało to nasadka 17 pękła ale się nie obrobiła.grzechotki są super na dużą grzechotke do odkręcania zakładam metrową rure i nic się nie dzieje

Mój kumpel kupił potężny zestaw Yato i rozwalił małą grzechotkę. Trochę szkoda, bo dał 4 stówy za to... :/ 

Ja osobiście mam zestaw Proxxona i mogę polecić. Narzędzia są po to, żeby sobie ułatwić robotę i przyspieszyć. Kiedyś kupowałem tanie przyrządy i narzędzia to albo się łamały albo się nie nadawały do niczego i tylko sobie dodawałem roboty przez to...

No i najważniejsza rzecz, o której nikt nie mówi. Grzechotki nie służą do odkręcania zapieczonych lub mocno dokręconych śrub. Zniszczysz grzechotkę, bez względu na to jakiej będzie firmy, prędzej czy później się posypie. Do tego są inne argumenty jak 'pokrętła przegubowe' czy coś tego typu, a dopiero później wjeżdża grzechotka dla ułatwienia roboty ;) 

również używam od lat Proxxonów, zarówno zestawu nasadek jak i płasko oczkowych. 

Od momentu jak mam zestaw honitona za 300zl wiekszosc kluczy poleciala do kosza...tylko plasko oczko zostaly do walenia mlotkiem po nich, honitony zapinam pod klucz udarowy pneumat czy tez elektryk i atom, nic sie nie dzieje, uzytek czysto amatorski jakies klocki czy wahacz :)

Nawet najlepsze i najdroższe klucze da się popsuć . Jeśli podczas pracy pierwsze robimy a później myślimy jak to zrobić to skutki są zazwyczaj mizerne.

Dwa lata temu dostałem w prezencie  zestaw kluczy Powerfix 216 elementów,w Lidlu też kiedyś takie były.

Nie sądziłem że za taką cenę i takiej firmy klucze będą się do czegokolwiek nadawać.No ale " darowanemu koniu w zęby się nie zagląda."

Mam je do tej pory ,jak na razie nic nie urwałem a sporo nimi pracuję.Jednak do zardzewiałej śruby nie używam najmniejszej grzechotki bo taka akurat jest pod ręką.

Do tego jest największa i to też z głową ,zakładanie na nią metrowej rury jako przedłużka nie wchodzi w grę .Na to są inne sposoby.

Ja takze posiadam zestaw z lidla (8lat)I ma juz kilka lat w ciaglym uzyciu niestety juz na wymiarciu padly grzechotki I nasadki swoje przeszly wiec postanowilem zainwestowac w nie co lepszy sprzet I kupilem tengtools I powiem ze warty kazdej ceny jakos I wytrzymalosc jest bardzo dobra I niema problemu ze klucze przeskakuja lub nie pasuje rozmiar

Ja akurat mam duzy zestaw kluczy YATO jestem z nich mega zadowolony .Aile mi one prac ułatwiły to już niepowiem . Jedna wada jaką miały to że dwie grzechotki (najmniejsza i srednia )mi padły . Kupione następne w kastoranie i jest git.

Fajny temat a jakos nigdy nie wpadl mi w oko :)

Zasada jest jedna w klucze warto inwestować bo akurat w tym przypadku za ceną mocno bije jakość. Jakieś 10 lat temu kupiłem swoja pierwsza walizke stanleya (stary w zasadzie juz kultowy model) używane sa codziennie skatowalem nimi niejeden samochod a motocykli juz nie zlicze i wiecie co sie staloo po takim czasie? Nic. Ten stanley dalej mi sluzy jako podstawowy zestaw pod reka mimo ze mam też corone z milionem elementow ktorej wlasciwie nie ruszam bo nie ma takiej potrzeby. A to zdjecie na dowód ze stanley dalej stoi :)

7caca84bb2c2.jpg

Jak by ktos chciał info odnosnie pneumatow kompresorow kluczy dynamometrycznych czy innych podnosnikow to smialo pisac, przez ładnych pare lat przewertowalem troche żelastwa uczac sie glownie na swoich bledach takze cos tam moge powiedziec.

Aaa i najwazniejsze- kluczy sie nie pozycza i nawet najlepsze klucze mozna zepsuć niewlasciwym uzytkowaniem

Edytowane przez Cirus

Mój kumpel kupił potężny zestaw Yato i rozwalił małą grzechotkę. Trochę szkoda, bo dał 4 stówy za to... :/ 

Akurat do Yato idzie dokupić każdy element oddzielnie, nawet w castoramie widziałem małą grzechotkę za parę złotych,

Cirus tylko weż traf oryginalnego stanleya teraz....

