Skocz do zawartości

Elektroniczny Wskaźnik Temperatury Oleju/silnika

Gość Asics
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Bardzo często jeżdżę rano i nie dogrzewam wystarczająco silnika na postoju, dlatego chcę zaopatrzyć się w orientacyjne wskazanie temp. oleju/silnika by wiedzieć kiedy mogę odkręcić manetkę. Zaglądanie w trakcie jazdy na wskazówkowy termometr umieszczony w korku jest trochę niebezpieczne i nie poręczne. Temperatura będzie wyświetlana na termometrze tablicowym przy kierownicy. Chciałbym zamontować sondę w korku wlewu oleju. Potrzebuje porady jak głęboko mogę wpuścić sondę poza korek by nie zaczepiała o kosz sprzęgłowy czy też o jakieś inne elementy. Czy posiadacze wskazówkowego termometru mogliby pomierzyć i podesłać jakieś wymiary.Ile u was wystaje ten pręt pomiarowy poza gwint? Może ktoś robił coś podobnego i wie jaka to będzie odległość. Poniżej spróbuję to zobrazować ;)

dsc08522.th.jpg

a tu termometr:

termometrs.th.jpg

tak jak patrzę po allegro, to we wskaźnikach które mają pasować do bandziora długość od o-ringu do końca sondy wynosi 23mm wraz z gwintem

tak jak patrzę po allegro, to we wskaźnikach które mają pasować do bandziora długość od o-ringu do końca sondy wynosi 23mm wraz z gwintem

gwint w moim korku ma 10mm długości. Czy taka sama długość gwintu w tym wskaźniku jest to nie wiadomo;p

jeśli nikt nie ma ochoty wykonać pomiaru długości "pręta pomiarowego" w swoim termometrze to temat do zamknięcia :)

gwint w moim korku ma 10mm długości. Czy taka sama długość gwintu w tym wskaźniku jest to nie wiadomo;p

jeśli nikt nie ma ochoty wykonać pomiaru długości "pręta pomiarowego" w swoim termometrze to temat do zamknięcia :)

dokładniejsze wskazania będą przy czujniku w śrubie spustowej oleju.

jak znajde jutro chwile to zmierzę ci ten czujnik

dokładniejsze wskazania będą przy czujniku w śrubie spustowej oleju.

w śrubie spustowej pewnie jest magnes, dlatego nie chce jej zaczepiać

Witam, wykręciłem dziś korek oleju i ten kikut ma około 17-18 mm mierzone od końca kikuta do początku gwintu, długość całkowita z gwintem nie wiem ile ma ale mogę ci zmierzyć jak będzie potrzeba.

Witam, wykręciłem dziś korek oleju i ten kikut ma około 17-18 mm mierzone od końca kikuta do początku gwintu, długość całkowita z gwintem nie wiem ile ma ale mogę ci zmierzyć jak będzie potrzeba.

fajnie byłoby gdybyś podał też z gwintem, bo nie wiem czy wysokość gwintu w korku wlewu i termometrze jest taka sama :) Wtedy będę miał pewność na ile mm wysunięcie sondy będzie bezpieczne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.