Skocz do zawartości

Wymiana Filtra Powietrza.

Gość BENDIT_TRANS_AM
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych bandziorków.Mam pytanko bo przewalałem forum i za cholere nie mogę znaleść tematu jak wymienić filtr powietrza jeżeli ktoś ma link do tego tamatu bym był bardzo wdzięczny chodzi mi o dokładny opis bo nigdy tego nie robiłem.

A druga sprawa tyczy się filtra paliwa jaki kupić ?wiem tylko aby nie papierowy ale jaki do suzi bo konkretnego do suzi nie można chyba kupić.

DZIĘKUJE Z GÓRY POZDRAWIAM

http://polishbanditcrew.pl/files/file/22-service-manual-gsf-600-2000-2004-en/ tu jest link z którego ściągniesz sobie manuala a w nim wszystko. Co do filtra paliwa to jeżeli chodzi Ci o filtr do zamontowania na wężyku między zbiornikiem paliwa a gaźnikami - to nie ma czegoś takiego jak filtr "specjalnie do Bandziora" kup taki aby pasował do wężyka.

Mam czas to posklejam fotki jak wymienić filtr powietrza:

Najpierw ściągasz kanapę potem odkręcasz 2 śruby o ile pamiętam na klucz 10

oghz.jpg

i są 2 możliwości

-ściągasz bak i próbujesz działać dalej

-podnosisz bak i podkładasz coś pod niego aby był dostęp do airboxa

żeby ściągnąć bak to odkręcasz pokrętło kranika aby go nie uszkodzić:

khma.jpg

ściągasz 2 wężyki od podciśnienia i paliwa:

cpvm.jpg

ściągasz wężyki ( ja mam 2 na zdjęciu jest jeden) od odprowadzania wody spod korka wlewu i drugi to chyba odpowietrzenie baku:

fgwu.jpg

i spokojnie możesz bak odstawić na bok.

Następnie odkręcasz 4 śruby aby zdjąć element do którego był bak przykręcony nr 1 na obrazku:

mnpj.jpg

Potem odkręcasz 2 śruby na śrubokręt krzyżakowy:

lppa.jpg

I zdejmujesz tylną pokrywę airboxa:

yzdb.jpg

I już masz filtr na wyciągnięcie ręki:

esdp.jpg

Co 6 tyś dobrze jest przeczyścić sprężonym powietrzem w przeciwnym kierunku niż podczas normalnej pracy filtra , a co 12 tyś wymienić:

lgng.jpg

Chyba nie takie trudne ;) pozdrawiam

Edytowane przez baldhead

Wiiiiiiiielkie dzięki kolego o to mi właśnie chodziło .Pozdrawiam do zobaczenia :D

to się da zrobić bez ściągania baku jak byłem w suzuki jaskłowski to sprytny magik odkręcił zbiornik podniusł i wymienił filterek

to się da zrobić bez ściągania baku jak byłem w suzuki jaskłowski to sprytny magik odkręcił zbiornik podniusł i wymienił filterek

chciałbym znać jego patent ! z chłopakami , jak wymienialiśmy ten filtr u mnie , to długo się męczyliśmy , żeby wcisnąć oryginalny filtr Suzuki. Nie jest idealnie spasowany.

Edytowane przez artur

też się zastanawiałem jak to zrobił, jeden mu trzymał zbiornik, ale nie całkiem uniesiony tylko ta strona od śrub, tamten wsadził łapska i myk filter wymieniony, ja miałem zamiennik hipofiltro czy jak ta firma się zwie

Edytowane przez esterboy

Panowie ja sam wymieniłem bez ściągania baku nie mając pojęcia o tym jak się to robi. Wystarczy odkręcić śruby trzymające bak, podważyć go czymś i spokojnie da radę wymienić filtr. Przynajmniej w b12 ale podejrzewam że zasada ta sama.

Napisano 16 minut temu

Panowie ja sam wymieniłem bez ściągania baku nie mając pojęcia o tym jak się to robi. Wystarczy odkręcić śruby trzymające bak, podważyć go czymś i spokojnie da radę wymienić filtr. Przynajmniej w b12 ale podejrzewam że zasada ta sama.

w b6.5 zrobiłem podobnie

Pany,

wspomnieliście o zdejmowaniu baku, powiedzcie jaki macie patent na ściągnięcie gumowych węży gdy te siedzą ciasno jakby były zapieczone.

Największy problem mam z wężykami odpowietrzającym i przelewowym od korka [nr 5 na zdjęciach baldheada].

Jeszcze ani razu nie udało mi się ich zdjąć, boję się że zrobie 'ale urwał', zawsze wyciągam całe przewody (łącznie z tym trójnikiem na odpowietrzającym) i po robocie układam na nowo.

Ciągnąc ot tak za wężyk nic nie daje bo wtedy zaciska się na rurce, paznokciem nie złapie a i śrubokrętem ciężko dojść gdy bak uniesiony 10cm nad ramą.

- frajerstwo straszne, także może znacie jakiś myk??

- Wy tez macie tak z tymi wężykami?

Edytowane przez Amenofis3

Te przewody są dość elastyczne, ja zawsze ściągam to ciągnąc paluchami. Chyba że mowa o tych ze spinkami(zaciskami) metalowymi to trzeba kombinerkami to ścisnąć i wtedy paluchami ściągnąć ten przewód. Trochę pokręciłem ale chyba wiadomo o co chodzi :)

ja mam zagięte długie szczypce :), a zbiornik fajnie się ściąga bez zdejmowania pokrętła kranika :)

tak wszyscy występują o manuala, a ja powiem, że mi samemu największa frajdę sprawiało rozebranie i znalezienie filtra, a następnie złożenie. czysta przyjemność! dobre jaj były, gdy odkręciłem bak, a kranika nie, więc zatrudniłem młodszego brata do trzymania baczka, a sam uporałem się z filtrem. za drugim razem to już był pikuś, 10 min i po robocie:)

Pozdroo dla dociekliwych!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.