Skocz do zawartości

Zerwany Gwint Śruby Pokrywy Zaworów

Gość cyb3rm4n
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Brzmi fajnie, też bym może sobie wtedy przejechał wszystkie gwintem i heilcoil bo chyba jeszcze któryś mi tam puścił

"dzwoniłem kiedyś w tej sprawie do firmowego serwisu elementy nie do dostania oddzielnie tylko w komplecie z głowicą cena ok 6 tys zł "

No pisalem, to po prostu komplet z glowica, dlatego oddzielnie nie mozna ich dostac.

@lepko - co za **** widocznie kapnol sie ze to chodliwy temat wiec cene sobie podbil. jak ja nie lubie takich zagrywek, ale cóz takie zycie . Jak temat sie rowinol ? Cos zalatwil ?

pzdr

Mostek kupiłem u qnerka w tym tygodniu, ale wczoraj sprawdzałem resztę gwintów i na pewno będę musiał gwintować bo na śrubach znalazłem półokrągłe opiłki metalu no i jak je wkręcałem, tym razem delikatnie to jedna śruba do połowy się wkręcała, a potem już opór i nawet dalej nie próbowałem.

Zatem jeszcze dla pewności czy ten zestaw jest odpowiedni ??? http://allegro.pl/napraw-gwint-zestaw-do-naprawy-gwintow-m7-x-1-i1523480553.html

A może cyb3rm4n kupowałeś taki zestaw (lub ktoś inny) i Ci już nie jest potrzebny - jeśli zostało 8 sprężynek i tamte gwintowniki nie wyrobione to z chęcią go odkupię :)

wyślij to Ci wsadzę wkładkę heli

no ale to bym miał Ci wysłać wszystkie mostki? Bo już chciałbym na wszystkich mieć wzmocnienie na przyszłość. W sumie to zapomniałem Cię poprosić, żebyś tamten też mi nagwintował...

jeszcze nie wysłałem to mogę to zrobić i wysłać w komplecie - info na pw, nie będziemy tu gadu-gaduu robić

pod sprężynki potrzebny jest gwintownik M8X1 facet ma to w opisie aukcji ,kup tylko taki w sklepie i tyle ja swoje wieżyczki przeleciałem gwintownikiem M8X1 oczywiście wstępnym i wykańczającym czyli 2 szt ,wieżyczek przed gwintowaniem nie rozwiercałem ,materiał jest miękki i idzie leciutko ,oczywiscie nic na chama powoli żeby prosto wyszło

pod sprężynki potrzebny jest gwintownik M8X1 facet ma to w opisie aukcji ,kup tylko taki w sklepie i tyle ja swoje wieżyczki przeleciałem gwintownikiem M8X1 oczywiście wstępnym i wykańczającym czyli 2 szt ,wieżyczek przed gwintowaniem nie rozwiercałem ,materiał jest miękki i idzie leciutko ,oczywiscie nic na chama powoli żeby prosto wyszło

Hmm... zanim kupiłem zestaw naprawczy też tak kombinowałem ale niestety porównując dedykowany gwintownik z zestawu do normalnego niestety żaden tradycyjny nie pasował /nie był taki sam/. Producenci sprężynek zabezpieczają się właśnie w taki sposób bo same sprężynki to tanie są jak barszcz ;).

Więc jestem zaskoczony że udało Ci się dobrać gwintownik albo może inaczej... może udało Ci się sprężynki takie trafić :).

pozdr.

Kris ale miałeś M8X1 na pewno, pierwszy i drugi bieg ,skoro sprzedający zaznacza użycie takiego gwintownika i ja takiego użyłem to jak ma nie pasować ,fakt lekko latały ale dałem je na klej

Kris ale miałeś M8X1 na pewno, pierwszy i drugi bieg ,skoro sprzedający zaznacza użycie takiego gwintownika i ja takiego użyłem to jak ma nie pasować ,fakt lekko latały ale dałem je na klej

Spoko najważniejsze, że Ci się udało :).

Ps.

W zestawie jest tylko jeden gwintownik - po nagwintowaniu sprężynka wchodzi jak po maśle i siedzi na swoim miejscu, więc jakaś jednak różnica jest.

Ja rozmawiałem z kilkoma sprzedawcami (na Surowieckiego w W-wie jest sklep, który sprowadza takie zestawy jednak pod gwint M7x1 nie mieli w tym momencie jak potrzebowałem i sprzedawca przekonał mnie abym jak mogę kupił gdzie indziej/u kogoś innego ale z gwintownikiem dedykowanym do konkretnych sprężynek - przecież sam mógłby mi wcisnąć gwintownik zwykły np. M8X1 + klika sztuk sprężynek i miał by kasę z tego, wg mnie ma to jakieś znaczenie.

Ale jak napisałem wcześniej - najważniejsze, że Ci śruba dobrze trzyma i to jest najważniejsze :)

Pozdr.

K.

Koledzy zrobiłem nowy gwint w mostku, robiąc powoli całkiem przyjemna robota - jednak troszkę odwiert zboczył z trasy. Jak na zdjęciu śrubę mogę teraz dokręcić tylko do tej wysokości co na zdjęciu, czy to wystarczy by złapał dobrze pokrywę?

Zdj%C4%99cie0283.jpg

Może być krótko... Przy używanej uszczelce pod deklem gwint śruby chowa się prawie całkowicie w mostku.

Może być krótko... Przy używanej uszczelce pod deklem gwint śruby chowa się prawie całkowicie w mostku.

Hmm to chyba będę musiał dać dwie uszczele, dzięki za info

• 1 month later...

Panowie takie temat-wyregulowalem zawory w swoim b6 . Zaczalem wszystko skladac do kupy i przy pokrywie zaworow ukrecilem jedna ze srub (10tka nasadowa , jedna z czterach w rzedzie) ,dzwne bo wszystko szlo na moment podany w serwisowce.Srubka ta jest wiercona wydluy od dolu do polowy i kawalek po koncu gwintu na otwor z boku na wylot.Moje pytanie brzmi czy nada sie zwykla sruba? Czy moze te otwory sa dla oleju ktory gdzies tam sobie smaruje cos tam?

Panowie takie temat-wyregulowalem zawory w swoim b6 . Zaczalem wszystko skladac do kupy i przy pokrywie zaworow ukrecilem jedna ze srub (10tka nasadowa , jedna z czterach w rzedzie) ,dzwne bo wszystko szlo na moment podany w serwisowce.Srubka ta jest wiercona wydluy od dolu do polowy i kawalek po koncu gwintu na otwor z boku na wylot.Moje pytanie brzmi czy nada sie zwykla sruba? Czy moze te otwory sa dla oleju ktory gdzies tam sobie smaruje cos tam?

Cześć!

Z tego co się orientuje to śruba olejowa! Kup oryginalną. Nie wiem ile oryginał w Suzuki kosztuje ale zawsze możesz podejść do serwisu i zagadać z mechanikiem ja tak nabyłem jak zgubiłem zwykłą od pokrywy za browarek :)

Pozdr.

Ewentualnie jeśli masz trochę zdolności i narzędzi to możesz sobie taką dorobić :)

mam taką śrubę jakby co - browar i jest Twoja - tylko wykręć pozostałości