Skocz do zawartości

Zerwany Gwint Śruby Pokrywy Zaworów

Gość cyb3rm4n
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli ona cos smaruje i zwykla nie podejdyie tak?

kolego jak ściągaleś pokrywę zaworow napewno zauwazyłeś że do pokrywy dochodzą przewody olejowe ktorych co ciekawe od wewnątrz pokrywy nie widać :P kanały olejowe sa przeprowadzone wewnątrz pokrywy i wychodzą na wysokości otworów na świece. Między innymi otwory kanałów przechodzą przez otwór na śrubę, dlatego ta śruba jest po pierwsze przewiercona na wylot w kierunku prostopadłym, a po drugie nawiercona do połowy w kierunku równoleglym do jej osi. CZyli łatwo wydumać że przeplywa przez nią olej, więc zwykła śruba nie podejdzie. BTW jak zerwaleś gwint to przypadkiem ale to nie zerwałeś go w głowicy? bo na samej śrubie chyba ciężko gwint przekręcić.

Powiedzcie co ona smaruje?

przepływa przez nią olej do wnętrza pokrywy zaworowej.

Edytowane przez kefirek

kolego jak ściągaleś pokrywę zaworow napewno zauwazyłeś że do pokrywy dochodzą przewody olejowe ktorych co ciekawe od wewnątrz pokrywy nie widać :P kanały olejowe sa przeprowadzone wewnątrz pokrywy i wychodzą na wysokości otworów na świece. Między innymi otwory kanałów przechodzą przez otwór na śrubę, dlatego ta śruba jest po pierwsze przewiercona na wylot w kierunku prostopadłym, a po drugie nawiercona do połowy w kierunku równoleglym do jej osi. CZyli łatwo wydumać że przeplywa przez nią olej, więc zwykła śruba nie podejdzie. BTW jak zerwaleś gwint to przypadkiem ale to nie zerwałeś go w głowicy? bo na samej śrubie chyba ciężko gwint przekręcić.

przepływa przez nią olej do wnętrza pokrywy zaworowej.

Dzieki za wyjasnienie.Zerwalem srube , gwint jest calz napewno.

• Upvote 1

mam taką śrubę jakby co - browar i jest Twoja - tylko wykręć pozostało ści

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Napisalem ci na pw , pozostalosci zostana usuniete jutro z samego rana.

Fajna sprawa... w suzuki gwint wytrzymał, a śruba poszła... Pysznie!

Pamiętaj o podłożeniu nowych podkładek uszczelniających te śruby! /pomiędzy łeb śruby, a pokrywę zaw./ Oryginalne są aluminiowe, ja ostatnio zmieniłem na miedziane.

Panowie takie temat-wyregulowalem zawory w swoim b6 . Zaczalem wszystko skladac do kupy i przy pokrywie zaworow ukrecilem jedna ze srub (10tka nasadowa , jedna z czterach w rzedzie) ,dzwne bo wszystko szlo na moment podany w serwisowce.Srubka ta jest wiercona wydluy od dolu do polowy i kawalek po koncu gwintu na otwor z boku na wylot.Moje pytanie brzmi czy nada sie zwykla sruba? Czy moze te otwory sa dla oleju ktory gdzies tam sobie smaruje cos tam?

Nowa taka śruba kosztuje 21zł w suzuki też miałem sytuacje że mi zaczeło cieknąć na uszczelce przez to.

Moj koles wlasnie na skuterku pomknal do qnerka po ta srube , inna tez jest przekoszona.Nie wiem co to za klucz bez kitu , moment ustawiony a sruby rwie :angry: . Druga sprawa ze gwint sie ladnie juz wzrobiln w jednej z tych zwyklych imbusowych :angry: i nie da rady jej porzadnie dociagnac , no ale mam nadzieje ze to jakos pojdzie .....

A jakiego dynamometra używasz?

PROMAT , pierwszy i ostani raz go uzwalem.

