Skocz do zawartości

Uniwersalna Blenda

lukaszgeo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś miał do czynienia widział, oglądał, użytkuje o takie cudo:

http://www.sunax.de/shop/index.php/cat/c2_SUNAX-BX-Shape.html

ale to chyba nie jest blenda, tylko taki a'la spojlerek, ktory rzuca cien na oczy.. jesli tak - to wg. mnie wątpliwa użyteczność.

Wygląda na to, że trzeba wsadzić (do linii) i co ... kropelką przykleić, żeby nie odpadło ...:blink:

Miałem coś takiego w poprzednim kasku i powiem tak... nie przeszkadza ale też w znaczącym stopniu nie pomaga. Jak słońce jest nisko to i tak razi. Co do montażu to było po prostu wciśnięte pomiędzy wyściółkę a skorupę bez klejenia i było oki.

taka nazwę znalazłem było kilka innych pod nazwa blenda uniwersalna

czyli taki bajerek jak piszesz nie przeszkadza i czasem pomaga

taka nazwę znalazłem było kilka innych pod nazwa blenda uniwersalna

czyli taki bajerek jak piszesz nie przeszkadza i czasem pomaga

Czasem pomaga ale moim skromnym zdaniem lepsza będzie ciemna szybka lub po prostu okulary przeciwsłoneczne. Ja jeszcze zastanawiałem się nad szybką progresywnie przyciemnioną czyli od góry ciemna a na dole jasna i też mam dylemat...

Czemu nie zastanawiacie się nad kaskiem z blendą?

Gdy nie potrzebujesz -nawet jej nie widać.Opuszczasz w 1 s.

Ja często opuszczam i chowam blendę podczas jazdy i to rozwiązanie jest dla mnie najlepsze.

wydaje mi się fajnym rozwiązaniem ale nie za te pieniądze wolał bym dołożyć te pieniądze do nowego kasku

myślę że można sobie takie coś samemu wyciąć tylko trzeba by było załatwić taką folię

i już przyszło mi pewne rozwiązanie do głowy folia ze zdjęciem rentgenowskim zdała by chyba egzamin tylko trzeba odpowiednio przyciąć

Edytowane przez szoter

jak ktoś potrzebuje przyciemnienia szybki to może być użyteczne jeszcze taki patent z Oxforda: klik

btw. nie ma to jak kask z blendą wewnętrzną - najlepsze rozwiązanie jak dla mnie

Edytowane przez cathykgb

Blendy sunax'a sa mocno cenione. W odroznienieu od szybek przyciemnianych czy blend wbudowanych w kaskach przez nie sie nie patrzy, powoduja one cien na oczach ktory znacznie ulatwia patrzenie bez przymrozonych oczu. Zaleta w stosunku do przyciemnianej szybki jest tak ze nei trzeba zmieniac szybki jak robi sie ciemno, nie wspominajac o tym ze homologacje kaski maja z przezroczysta szybka (i ubezpieczalnia ma powod do regresu wyplaty odszkodowania itd itd). Odnosnie nisko zachodzacego slonca to niestety trzeba glowe skierowac lekko w dol, ot cala filozofia.

Sunax jest dobry przedewszystkim do wszystkich kaskow sportowych gdzie mozna pomazyc o blendzie i do wyboru zostaje albo ciemna szyba albo sunax. Jezeli chodzi o montaz to wciska sie sunaxa pomiedzy skorupe i wysciulke, kazdy kto montowal sunaxa potwierdzi ile trzeba sie nameczyc z wciskaniem go w ta szczeline :)

Moto-akcesoria je sprzedaja miedzy innymi oraz salony motocyklowe, chociazby http://www.scigacz.pl/Sunax,8211;,proste,rozwiazanie,na,sloneczne,dni,8954.html tylko lepiej zadzwon i potwierdz ze maja zanim do nich pojedziesz.

na scigaczu tez ktoś pisze ze zrobi sobie z kliszy rtg

więc załatwię sobie taka klisze i jak się sprawdzi będę mógł udostępnić

Jak zwykle ilu bandziorów tyle opinii i dobrze.

