Skocz do zawartości

Nie Mogę Otworzyć Baku- Pomocy

Gość grzesiek86
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy mieliście kiedyś problem żeby wlożyć i przekrecić kluczyk od zbiornika paliwa. W sacykce kluczyk się przekręca, w otwiraniu fotela też a do zamka w baku tak jakby nie mógł do końca wejść. Co jest grane??

Zaaplikuj tam porządną porcję WD40, poruszaj kluczykiem. Ale nie na siłę. Jak nie pomoże to czymś cienkim spróbuj namierzyć czy czasem coś tam się nie zagnieździło.

Gdzie trzymasz moto?

Może się skropliła para od wewnątrz, a potem zamarzła...

Masz możliwość przestawienia go w ciepłe miejsce?

ja też mam z tym problem i chyba ostatnio poradziłem sobie z tym, pomęczyłem się i jakoś otworzyłem następnie wziąłem strzykawkę igłę i benzynę i wypłukałem cały zamek wyleciało troszkę syfu następnie wziąłem i nasmarowałem sylikonem w sprayu i jak na razie jest ok

Trzymam w pomieszczeniu gdzie obecnie jest ok -4 stopni więc zimno. Muszę odmrażaczem spróbować a jak nie to lekko podgrzać suszarką (może pomoże).

spróbuj odmrażaczem a później tak jak pisałem wypłucz cały zamek i nasmaruj uwierz trochę syfu wyleciało

Otworzylem wlew- najpierw odmrażacz, następnie delikatne podgrzewanie suszarką i otworzyłem zamek. A jak trzeba wyczyścić ten zamek?? czy odkręcić dwie śrubki od spodu??

Możesz na dwa sposoby. Albo wykręcić cały wlew (śruby imbusowe) albo czyścić zamontowany. Ja zrobiłem to w ten sposób, że wykręciłem, mocno spryskałem zamek WD40, "poruchałem" kluczykiem zamek i wszystko hula.

i mnie także czeka wymiana gumy pod korkiem wlewu ale to

jak się ociepli i aura bedzie bardziej sprzyjająca :D ..

po wypsikaniu WD-40 nie wolno zapomnieć o nasmarowaniu jakimś mazidłem zamka...

bo poźniej kaplica...

Panie, po każdym myciu psikałem w każdy zamek WD40. Wsadzasz kluczyk, trzeba nacisnąć ten wlew tym kluczykiem, albo palcem bo napiera na zamek uszczelka. Powinien gładko się otworzyć. :blink:

ja bym proponował odkręcić cały korek i czyścić go odwrotnie tak że jak będziesz go czyścił to cały brud będzie wylatywał

mario a gdzie można zanabyć taką uszczelkę ??

Edytowane przez szoter

Mialem to samo. Tak krecilem ze rozwalilem sobie kluczyk :D dopiero po fakcie pomyslalem o wd40 i podzialalo

mario a gdzie można zanabyć taką uszczelkę ??

ja dostałem od kolegi KUDŁATY

bo miał drugi wlew a stara jest jak to ująć jest"ucięta" na tym kołnierzyku

i przy okazji rozkręcenia wypsikam WD-40 i jakieś mazidło wrzuce do bębenka :)

tylko zeby temp. wzrosła kurde.... ;)

Co wy koledzy macie z tym WD40- to najgorszy środek do zamków i nie powinno się go stosować. Mam kumpla ktory się zajmuje profesjonalnie zamkami i nigdy mi nie kazał stosować środków typu WD40 ponieważ wymywają one smar z zamków i później rdzewieją a w efekcie są do wymiany.

tez to słyszałem i najbardziej odpowiednim środkiem do wszystkich zamków jest smar silikonowy

Co wy koledzy macie z tym WD40- to najgorszy środek do zamków i nie powinno się go stosować. Mam kumpla ktory się zajmuje profesjonalnie zamkami i nigdy mi nie kazał stosować środków typu WD40 ponieważ wymywają one smar z zamków i później rdzewieją a w efekcie są do wymiany.

nie siej zamętu poczytaj co napisałęm w 9ym poście

zacytuje sam siebie:

"po wypsikaniu WD-40 nie wolno zapomnieć o nasmarowaniu jakimś mazidłem zamka...

bo poźniej kaplica.."

czytamy cały temat nie pojedyńcze wątki :D

Tak jak wyżej - WD40 jest bardzo dobry do zamków - ale tylko do ich wyczyszczenia....

