Skocz do zawartości

Narzędzia

Gość Marqs
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Przy takiej małej sprężarce i nie zbyt częstym zapotrzebowaniu na klucz udarowy kupił bym klucz elektryczny, w cenie porządnego pneumata masz już całkiem mocne udary, może nie jakieś firmowe ale np. zawieszenie w samochodzie idzie odkręcić, gdzie zwykły klucz i metrowa rura nic nie dawały.

O ile nie używamy zawodowo, to elektryk przy osobówkach i motocyklu w 90% daje radę. Czasami samo to, że uderzy kilka razy w śrubę/nakrętkę pomaga ją odkręcić.

ja mam takiego elektryka już jakiś czas  images?q=tbn:ANd9GcRlNPWOzb8UIde7MIxD9F7
naprawdę daje to radę, body+bateria+ładowarka coś koło 600 zł, bardzo przydatny na co dzień w "drobnej" domowej mechanice.

• 3 months later...

Też się pochwalę mam taki klucz tylko na kablu I daje radę fest do 800 mm odkręcić potrafi dużo I w domowym uzytku wcale nie przeszkadza. Dodatkowo ma wbudowany od 120 do 500 nm pomiar niutonometrow ale o jego dokładność to chyba raczej już ciężko ,chodź nie sprawdzałem. 

Sory dynamometryczny. A i jesz,czy jedno czy taki klucz na początek do dziadziora wystarczy ??https://allegro.pl/oferta/klucz-dynamometryczny-3-8-7-112nm-certyfikat-kalib-8889022529?utm_medium=app_share&utm_source=facebook czy może lepiej troszkę dołożyć takie cudo tylko czy będzie ono dokładne I czy wszedzie wejdzie ??https://allegro.pl/oferta/bass-klucz-dynamometryczny-0-200nm-przystawka-lcd-9737787033?utm_medium=app_share&utm_source=facebook jak sądzicie ??

generalnie unikaj kluczy o zbyt dużym zakresie. mi już kiedyś koledzy wytłumaczyli jak sobie urwałem śrubę olejową na pokrywie zaworów. Takie 7-112 ma za małą dokładność na małych momentach. Nadaje się do dokręcania kół, ale silnika tym nie dotykaj. Ja po urwaniu tej śruby zainwestowałem w proxxona 6-30Nm i nie żałuję.

Teraz znalazłem yato od 10- 60 nm I zastanawiam się nad nim 120 zł takie cos

Czym mniejszy zakres tym dokładniejszy.

Ps. Klucze dynanometryczne trzeba kalibrować raz na jakiś czas.

Też się zastanawiam i może 10-60 nm będzie dobrym wyborem?

Te z widziałem tym bardziej z firmy  yato więc dużego zakresu nie ma także dokładność też powinna być w miare. Jeszcze nie zdecydowałem.

• 3 weeks later...

Już zakupiłem dwa jeden od 5 do 25 drugi od 27 do 110

• 1 month later...

Koledzy następne pytanko, może ktoś używa posiada I może się wypowiedzieć pod względem domowego majsterkowania przy moto?? Jak się sprawuje I jak wygląda nim dostępność do trudnych miejsc przy silniku ??chodzi mini ten klucz akumlatorowy. Dodam że jest do 40 Nm.

Screenshot_20201226-235010_AliExpress.jpg

Edytowane przez DominikDominik32

Jeżeli chodzi o elektroniczny klucz dynamometryczny to ja taki posiadam. Nie ten co podałeś, ale firmy Laser, od 20-110 Nm, jeżeli dobrze pamiętam. Wprawdzie jeszcze nic nim grubszego nie robiłem, ale sprawdziłem tak na sucho jak działa i jedną śrubę nim na próbę dokręciłem. Robi co ma robić. Fajne jest to, że można zapisać w nim kilka różnych momentów, ma pamięć, działa zarówno na dokręcanie jak i odkręcanie. Jak będzie w trudnych miejscach? Podejrzewam, że jeśli założy się przedłużkę to nie powinno być większego problemu. 

Właśnie ja wszystko robię zwykłą grzechotką. Ten klucz dostałem jako prezent i od roku leży nieużywany. Nawet do śruby od spustu oleju nie chce mi się go wyciągać, wszystko robię ręką z wyczuciem.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Przy motocyklach wolę używać kluczy ręcznych.( Grzechotka, oczkowe itd. ) Przy autach za to dość często używam różnych wynalazków z uwagi na utrudniony dostęp do niektórych śrub.

A wracając do pytania. Ten klucz kątowy ma jedna podstawową wadę. Jest "wysoki" i tylko będzie psuł nerwy.

Lepiej sprawdzają się takie wynalazki

grzechotka.jpgproxon.jpgyato.jpg

Ok dzięki bardzo koledzy za opinie , teraz już wiem że bubel I nie zakupie. Ale za to ta grzechotka na przegubie fajna.

Edytowane przez DominikDominik32

2 minuty temu, DominikDominik32 napisał:

Ok dzięki bardzo koledzy za opinie , teraz już wiem że bubel I nie zakupie. Ale za to ta grzechotka na przegubie fajna.

Płasko oczkowe z grzechotka i grzechotki kątowe to najczęściej używane przeze mnie klucze.

• 4 months later...

Czy ktoś może polecić praskę do zarabiania przewodów hamulcowych na samochodzie STALOWYCH?Chodzi o to żeby była możliwość zarobienia odciętego przewodu na samochodzie.Czy to da rade?

https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-zarabiania-przewodow-hamulcowych-typ-din-9235461787

Godzinę temu, klimek napisał:

Czy ktoś może polecić praskę do zarabiania przewodów hamulcowych na samochodzie STALOWYCH?Chodzi o to żeby była możliwość zarobienia odciętego przewodu na samochodzie.Czy to da rade?

https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-zarabiania-przewodow-hamulcowych-typ-din-9235461787

Problem z tym narzędziem polega na tym, że jest spersonalizowane na 4,75. A gdzie 6,35 ?

Godzinę temu, Tomek napisał:

Problem z tym narzędziem polega na tym, że jest spersonalizowane na 4,75. A gdzie 6,35 ?

W samochodach europejskich chyba jest 4.75 i to mi wystarcza.Chyba że się myle??Możesz Tomek sprecyzować do czego 6.35?I jeżeli masz jakieś doświadczenie to czy to poradzi sobie z oryginalnym przewodem hamulcowym tzn stalowym?Bo do miedzi kupisz byle co i będzie działało..

W Citroenie 6,35 miałem. Potem był duży problem bo wszyscy 4.75

Druga akcja. Samochody Azjatyckie inaczej maja zarabiane końcówki. A tu tylko grzybek.

I trzecia. Jakoś nie widzę, co by tym stalową zarobić. Co najwyżej miedź lub miedzionikiel.

Mi wystarczy 4.75

Końcówkę w razie czego można dokupić do zarabiania płaskiego za parę złotych

Z opisu na aledrogo "Możliwość stosowania do rur miedzianych, stalowych, mosiężnych oraz aluminiowych"

Może znasz jakiś inny sprawdzony sprzęt?Ja się przy tym nie upieram tylko przykład podałem a szukam czegoś kto użył na stalówce i może potwierdzić że da się zarobić.

Spokojnie man podobny robi koncowki jak z fabryki . Ze stalowym przewodem radzi sobie bez problemu. Po za tym można bezpośrednio przy aucie robić bardzo poręczny przyrząd .

Gesendet von iPhone mit Tapatalk