Skocz do zawartości

Wymiana Oleju - Pytania i Problemy

Gość krzys12
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

i jak to w końcu jest że moto sie przepala w trakcie wymiany w celu wypchnięcia resztek oleju

w trakcie wymiany ? bo z tego co napisałeś to chcesz zlać olej i odpalić moto w celu wyrzucenia resztek.. no i zostaw go tak na kilka minut i w tym czasie skocz na allegro w celu zapoznania się z ofertą nowego pieca do bandziora ;)

możesz przed wymianą trochę rozgrzać silnik żeby olej był rzadszy i łatwiej spływał i tyle

ps. borys czytaj ze zrozumieniem bo pisząc będzie dobrze, bez obaw to tak średnio trafileś

tak to napisałeś jakbyś miał zamiar przepalać po spuszczeniu. nie polecam oczywiście rozgrzewasz przed albo na zimno tylko zimny potrzebuje więcej czasu na spłynięcie. wojtecki ubiegłeś mnie o chwilkę ale tak samo to zrozumieliśmy

Edytowane przez Mohican

OKej Panowie już wszystko rozumiem nie będę przepalał jeżeli wystarczy to żę spuszczę olej po rozgrzaniu silnika.Dzięki za szybki odpis na mój temat.Pozdrawiam

Odpalamy , rozgrzewamy olej , gasimy moto , spuszczamy olej - zostawiamy na kilka minut aby wszystko spłyneło , wymieniamy filterek , zakrecamy korek i zalewamy olejem.

można także użyć na forum opcji "szukaj"

• 4 months later...

Witam.

Jak jestemy przy wymianie oleju to co sadzicie o MOTUL 5000 10W40? Czy warto kupi czy moze dolozyc i kupic SILKOLENE lub CASTROL?

Czy da sie sprawdzic czy mam korek spustowy z magnesem przed jego odkreceniem bo nie wiem czy musze zamawiac czy nie?

Dzieki i pozdrawiam :vroom:

Edytowane przez silver

Witam.

Jak jestemy przy wymianie oleju to co sadzicie o MOTUL 5000 10W40? Czy warto kupi czy moze dolozyc i kupic SILKOLENE lub CASTROL?

Czy da sie sprawdzic czy mam korek spustowy z magnesem przed jego odkreceniem bo nie wiem czy musze zamawiac czy nie?

Dzieki i pozdrawiam :vroom:

kup 300V motula 10W40

Ja tam wolę Castrola niż Motula.

A generalnie to najlepiej lej taki sam jaki był wcześniej.

Nie wiem jaki byl wczesniej bo dopiero co kupilem motor.

Witam.

Wybór padł na Castrola Power1. Wyniosło mnie to na eBay'u £30 4l oleju z filtrem. Zastanawiałem się nad zakupem filtra chromowanego K&N ale budżet jest ograniczony, a jeszcze muszę kupić filtr powietrza i niedługo klocki z tarczami i płyn więc popłynę na wiecej kasy.

Pozdrawiam

oryginalny filtr oleju jest tani nawet w Suzuki i o ile nie masz poważnie tuningowanego silnika (opuszczona głowica+wałki) to absolutnie nie ma sensu wywalać kasy na inny niż oryginalny.

Natomiast w filtr powietrza K&N zawsze warto zainwestować chociażby z racji jego mycia a nie późniejszych wymian...

Witam.

Mam pytanko dotyczące substancji myjących w olejach. Przeczytałem na forum jeden z postów, że jak użyjemy wyższej klasy oleju to może wymyć osady zalegające w silniku i doprowadzić do uszkodzenia silnika. Ja wymieniłem na Castrol GPS Power1 10W40 ale nie wiem jaki był wsześniej. Przez oczko widzę że barwa jest bardzo ciemna. Teraz trochę się boje i myśle czy nie muszę wymienić go jeszcze raz, spuścić ten syf jeśli jakiś tam jest bo niewiem czy olej był wymieniany przez poprzedniech właściciela regularnie i jakiego typ to był olej? Proszę o porady.