Pytanko. Klucz pneumatyczny i kompresor 50l raczej nie da rady. Np do kół

Dokładnie trafiłeś w sedno tematu czyli oryginalnosc produktu ale i jakos oryginalnyvh pozostawia wiele do zyczenia

Nie bez powodu powstalo powiedzenie " na 1/2 stanleya nie ma uja" :D

A co do zestawu pistolet kompresor to jest to slaby pomysl pod wzgledem wydajnosci. Bo dać sie da dajesz gruby waz na polaczeniu TYLKO kompresor non stop bedzie chodzil a do pneumata najlepiej jak by bylo jeszcze 8-10 bar stalego cisnienia co jest wlasciwie nieosiagalne przy malym kompresorze. Mysle ze tskie 150 l to takie minimum oczywiscie na dobrym silniku zeby dalo sie ogarnac podstawowe narzedzia

Cirus ten zestaw Stanley'a 75 części jest dostępny prawie w każdym sklepie. Można go czasami kupić w marketach za 175zł, jak jest promocja. Miałem taki , ale k... zło.....mi zajebali.

Bardzo fajny zestaw, jako jeden z nielicznych wyposażony w średnią grzechotkę 3/8" - bardzo poręczna przy moto?

Ma małą wadę. Rękojeści grzechotek się przekręcają i trzeba uważać na minusowe temp, bo upadek grozi pęknięciem tej nasadki. Tworzywo robi się jak szkło

Cirus ładny "kącik" Ten drugi zestaw na stole masz u mnie gratis :usmiech:

thumb_ihost_1520587086__cirus_1.jpg

Co do stanleya to te co sa na polkach to juz nie to samo co moj, nawet porownywalem kilka dni temu bo akurat znalazlem podobny na polce odlewy zupelnie inne nawet grzechotki z przesuwkami chodza luźniej niż moj stary dziad takze chyba stanley podupadl na jakości zreszta jak wiekszosc firm ktore kiedys byla na topie.

Teraz jak bym mial celować w cos podobnej jakosci to wjechal by proxxon coval czy corona a nawet do sporadycznego zastosowania yato ktore przez kilka lat zyskalo na jakosci, pisze oczywiscie o sporadycznym zastosowaniu do dlubania przy moto Z kazdej z tych firm mam jakies graty i sa naprawde spoko wykonane

Edytowane przez Cirus

Ja polecam Maanesman, w kolorze zielonym dla wszystkich a niebieski dla profi.

Cirus ten zestaw Stanley'a 75 części jest dostępny prawie w każdym sklepie. Można go czasami kupić w marketach za 175zł, jak jest promocja. Miałem taki , ale k... zło.....mi zajebali.

Bardzo fajny zestaw, jako jeden z nielicznych wyposażony w średnią grzechotkę 3/8" - bardzo poręczna przy moto?

Ma małą wadę. Rękojeści grzechotek się przekręcają i trzeba uważać na minusowe temp, bo upadek grozi pęknięciem tej nasadki. Tworzywo robi się jak szkło

Cirus ładny "kącik" Ten drugi zestaw na stole masz u mnie gratis :usmiech:

thumb_ihost_1520587086__cirus_1.jpg

Ale porządek. Warsztat marzeń

Cirus tylko weż traf oryginalnego stanleya teraz....

Pytanko. Klucz pneumatyczny i kompresor 50l raczej nie da rady. Np do kół

Pneumatyka do amatorskich zastosowań niema sensu bo bańka musi być spora i klucz wydajny, a to kosztuje.

Tutaj fajnym rozwiązaniem jest elektryk udarowy, Nm ma tyle że spokojnie bije budżetowe klucze pneumatyczne.

Troche w tym racji ALE klucz elektryczny udarowy ma jedna podstawową a nawet dwie wady bo takowy tez posiadam ale średnio go lubie. Po pierwsze nie ma jebniecia poczatkowego ( nie wiem jak to określić) po prostu elektryk dziala liniowo a pneumat wali od razu a to w niektorych przypadkach jest problematyczne a druga sprawa to masa. Mam takiego elektryka ponad 1000 niuta walniecia ale juz w dwoch rekach trzeba go porzadnie złapać bo może zrobic kuku.

Mega fajnym rozwiazaniem jest "wkretarka" udarowa akumulatorowa ale cena za taką w miare porzadną to 1500 +

• 2 weeks later...

Panowie, co powiecie o takim kluczu udarowym elektrycznym: https://www.lidl.pl/pl/Asortyment.htm?articleId=14380

Potrzebuje czasami pogrzebać przy aucie, przy zawieszeniu i to czego nie znoszę to pieprzenie się ze śrubami kół.

Da taki elektryk radę?