Skocz do zawartości

Grzane Manetki Na Przekaźniku

Gość Hubson
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Sezon za pasem więc zabrałem się za montowanie akcesoriów wcześniej zakupionych ;) Na pierwszy ogień idą manetki grzane Oxforda. Do podłączenia będę wykorzystywał automatyczny włącznik świateł (koszt 22zł) i tu proszę o potwierdzenie ,że dobrze kombinuję z kablami.

Schemat włącznika :

97_1283454716.jpg

planowałem podłączyć :

Włącznik / Bandit (kolory z manuala)

szary (masa) / biało-czarny

zielony (+ za stacyjką ) / brązowy

FAZOWANIE czerwony i brązowy / + akumulatora

biały włącznika przez bezpiecznik 10A do manetek i oczywiście masę manetek z biało-czarnym w dziorze. Czy to połączenie jest w porządku ? wolę się upewnić zanim zacznę działać.

Narysuj schemat połączeń to będziemy gadać kochanieńki.

Ten włącznik świateł ma tylko działać do manetek, a światła ręcznie włączane przełącznikiem na kierownicy ?, i po włączeniu świateł pozycja/mijania ma się załączyć zasilanie manetek?

Wg mnie można by zostawić ewentualnie jeszcze dać jeden bezpiecznik na A100, no można by masę z innego miejsca wziąć a nie z żarówki

Edytowane przez baldhead

Włącznik ma za zadanie podawać zasilanie do manetek (gniazda zapalniczki w przyszłości) przy pracy silnika (napięcie powyżej 13,8V). U mnie światła włączają się automatycznie po przekręceniu stacyjki i nie będę tego zmieniał. Skąd wziąć masę, bezpośrednio z AKU?

Edytowane przez Hubson

Włącznik ma za zadanie podawać zasilanie do manetek (gniazda zapalniczki w przyszłości) przy pracy silnika (napięcie powyżej 13,8V). U mnie światła włączają się automatycznie po przekręceniu stacyjki i nie będę tego zmieniał. Skąd wziąć masę, bezpośrednio z AKU?

Nie wiedziałem że w 2004 już tak są światła rozwiązane, masę to z aku albo gdzieś z ramy jeśli jest możliwość

a tak na marginesie to ja mam grzane oxfordy i one już posiadają taki bajer że

wyłącza manetki gdy napięcie będzie niższe niż 11,5V(w różnych miejscach różne podają napięcie). "Tak wiec jak się nam zdarzy zostawić włączone to ich elektronika nie pozwala na spadek napięcia poniżej 12v po prostu je wyłączając - miga w tedy niebieska dioda sygnalizując to".Ja mam tak że włączyć możesz dopiero jak przełączysz czerwony przełącznik od gaszenia motoru,a sterowanie mam zrobione na zwykłym przekażniku samochodowym za 3 zł:

akch5368sx8vr21.jpg

Edytowane przez baldhead

Hubson, rozumiem że chodzi Ci o:

1) grzane nakładki na manetki które chcesz używać od czasu do czasu

zasilając je z gniazda zapalniczki? Tak?

Czy może:

2) zwykłe oxfordy zasilane z gniazdka zapalniczki dodatkowo włączane/wyłączane jakimś pstryczkiem?

Pytam, bo jeszcze nie widziałem grzanych manetek.

Edytowane przez Tolinek

Hubson, rozumiem że chodzi Ci o:

1) grzane nakładki na manetki które chcesz używać od czasu do czasu

zasilając je z gniazda zapalniczki? Tak?

Czy może:

2) zwykłe oxfordy zasilane z gniazdka zapalniczki dodatkowo włączane/wyłączane jakimś pstryczkiem?

Pytam, bo jeszcze nie widziałem grzanych manetek.

Chodzi o zwykłe grzane manetki Oxforda, nie nakładki. Nię będę ich zasilał z zapalniczki. Zależy mi na tym, żeby grzały TYLKO I WYŁĄCZNIE przy zapalonym silniku.

Chodzi Ci o taki włącznik świateł?

http://www.altimplus.pl/shop/pokaz_produkt.php?idprod=174

Bo jeżeli tak, to rozłączy on obciążenie dopiero gdy napięcie spadnie poniżej 7V.

BTW. Połowa przekaźników z cewkami na 24V załącza się przy 14.4V ale przy 12.5V już nie.... :)

Edytowane przez Tolinek

Chodzi mi dokładnie o ten włącznik co podałeś w linku. Czy mam rozumieć ,że jeśli chcę aby działało to w ten sposób :

Przekręcam stacyjkę - manetki nie grzeją i nie obciążają

Odpalam silnik - manetki grzeją

Gaszę silnik,stacyjka włączona - manetki nie grzeją

to ten A-100 nie nada się ?

Ten z mojego linka się nie nada. Tam najprawdopodobniej są zwykłe przekaźniki

na 12V - nic więcej. Ale z tego co widzę to jest kilka różnych wersji przełącznika A-100.

Ten już się nada (też się nazywa A-100 mimo że ma inne parametry pracy):

http://allegro.pl/ho...1362978649.html

W urządzeniu z powyższego linka najprawdopodobniej pojedynczy przekaźnik

sterowany jest przez tranzystorek na którym ustalono próg załączenia. Koszt

zwiększył się o złotówkę a funkcjonalność o niebo lepsza.

Podsumowując - na rynku są 2 wersje A-100. Gamoniowata wymyślona przez gamonia

i normalna wymyślona przez elektronika.

http://allegro.pl/au...1438018971.html

To jest to co mam więc chyba ok :)

Więc masz ten lepszy.

