Skocz do zawartości

Podstawka Centralna - Pytania I Porady

Rafał S.
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam B6 96r. i niby od początku nie miał nóżek centralnych. Orientuje sie ktoś czy beda bez problemu pasowac z roczników 95-99 do mojego? I czy można od razu jakies zdjecia albo schematy jak powinny wyglądać kompletne nóżki(sprezyny sworznie itp.) i jak sa zamontowane?

Coś takiego pasuje ?

jjtos0qp8z8duxn.jpg

To jeszcze takie wrzucę:

4c59oywbjldn9kj.jpg

Edytowane przez baldhead

stopka centralna, tulejki, śruby i 2 sprężyny(jedna siedzi w drugiej)

Ktoś pewnie miał pług czy inne ustrojstwo i zdemontował. Miałem tak w GSie, że ktoś miał owiewki five stars (chyba), pewnie rozwalił i zdjął, ale centralki nie założył spowrotem... Kupiłem okazyjnie i było wszystko git, do póki sprężyn nie przyszło montować.

Jest na to prosty sposób, ale ciężko wytłumaczyć - w istocie chodzi o to by cienkim wkrętakiem zahaczyć końce dwóch spręzyn, końcówką wkrętaka zaprzeć o hak i na zasadzie dźwigni pozwolić im zjechać po wkrętaku i wskoczyć. powodzenia ;]

a tak w ogóle to nie wiem czy zrezygnowałbym z centralki na rzecz pełnych owiewek (sporta)

dobra dzieki

ostatnio widziałem na allegro kompletna centralke do bandita za 99zł:) więc jak by ktoś chciał to powinna chyba jeszcze tam być.

Edytowane przez pk38a

inna wyrwałem za 70:D ( kompletna)

a wystarczy sama sprężyna zaznaczona numerem 16 na schemacie?

a wystarczy sama sprężyna zaznaczona numerem 16 na schemacie?

Chodzi o to żeby tylko 1 sprężynę założyć?? Może i wystarczy ale nie wiadomo czy będzie się trzymała centralka na nierównościach

nr 17 na schemacie to odbojnik?

Pewnie tak, chyba ma być tu :

piszę chyba bo ja mam inny dolot i ale odbojnik jest w tym samym miejscu

p5qvr04tauv3l0x.jpg

Edytowane przez baldhead

nr 17 na schemacie to odbojnik?

dokładnie tak

• 2 years later...

Witam, małe szybkie pytanie na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Czy ktoś się orientuje czy stopki centralne z modeli bandita 600 i 1200 są identyczne? i czy te z modeli z 00-05 pasują do wcześniejszych 95-99? Kupiłem moto bez stopki i zamierzam dokupić. Ceny na allegro od 40 do 120. Jedni podają że od 1200 z 2003, inni że z 600 z 1997 a patrząc na zdjęcia one chyba niczym się nie różnią ;) Dzięki i pozdrawiam!

600 i 1200 powinny pasować do siebie. Jak jest między generacjami to nie wiem. Na oko mogą wyglądać tak samo, ale subtelna różnica między rozstawem mocowań może zaskoczyć. Pamiętaj tylko żeby szukać kompletu (stopka, 2 sprężyny i tulejki)

Edytowane przez miszi

• 4 weeks later...

Zaryzykowałem i kupiłem stopkę od bandita 1200 z 2004 roku i pasuje jak ulał do mojego b6 z 1997 więc na to wychodzi, że stopka centralna w tych modelach jest identyczna.

• 9 months later...

Wie ktoś jak długa jest sprężyna od stopki centralnej? Nigdzie nie mogę znaleźć dedykowanych, w instrukcji wymiarów też nie ma. Na starym forum ktoś podał tylko link do larssona, ale już nie działa. Byłem dzisiaj u nich, ale nie mają nic po konkretny motocykl.

• 2 months later...

Koledzy szukam i szukam i nigdzie nie mogę znaleźć- czy podstawka centralna w Banditach 1200 była taka sama czy różniła się czymś w zależności od rocznika?

Piszecie wyżej o tulejkach, tylko że temat zakładany już dawno i fotki/schematy nie działają (przynajmniej u mnie); w związku z tym czy mógłby ktoś z Was wrzuci fotkę/schemat co powinien zawierać komplet do założenia podstawki centralnej? Najbardziej interesują mnie te wyżej wspomniane tulejki tak żebym mógł oblookać jak to wygląda.

Serdeczne dzięki!

Maciek, łap schemat :)

Benelli, do stopki centralnej idą dwie sprężyny (większa i mniejsza, jedna wchodzi w drugą). Obie kosztują na necie po 5 dolców. Podjedź do ASO i podpytaj ile u nas. Na Schemacie masz numery części więc bezproblemowo Ci znajdą.

1.jpg

Edytowane przez miszi

Dzięki miszi za odpowiedź :usmiech: tylko kurcze jak u siebie nie widzę schematu (wyskoczyło w okienku "zakaz hotlinkowania") nie wiem czemu- możesz jeszcze raz wrzucić?
Mam okazje na Alle... kupić podstawkę centralną kompletną (podstawka, sprężyny, tulejki, śruby) z Bandita 650 z 2006r.- nie wiesz czasem czy przypasi do mojego?

Jeszcze jedno pytanko, a mianowicie czy przednia lampa z 650 z 2006r. będzie pasować do mojego 1200? Mam okazję capnąć i podstawkę i lampę od jednego gościa więc jakby spasowało to kupiłbym za jednym zamachem obydwie części

Edytowane przez Krzysztof

1. Nie zaśmiecaj wątku pytaniami o lampę, skoro temat dotyczy podstawki centralnej. Takie pytanie możesz nawet zadać w statusie. 

2. Edytuj posty, zamiast pisać jeden pod drugim w przeciągu kilku minut. 

Dzięki miszi za odpowiedź :usmiech: tylko kurcze jak u siebie nie widzę schematu (wyskoczyło w okienku "zakaz hotlinkowania") nie wiem czemu- możesz jeszcze raz wrzucić?

wrzuciłem na inną stronę, teraz powinno działać :)

co do centralki z B6,5 2006 do B12 2007 to nie wiem, ale obstawiałbym że będą pasować

Dopiero zauważyłem odpowiedź, ostatecznie kupiłem inną centralkę, razem ze sprężyną. Nr 6 na schemacie to ten odbojnik? Nie za bardzo widzę miejsce w ramie na niego.

tak nr6 to guma o którą opiera się złożona centralka. Ta guma jest zakładana na takie ucho/wypustkę na dolocie wydechu

• 2 weeks later...

Więc tak: centralka założona, pasuje bez problemu. Śruby wraz z numerami części zgadzają się dokładnie z tymi które wrzuciłeś miszi na schemacie; to samo tyczy się odbojnika.