Niby tak najlepsze rozwiązanie kupić kask z blendą a co jeśli owe blendowe kaski maja wicęj minusów, a jedyny plus to blenda jakoś w "poważnych" kaskach ciężko o blendę.

sunax chyba nie tylko rzuca cień ale można przez niego patrzeć co pewnie w kliszy rtg będzie utrudnione.

w tekście na ścigacz.pl piszą że pochłania 90% światła więc za dużo przez nią nie zobaczysz

• 2 weeks later...

w tekście na ścigacz.pl piszą że pochłania 90% światła więc za dużo przez nią nie zobaczysz

Jeszcze się nie doczytałem (fizyka) ale inna sprawa to pochłanianie światła a inna przenikliwość

bo po co by pisali że

1 "pełna ochrona przed oślepieniem"

2 "doskonały kontrast i widoczność"

to z ich str. w moim wolnym ...

Witam.

Mam zamontowaną taką blendę w swoim kasku i szczerze jestem bardzo zadowolony z tego typu blendy montaż jest tak jak kolega pisał na wcisk i jest przez to na stałe (zawsze można ją spowrotem wyjąć) ale w żaden sposób nie przeszkadza podczas jazdy czy to dzień czy noc. Według mnie jeśli ktoś nie ma blendy wysuwanej to test to złoty środek.

Pozdrawiam

To jak, jest przezroczysa widać przez nia ?

Przez blende widać normalnie tak jak przez okulary przeciwsłoneczne (oczywiście przeba troche kask przesunąć do dołu albo pochylić troszke głowe)

Jeszcze się nie doczytałem (fizyka) ale inna sprawa to pochłanianie światła a inna przenikliwość

bo po co by pisali że

1 "pełna ochrona przed oślepieniem"

2 "doskonały kontrast i widoczność"

to z ich str. w moim wolnym ...

może się nie znam i źle to interpretuje ale dla mnie jak coś pochłania to nie przepuszcza

ps. nigdy nie byłem dobry z fizyki :P

Edytowane przez szoter

...

zgadza sie pochlanianie swiatla jest przeciwnoscia przenikliwosci

• 1 month later...

odświeżam temat bo wykonałem sobie taką blendę tak jak pisałem wcześniej ze zdjęcia rentgenowskiego i jest super widać przez nie światło lecz nie oślepia tanim kosztem można sobie takie coś wykonać zdjęcia załączę w czwartek jak wrócę do domu jeśli ktoś chce to mogę wysłać zdjęcie z moją czaszką :P

A ja uważam, że to niezbyt zdrowo, bo taka klisza nie ma ochrony UV. I jak sobie przyciemnimy, to nam się źrenice rozszerzają, wpada więcej światła i oczy dostają bardziej po dupie, o taka moja dywagacja...

A ja uważam, że to niezbyt zdrowo, bo taka klisza nie ma ochrony UV. I jak sobie przyciemnimy, to nam się źrenice rozszerzają, wpada więcej światła i oczy dostają bardziej po dupie, o taka moja dywagacja...

Racja i nie :P

Większość ludzi i tak nosi okulary przeciwsłoneczne takie ze straganu za 30zł. W takim czymś nie ma mowy o ochronie UV czy polaryzacji a jednak nie ślepną. Generalnie nadmiar światła jest bardziej szkodliwy niż jego brak.

Według mnie 3min mniej przed kompem czy tv zrekompensuje uszkodzenie wzroku przez nadmiar UV :P

Większość ludzi i tak nosi okulary przeciwsłoneczne takie ze straganu za 30zł. W takim czymś nie ma mowy o ochronie UV czy polaryzacji...

I tu się Pan myli.

W Raussmanie kupiłem za 25zł okulary "Laser polarized", które faktycznie mają polaryzację. Nie wiem czy pionową, czy poziomą ale efekt widoczny dla laickiego oka.

Tym co nie wiedzą o co kaman podpowiem, że w widoczny sposób zmniejszają ilość promieni słonecznych odbijających się od szyb samochodów, dzięki czemu oczy mniej się męczą. A często po prostu widać przez szyby w samochodzie, czy kierowca skupia się na jeździe - nie zobaczysz tego w zwykłych okularach przeciwsłonecznych.

Mogę z pełną odpowiedzialnością polecić ten produkt B)

szybka metoda na sprawdzenie czy okulary maja polaryzacje na szkłach, przy kupnie wziąć 2 pary okularów z polaryzacją i przekręcić pod swiatło, jedne do pionu drugie w poziomie. Wynik widać przy przekręcaniu, z polarem szkło zrobi sie czarne,a w normalnych bez polaru nie bedzie żadnego efektu, cały czas taki sam obraz