Dzięki wielkie za pomoc :)

A Ja podłączył bym wszystko w ten sposób:

2011%5C02%5C25%5Cbikepics-2158869-full.jpg

Dzięki temu zużyjesz 2x mniej kabla a większość rooboty sprowadzi się do

zrobienia odpowiednich połączeń na kablach które wychodzą z ustrojstwa.

Ty tylko doprowadzisz 2 kable zasilające i wyprowadzisz 2 kable do manetek.

Bez oddzielnego włącznika grzania?

Grzanie chyba się włącza czasami jak zimno w łapy a nie grzeje się przez cały czas.

Grzanie chyba się włącza czasami jak zimno w łapy a nie grzeje się przez cały czas.

Jest w zestawie z manetkami panel sterujący ja mam taki:

dxuc8czdcqbummn.jpg

Przekręcam stacyjkę - manetki nie grzeją i nie obciążają

Odpalam silnik - manetki grzeją

Gaszę silnik,stacyjka włączona - manetki nie grzeją

Nie jestem do końca pewny jak jest u mnie ale i tak chyba nie obędzie się bez załączenia samych manetek on/off na panelu sterującym czyli chcąc nie chcąc będzie trzeba coś wcisnąć ;) chyba że jak zostawisz na on i zgasisz moto to po odpaleniu zapamięta i dalej będzie on nie pamiętam jak to jest

Edytowane przez baldhead

Te manetki to tak schematycznie narysowałem. Chodziło o zasilenie układu zasilania manetek ;)

Po co tak rzeźbić? Nie prościej dać na sterowanie przekaźnikiem plusa z np świateł mijania?

4 zł kosztuje w każdym elektronicznym, zero kombinowania.

Szukacie problemów tam, gdzie ich nie ma.

Po co tak rzeźbić? Nie prościej dać na sterowanie przekaźnikiem plusa z np świateł mijania?

4 zł kosztuje w każdym elektronicznym, zero kombinowania.

Szukacie problemów tam, gdzie ich nie ma.

O tym samym wspominałem parę postów wyżej ;)

Edytowane przez baldhead

tu są podane wszystkie metody podłączenia grzanych manetek. Ja mam podłączone za pomocą automatycznego włącznika świateł i według mnie jest to najlepsze rozwiązanie

http://www.dobrzyca.republika.pl/usprawnienia/podgrzewane_manetki/podgrzewane_manetki.htm

łysy, no właśnie o to mi chodzi. Ale albo nie zauważyli Twojego posta, albo go zignorowali.

A wracając do głównego wątku: manetki nie mają sterowania po plusie ze stacyjki? To znaczy czy plus po stacyjce/światłach nie jest wymagany do ich pracy?

Jakoś mi się nie chce wierzyć, że firma zaoszczędziła 50 gr na tranzystorku i nabywcy muszą rzeźbić.

A różnica pomiędzy przekaźnikiem a "automatycznym włącznikiem świateł" to flaszka, która zostaje w kieszeni.

Te włączniki to przekaźnik za 4 zł z dorobionymi kabelkami (1zł) i 25 zł narzutu sprzedawcy...

Edytowane przez mmmarcin

HEHE to my słabo czytamy mmmarcin ;) kolega Hubson dobrze kombinuje będzie ok bo dopiero jak odpali moto to pojawi się napięcie ładowania i dopiero wtedy przekaźnik załączy manety a nie po przekręceniu stacyjki ;) zamotałem sie :D

(mój błąd już edytowalem wczesniejszego posta;) )

Edytowane przez baldhead

Ale co za różnica czy po stacyjce, czy po światłach, czy z w/wym AUTOMATU WŁĄCZAJĄCEGO (czyli po włączonym silniku) jak to ma zabezpieczać przed pozostawieniem włączonego grzania manetek po jeździe? Bo to chyba o to chodzi.

Edytowane przez mmmarcin

Bo jak zgasi moto to nie będzie napięcia ładowania i przekaźnik nie będzie puszczał prądu na manetki ;) co i tak według mnie nie dyskwalifikuje innych metod podłączenia bo manetki nie rozładują nam moto ponieważ też działają w zależności od wielkości napięcia tylko o niższej wartości niż ten automatyczny przekaźnik

Zasilanie z włącznikiem automatycznym.

Stosujemy AUTOMATYCZNY WŁĄCZNIK ŚWIATEŁ, który załącza się w momencie, kiedy alternator rozpocznie ładować akumulator (po przekroczeniu granicznego napięcia ok.13,8V).Łatwo dostępny np. na Allegro w cenie od 20zł (porządny 30zł Tu można znaleźć na Allegro ). UWAGA, szukaj taki, który wykrywa napięcie 13,8 V a nie zwłoczny.

W moim przypadku zastosowałem taki, który zawiera już przekaźnik (na schemacie z dwoma oddzielnymi wyjściami (np. drugie wyjście do podłączenia innych odbiorników – może świateł ?).

ZALETY:

Pobór prądu tylko przy pracy silnika i ładowaniu akumulatora.

Zasilanie grzania nie obciążą instalacji, pomijalne spadki napięcia i duża moc grzania.

WADY: grzeje tylko wtedy, gdy pracuje silnik (tylko czy to jest wada?)

Edytowane przez baldhead

ja zrobiłem tak że cewka przekaźnika dostaje (+) z wejścia na bezp. nr5, a(-) z aku

a manetki zasilane są prosto z aku poprzez przekaźnik, zobrazowane poniżej B)

IMG%207664%20zmien%20rozmiary.JPG

Każdy podłącza jak lubi i umie :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.