Maszyna zlozona i na chodzie :D wlasnie wracam z jazdy testowej-jest git.WIELKIE DZIEKI DLA QNERKA ZA SRUBKE,zycie mi uratowal :D Ale dalej mam taki objaw ze jak dobrze zagrzanego go zgasze to czasem nie chce odpalic tzlko musze go pochehlac czasem nawt dosc sporo.Co to moze byc ? Zawory wyregulowalem , gazniki niby tez zrobili chodz dalej mi nie pasuje (plywa na obrotach , czasem dzwnie z nich schodzi-musze jechac zeby to poprawili.Jak myslicie jaka moze byc przyczyna tego nie milego zjawiska?

• 4 months later...

Cześć,

Zabraliśmy się z kolegą w weekend za regulację zaworów i kiedy już wszystko wskazywało na 100% sukces, poszedł u niego gwint tej narożnej czarnej śruby od klapy zaworów przy cylindrze nr 4. Teraz wkręca się ona z lekkim oporem i kręci ale nie wypada (jedyne co trzyma to samą siebie). Czy w tej sytuacji jeżeli olej spod klapy nie leci można jeździć? czy lepiej nie ryzykować? czy może być tak, że klapa się z czasem odkształci albo pęknie? czy spod śruby będzie wybijał olej? Acha i w sumie najważniejsze - czy na jakiś klej do aluminium albo gwintów da się odtworzyć coś, w co śruba będzie ponownie mogła się wkręcić?

Pozdrawiam

Pytanie czy tylko się gwint zrypał i wtedy wystarczy wkładkę heilcoil zamontować i będzie trzymać cacy, czy może jednak pękł i wtedy po wpływem wibracji może się rozpaść a wtedy wpadnie jakaś część gdzieś i może być lipa. Ale z tego co piszesz to chyba tylko gwint się wyrobił.

Pytanie czy tylko się gwint zrypał i wtedy wystarczy wkładkę heilcoil zamontować i będzie trzymać cacy, czy może jednak pękł i wtedy po wpływem wibracji może się rozpaść a wtedy wpadnie jakaś część gdzieś i może być lipa. Ale z tego co piszesz to chyba tylko gwint się wyrobił.

wyrobił się albo pekł w takim sensie, że po wykręceniu śruby została na niej metalowa spiralka - ścięty gwint, który w całości z niej zdjęliśmy i po wkreceniu śruby na nowo czuć, że na coś się nakręca - prawdopodobnie na zjechaną na pozostałą zjechaną gwintu część.

Chodzi o ta srobe na imbus?Jezeli tak to ja jezdze z nia przekrecona tak samo(ktos mial to mi naprawic ale chyba juz o mnie zapomnial hehehe :D :D ) , troszke sie tam poci ale nie ma tragedi.Zrobilem to wczesniej na sztuke odpowiednim sylikonem ale niewiele to dalo.

Miałem u siebie to samo, czyli zerwalem gwint, z twojego opisu wynika że nawet na tej samej sróbie, tam jest gwint M7 a ja przerobiłem na M8 i jest git, chyba najprostrzy i najszybszy sposób, bez klejenia, helikoli itp. Po "wyciągnięciu gwintu" otwór powinieneś mieć akórat pod gwint M8, wkręcasz tylko gwintownik i już jest. Tylko trzeba tę śróbe zastąpić oczywiście inną, pod nią dajesz dużą podkładke, potem tę gumową i zakręcasz, i ma być :vroom:

Na razie moto przejechało 100 km i podobno nic nie wybija pod tą srubą, z tego co mi kumpel mówi, więc chwilowo pewnie pojeździ w ten sposób, a na zimę będzie myślał. Dzięki za pomoc.

P.S.

mały offtop - polało mi się trochę oleju po silniku przy zdejmowaniu klapy w moim - wypalić się pewnie nie wypali - benzyną zejdzie??

Pozdrawiam.