Póżniej smar...

Co te reklamy wyczyniają ?!

Kilkakrotnie pisałem już NIGDY WD40 !!!

to środek do odkręcania śrub i czyszczenia

zaśniedziałych powierzchni.

Nie nadaje się do smarowania czegokolwiek

a już kompletnie nie wkładek do zamków !!!

Pierwszy efekt jest zadowalający ALE

co się dzieje potem ? Potem osadzają się

w mechanizmie zawarte w nim substancje

myjące, które przed chwilą rozpuściły brud

i jakieś tam resztki smaru czy innych subst.

podczas tego rozpuszczania brud wprowadzany

jest dalej w mechanizm.

Jeszcze gorzej zachowują się odmrażacze.

Oczywiście jeśli nie ma innego sposobu tzn.

zamek zamarzł na amen a nie możemy go

podgrzewać (bak) to zastosujmy go tylko

natychmiast trzeba wkładkę zamka wypłukać

tak jak to pisali koledzy wyżej.

Do smarowania zamków są dostępne, nawet

w OBI, specjalne oliwki do wkładki zamka.

Najlepiej zastosować taką oliwkę przed zimą.

Smar silikonowy tężeje po wtryśnięciu do

mechanizmu. Ze sprayu wylatuje oliwka,

która potem zamienia się w smar. Nie jest

to dobre do wkładek zamkowych. Wkładka

tak naprawdę powinna pracować na sucho

jest wykonana z materiałów, które nie wyma

-gają smarowania. Jednak po latach używania

można posłużyć się dobrą oliwką np. tzw.

oliwką do smarowania maszyn do szycia

albo do konserwacji broni.

UWAGA niektóre wkładki do profesjonalnych

zamków (nie samochodowych) nie wolno

w ogóle smarować niczym.

Jestem z branży zamkowej więc wiem co piszę

miałem kiedyś sesję ze specem, który otwiera

zamki (samochody) na zlecenie policji.

Widziałem wkładkę po stosowaniu takich

środków jak WD40 czy odmrażacz :unsure:

Z racji tego że to ja założylem ten post czytam każdą wypowiedź. Ale 99% użytkowników pisze "psikaj WD40 i będzie OK" a tak nie jest. Na początku pomoże a w dłuższym użytkowaniu tak nie będzie

Z racji tego że to ja założylem ten post czytam każdą wypowiedź. Ale 99% użytkowników pisze "psikaj WD40 i będzie OK" a tak nie jest. Na początku pomoże a w dłuższym użytkowaniu tak nie będzie

Poprosiłeś o pomoc, to każdy z wypowiadających starła się pomóc na tyle, ile potrafi. Nikt nie chce źle i dla mnie ich wypowiedź jest jasna i czytelna:

1. Użyć preparatu wypierającego wodę i oczyścić zamek. Jeśli nie nadaje się WD-40, zastosuj X-Ceramic, albo inny preparat do tego przeznaczony. Tym bardziej, że chodzi o zastosowanie doraźne - dla oczyszczenia zamka, a nie do jego częstego smarowania.

2. Nasmarować zamek odpowiednim do tego preparatem. Tu się wypowiadają fachowcy - zamkowcy.

3. Zacząć dbać o zamki, bo lepiej zapobiegać niż leczyć. Zdecydowana większość problemów z nimi wynika po prostu z zaniedbania użytkowników. Dla przykładu: pozostawienie wody w zamkach i detergentów po umyciu motocykla czy samochodu za pomocą myjki ciśnieniowej. A można użyć sprężonego powietrza i wydmuchać to co trzeba.

W samochodach bardzo często zdarzają się problemy z zamkami wtedy, kiedy nie są używane klucze - bo jest zamek centralny na pilota. Rok, dwa bez używania klucza i potem szału można dostać i się człowiek dziwi, ile syfu się nazbiera w zamku.

PS: I moja prośba, nie bądź niemiły, skoro inni z dobrej woli starają Ci się pomóc jak mogą.