Dziękuje i pozdrawiam.

u mnie też olej jest ciemny nie ma się czym przejmować

olej zawsze ciemnieje

dla spokoju ducha i sumienia zrób wymianke o;eju wcześniej zobaczysz czy ubywa olej

Witam.

Mam pytanko dotyczące substancji myjących w olejach. Przeczytałem na forum jeden z postów, że jak użyjemy wyższej klasy oleju to może wymyć osady zalegające w silniku i doprowadzić do uszkodzenia silnika. Ja wymieniłem na Castrol GPS Power1 10W40 ale nie wiem jaki był wsześniej. Przez oczko widzę że barwa jest bardzo ciemna. Teraz trochę się boje i myśle czy nie muszę wymienić go jeszcze raz, spuścić ten syf jeśli jakiś tam jest bo niewiem czy olej był wymieniany przez poprzedniech właściciela regularnie i jakiego typ to był olej? Proszę o porady.

Dziękuje i pozdrawiam.

daj na luz,zrób sobie rundke do okoła komina potem kup browarka i nei przejmuj się tym że olej jest ciemny .

jak ciemny to dobrze, ma sporo substancji myjących, a bujdy o wypłukiwaniu nagarów włóż między bajki, nagar w sumie widziałem tylko kilka razy w życiu w zakatowanym mocno samochodzie

• 2 months later...

Witam z racji tego ze zakończyłem już sezon postanowiłem wymienić olej na zime i teraz mam pytanko poniewaz zawiesila mi sie gdzies ksiazeczka serwisowa ale wiem ze z filtrem wchodzi okolo 3500ml i moje pytanie teraz dotyczy tego ze wlalo mi sie chyba troszke wiecej (czy skutkuje to czyms negatywnym jak w aucie??) ustawilem bandziora na stopkach centralnych i odpalilem pochodzil chwile i odczekalem pare minut po zgaszeniu poziom oleju byl przy kresce F (w okienku kontrolnym) ale po godzinie jak sobie tak stal cale to okienko bylo pelne tak to ma byc czy musze spuscic troche oleju ? z gory dzieki i pozdrawiam

mam to samo u siebie, od jakis 2k km nic mu sie nie działo, wiec raczej nie powinno zaszkodzić :D

dokładnie 3300ml pisze na deklu , co do okienka nie masz się co przejmować teraz jakbyś jeszcze starał się dolewać to można mieć już wątpliwości .

panowie...jak macie tak pomagac to lepiej sie nie oodzywajcie...poziom oleju sprawdzamy na kołach - nie na centralce to raz - po drugie warto poszukac na forum czym grozi jezdzenie z za duza iloscia oleju!!

panowie...jak macie tak pomagac to lepiej sie nie oodzywajcie...poziom oleju sprawdzamy na kołach - nie na centralce to raz - po drugie warto poszukac na forum czym grozi jezdzenie z za duza iloscia oleju!!

uswiadom mnie prosze czym grozi jezdzenie z wieksza iloscia oleju.

widzicie koledzy na deklu pisze 3300 ale w serwisowce pisze ze przy wymianie filtra nalezy wlac 3500ml i pisze ze poziom sprawdza sie na stopce centralnej wiec jak to ma byc ??

do filtra ze dwie setki wejda, tez mialem ten dylemat :)

a olej na kolach i tyle,

dośc dywagacji..

doktor mojej Balbinki się zna!!

:mario:

widzicie koledzy na deklu pisze 3300 ale w serwisowce pisze ze przy wymianie filtra nalezy wlac 3500ml i pisze ze poziom sprawdza sie na stopce centralnej wiec jak to ma byc ??

nie ważne czy na kołach czy na centralce! Motocykl ma stać na równej powierzchni.

• Downvote 1