Skocz do zawartości

Olej - Poziom Oleju - Za Dużo Oleju - Czym To Grozi

Gość FloRaS
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamiętam, zbyt wysoki poziom oleju może prowadzić do przegrzewania się silnika...

Wątpię... olej w tym wypadku jest równocześnie chłodziwem.

• Odpowiedzi 114
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• qnerk

5

• Wojtuniunia

5

• Ezekiel

4

Top Posters In This Topic

Posted Images

z ciekawości: potrafisz określić ile tego oleju ściągnąłeś??

Ściągnałem ok 90ml. Kupiłem taką duża strzykawke 100ml w aptece wiec dokładnie wiedzialem o ile ml przelałem;)

Wątpię... olej w tym wypadku jest równocześnie chłodziwem.

Juz rozwijam myśl :)

Nadmiar oleju powoduje wzrost ciśnienia w komorze silnika, co dalej powoduje jego niefektywną pracę.

(Wzięte z manual'a bandziora)

post-173-1259602627,7132_thumb.jpg

Hmm, nie napisali ile oleju lac zeby latac spokojnie na gumie.

Serwisówka się nadaje :lol:

odma jest chyba właśnie po to żeby wyrównywać ciśnienie? więc gdzie ten wzrost ciśnienia?

Najczęściej pojawia się po przeczytaniu serwisówki.

Ja rozwieje wątpliwości.

Nic się nie stanie przy tak małej ilości :)

Jak byś przelał litr półtora to by można zajeździć motora.

Parę miesięcy temu też miałem taki problem i wielkie obawy - całe oczko było zalane, olej ściągnąłem metodą Marqsa "wężyka i strzykawki" - szybko , czysto i przyjemnie . 300ml zeszło ; )

odma jest chyba właśnie po to żeby wyrównywać ciśnienie? więc gdzie ten wzrost ciśnienia?

Najczęściej pojawia się po przeczytaniu serwisówki.

hehehe ;)

Ja mam takie pytanie: mogę bandziorka przegonić na oleju silnikowym do puszki, bez uszczerbku na zdrowiu motonga? Oczywiście też pół syntetyczny, czy zmienić na taki jak ma być i czekać na odwilż. Pytam bo mam w zamiarze troszkę go pozimować ( http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm ) czyli zalać pod korek oleju ale jesli warunki do jazdy będą sprzyjające to bym upuścił odpowiednią ilość, żeby się stan w okienku pokazał i przegonił suzę po okolicy a po wszystkim zalał świeżutki http://www.allegro.pl/item816903773_olej_motul_5100_polsyntetyk_w_cenie_z_filtrem.html

Edytowane przez dzvonec

Ja mam takie pytanie: mogę bandziorka przegonić na oleju silnikowym do puszki, bez uszczerbku na zdrowiu motonga? Oczywiście też pół syntetyczny, czy zmienić na taki jak ma być i czekać na odwilż. Pytam bo mam w zamiarze troszkę go pozimować ( http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm ) czyli zalać pod korek oleju ale jesli warunki do jazdy będą sprzyjające to bym upuścił odpowiednią ilość, żeby się stan w okienku pokazał i przegonił suzę po okolicy a po wszystkim zalał świeżutki http://www.allegro.pl/item816903773_olej_motul_5100_polsyntetyk_w_cenie_z_filtrem.html

mozesz wlac i polsyntetyczny i syntetyczny ale zobacz czy na butelce jest napisane zeby spelnial odpowiednie normy API SJ ACEA I JASO do sprzegiel ktore pracuja w kapieli olejowej

No to z zalewania pod korek rezygnuje, wymieniam olej i czekam na sprzyjające warunki drogowe. Dzięki chłopaki.

• 7 months later...

Siema!

Dziś zastanowiła mnie jedna rzecz - mianowicie podchodzę do swojego maleństwa sprawdzam poziom oleju (motor stoi na nóżce centralnej na płaskim) a tam suchutko, za tą małą szybką ani śladu oleju.......

Pojechałem do znajomego (około 15km), stawiam moto na centralnej patrzę na olej a tam full. Po około 2 godz plotkowania :lol: odjeżdżając znowu spojrzałem na poziom oleju a on minimalnie pokazywał się na dole miernika.

Teraz moje pytanie - w.g moich doświadczeń powinno być tak że jak moto stoi nawet kilka dni to olej powinien być między min a max, mam racje czy może się mylę i jutro czym prędzej muszę gnać po olej i szybko dolać.

pOzDrO

Jak stoi na centralnej to złap za uchwyt pasażera i podnieś lekko przednie koło. Dopiero patrz czy pojawia się w okienku. A olej sprawdza się po rozgrzaniu silnika i dwuminutowym postoju. Pozdro

heh mam to samo, sprawdzę jak paluch rzecze ;-)

U mnie jest normalnie, to znaczy jak postawię dziora na centralkę to czy po dwóch minutach czy dwóch tygodniach jest tak samo pół stanu w okienku. Przy sprawdzaniu na kołach poziom jest taki sam jak na centralce.

U mnie jest normalnie, to znaczy jak postawię dziora na centralkę to czy po dwóch minutach czy dwóch tygodniach jest tak samo pół stanu w okienku. Przy sprawdzaniu na kołach poziom jest taki sam jak na centralce.

Witam.

Ciągle widzę tematy "poziom oleju".

Poziom ( jak sama nazwa wskazuje ) sprawdza się jak moto stoi poziomo (motocykl który jedzie).

A więc: stawiamy moto na centralce... podkładamy ok 2cm grubości deseczkę pod przednie koło i wtedy sprawdzamy... min 10 min po jeździe... najlepiej rano przed odpaleniem moto.

Jak postawisz moto na kołach nie jesteś w stanie dobrze sprawdzić poziomu oleju..możesz sprawdzić czy jest :D... chyba że ktoś inny trzyma moto w równowadze a Ty patrzysz... a i to nie zawsze jest miarodajny pomiar... sprawdźcie sami ..min wychylenie w jedną albo druga stronę daje bardzo rożne wyniki

Rożnica we wskazaniu na samej centralce z przednim kołem na ziemi a z podłożona deseczka to ok 4-5 mm we wskazaniu.. dla kogoś kto chce sprawdzić czy mu moto bierze olej to dużo.

pozdrawiam.

Poziom ( jak sama nazwa wskazuje ) sprawdza się jak moto stoi poziomo (motocykl który jedzie).

Ja myślałem, że motor jak stoi to jest w pionie a nie w poziomie :) Poziom to jak byś szlifa zaliczył :D

Ja myślałem, że motor jak stoi to jest w pionie a nie w poziomie :) Poziom to jak byś szlifa zaliczył :D

hm... ja myślałem o osi wzdłużnej motocykla.. ta jest pozioma :D

(...)

A więc: stawiamy moto na centralce... podkładamy ok 2cm grubości deseczkę pod przednie koło (...)

Skąd wtedy wiesz, że motocykl jest rzeczywiście w poziomie? Przecież nie ma zamontowanej w ramie poziomicy. Czy czasem nie powinno być tak aby oba koła dotykały powierzchni?

Edytowane przez Marqs

Skąd wtedy wiesz, że motocykl jest rzeczywiście w poziomie? Przecież nie ma zamontowanej w ramie poziomicy. Czy czasem nie powinno być tak aby oba koła dotykały powierzchni?

Witam.

Sprawdziłem :D.. podkładałem rożne grubości i przykładałem do "oczka" poziomicę... z podkładką 2cm poziom oleju w oczku pokrywał się z krawędzią poziomicy ustawionej do poziomu :D

pozdrawiam