Skocz do zawartości

Olej - Poziom Oleju - Za Dużo Oleju - Czym To Grozi

Gość FloRaS
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Temat stary ale dodam swoje 3 grosze.

Jak kupiłem B12 to u speca zrobiłem mu pełen przegląd oczywiście wraz z wymianą oleju.

Poziom oleju po wymianie był prawie MAX. W tym roku nie zrobiłem dużo trasy, jakieś 5 tys. km. Jak poziom oleju był w poliżu MIN to dolewałem mu 100/200ml. ( wkońcu B12 coś tam zawsze bierze ). Czasem po powrocie z trasy poziom oleju przekraczał MAX, ale nie zwracałem na to uwagi bo wcześniej był przy MIN i dolewałem.

Przyszła pora na wymiane. Olej MOTUL zakupiony, miska 5l pod śrubę spustową, piec rozgrzany - spuszczam olej.

A olej leje się i leje się i leje się, i kur już myślałem że paliwo z baku spuszczam !, prawie z miski mi się nie wylało !

Wylałem z B12 około 4.8l oleju !!! Czyli ponad litr wiecej - wszystkie moje dolewki.

Zaznaczam, że piec suchutki, pali od kopa, chodzi elegancko - przebiek ~ 28000 ( i teraz wiem, że nie bierze oleju - chyba )

Wlałem mu nowego około 3.8l . Na początku było prawie MAX. Teraz jest poniżej połowy.

Miesiąc temu jak była połowa - dolałem dla bezpieczeństwa 200ml.

Wniosek:

Ten wskaźnik oleju jest główno wart - czy jest jakaś wiarygodna metoda sprawdzania poziomu oleju  - poza jego spuszczaniem :) ?

• Odpowiedzi 114
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• qnerk

5

• Wojtuniunia

5

• Ezekiel

4

Top Posters In This Topic

Posted Images

Wniosek:
Ten wskaźnik oleju jest główno wart - czy jest jakaś wiarygodna metoda sprawdzania poziomu oleju  - poza jego spuszczaniem :) ?

A sprawdzałeś i dolewałeś zaraz po jeździe? Może wszystko nie spłynęło jeszcze porządnie.

Ja zawsze sprawdzam w tym samym miejscu i cały sezon nic nie muszę dolewać, a robie 5000 - 9000 tyś km w sezonie. Nigdy się nie zdarzyło, żeby poziom jakoś spadł w stosunku do tego co nalewałem przed sezonem.

Wskaźnik oleju (okienko) to najlepsze w/g mnie rozwiązanie. Szybkie, sprawne, bezproblemowe w stosunku do bagnetu.

a sprawdzasz zawsze na plaskim/równym podłożu i zimnym silniku?

a sprawdzasz zawsze na plaskim/równym podłożu i zimnym silniku?

Sprawdzam zawsze na centralce na równym podłożu.

Dzisiaj rano przed uruchomieniem miałem olej dokładnie w połowie wskaźnika. Po 200km sprawdzany dokładnie w tym samym miejscu ( oczywiście na centralce ) jest poniżej połowy.

Przed wieczorem zapaliłem motura na minute.

Po odczekaniu 15 minut -> wskażnik oleju jest pusty...

czyli zimny-ciepły-ciepły wychodzi po Twoim wpisie...

jak chcesz, żeby było wiarygodnie sprawdzaj zawsze na zimnym przed jakąkolwiek jazda danego dnia... chyba :)

Po calkowitym opróżnieniu układu (misa oraz chłodnica), do układu powinno wejść 4 litry oleju? Jeżeli tak to dlaczego na deklu jest napisane 3,3L? :P

może dekiel z innego modelu założony? :P

Sprawdzam zawsze na centralce na równym podłożu.

Dzisiaj rano przed uruchomieniem miałem olej dokładnie w połowie wskaźnika. Po 200km sprawdzany dokładnie w tym samym miejscu ( oczywiście na centralce ) jest poniżej połowy.

Przed wieczorem zapaliłem motura na minute.

Po odczekaniu 15 minut -> wskażnik oleju jest pusty...

wystarczy że masz nie równo wylany beton, lub krzywo położone płytki i kilka stopni na poziomie, może przekłamywać wyniki.

Jest taka zasada, że motura się nie przepala, nie służy to dobrze świecą

a jak odpaliłeś motura na minutę to tylko rozprowadziłeś gęsty olej po komorze silnika i po prostu nie spłynął, rano sprawdź :)

Edytowane przez lelon

Kurde mam dwa silniki, aż jutro sprawdzę :zdziwiony:

wystarczy że masz nie równo wylany beton, lub krzywo położone płytki i kilka stopni na poziomie, może przekłamywać wyniki.

Jest taka zasada, że motura się nie przepala, nie służy to dobrze świecą

- sprawdzam zawsze w garażu w tym samym mejscu ( równo wylany beton )

- tak, nie przepala się, to był jednorazowy test :)

Edytowane przez zyla

- sprawdzam zawsze w garażu w tym samym mejscu ( równo wylany beton )

- tak, nie przepala się, to był jednorazowy test :)

no to rozwiązanie jest tylko jedno - twój motur robi zapasy oleju na zimę :D jak niedzwiedź obkłada się tłuszczem, tylko od wewnątrz :P

sorry za offfffff :P

Edytowane przez lelon

Zyla, jedna sprawa - poziomu oleju NIE sprawdza się na centralce, tylko z moto postawionym na kołach ;) 

Zyla, jedna sprawa - poziomu oleju NIE sprawdza się na centralce, tylko z moto postawionym na kołach ;)

Przeglając posty na forum odnoście oleju i sprawdzania jego poziomu - można tu rozmawiać o różnych metodach.

Jedno jest pewne - trzeba zawsze mieć punkt odniesienia. Ja zawsze sprawdzam na centralce w tym samym miejscu.

( od czasu jak sprawdzałem na kołach i motur poleciał na mnie :) )

Edytowane przez zyla

Pewnie, że przeglądając forum, można wiele metod znaleźć...
Natomiast najlepiej po prostu zastosować tę z instrukcji obsługi motocykla, napisanej przez producenta  :)

Nie zmienia to jednak faktu, że sprawdzając go zawsze tak samo masz tak odbiegające od siebie wyniki :o:

Nitrox - pewnie 4l wchodzą z wymianą filtra oleju, a 3.3l bez wymiany filtra :)

Choć ja pamiętam, że różnica była 0.5l, nie 0.7l, no ale jest blisko  :D

Edytowane przez Kukuryku