Ostatnio widziałem u kogoś jak zalepił tę śrubę w Bandicie (w sumie otwór po niej bo pękło w tym miejscu) klejem do metalu. Nic się nie pociło i trzyma cacy :)

Miałem u siebie to samo, czyli zerwalem gwint, z twojego opisu wynika że nawet na tej samej sróbie, tam jest gwint M7 a ja przerobiłem na M8 i jest git, chyba najprostrzy i najszybszy sposób, bez klejenia, helikoli itp. Po "wyciągnięciu gwintu" otwór powinieneś mieć akórat pod gwint M8, wkręcasz tylko gwintownik i już jest. Tylko trzeba tę śróbe zastąpić oczywiście inną, pod nią dajesz dużą podkładke, potem tę gumową i zakręcasz, i ma być :vroom:

Milimetr na gwint w alu to troche za malo przy nastepnym wykrecaniu mozesz miec powtorke z rozrywki , mozesz ale nie musisz.Jak bym robil w ten sposob to rozwiercil bym 8,5 wiertlem i przegwintowal 10tka(tylko nie pamietam ile tam jest miejsca).Njlepszy sposob to i tak naprawic to spowrotem na siodemke.

Milimetr na gwint w alu to troche za malo przy nastepnym wykrecaniu mozesz miec powtorke z rozrywki , mozesz ale nie musisz.Jak bym robil w ten sposob to rozwiercil bym 8,5 wiertlem i przegwintowal 10tka(tylko nie pamietam ile tam jest miejsca).Njlepszy sposob to i tak naprawic to spowrotem na siodemke.

No właśnie o to chodzi, że tam nie bardzo jest jak podejść z wiertłem, na M8 tez będzie tylko trzeba kręcić z wyczuciem! Najlepiej kluczem dynamometrycznym, trzeba pamiętać, że to japończyk a nie wueska.........

Edytowane przez freebandit

a potem muszę kombinować jak śrubę złapać jak mostek popękany. Z rozsądnych rzeczy tylko helicoil - TONY - jakby co to leży i czeka :)

a potem muszę kombinować jak śrubę złapać jak mostek popękany. Z rozsądnych rzeczy tylko helicoil - TONY - jakby co to leży i czeka :)

eligancko:)

eligancko:)

Mam 6/8 zerwanych i początkowo próbowałem się ratować różnymi wynalazkami, jednak najlepszy efekt dały sprężynki na M6 Baer Coil , gwint trzyma chyba lepiej jak ten oryginał, no ale niestety już śruby inne musiałem dać.

W bandziorku Krisa też robiliśmy te gwinty za pomocą wkładek Bear Coli ale śruby zostały oryginalne. Sprężynki z tego co pamiętam M7.

W bandziorku Krisa też robiliśmy te gwinty za pomocą wkładek Bear Coli ale śruby zostały oryginalne. Sprężynki z tego co pamiętam M7.

dzięki - rozmawiałem z kolega mechanikiem i mówi, że bez problemu da się to zrobić.

pzdr

• 8 months later...

Chcialem odgrzac kartofla (http://polishbanditcrew.pl/topic/7167-ukrecona-sruba-pokrywy-zaworow/page__hl__ukrecona+sruba__fromsearch__1) zeby wszystko bylo w jednym miejscu, ale temat juz zamkniety. W przeciwienstwie do kolegi z tamtego watku mam ukrecone 3 sruby "nieolejowe" od pokrywy zaworow (wskazane na zalaczonym obrazku). Widze, ze wchodza one w mocowania walkow rozrzadu, mozna to gwintowac wiekszym rozmiarem, czy lepiej na tzw. sprezynki? Skad wziac wieksze sruby zblizone wygladem do oryginalnych? Moze da sie to jakos lepiej naprawic? Jakie macie z naprawa tego typu "schorzen" doswiadczenia? Olej prawie sika w trakcie jazdy;)

post-4520-0-93999800-1339359278_thumb.jpg