Skocz do zawartości

Hamulce - Tarcze Hamulcowe - Pytania I Problemy

nezka
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

tak mi przyszło do głowy może by się dało śrubę włożyć i nakrętkę dokręcać żeby sprasowało

Moje tarcze mialy spory luz ale grubosc byla jeszcze ok. Wysylalem do darkstyx'a . Zanitowal mi od nowa tarcze i jest git. Mozesz napisac i zapytac czy ogarnie temat ;)

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Jaka jest minimalna grubość tarczy hamulcowej przód i tył bo nie mogę znaleźć w serwisowce. Bandit 600s 2002r.

@Jarosz na taczy powinno być napisane...Jesli dobrze pamiętam to przód 4mm tył 4,5mm . pozdro

ja właśnie odebrałem swoje tarcze bo na jednej miałem już spory luz. Nity były prasowane, zobaczymy co z tego wyjdzie.

ja właśnie odebrałem swoje tarcze bo na jednej miałem już spory luz. Nity były prasowane, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Napisz gdzie nitowałeś, niech zostanie dla potomnych :)

• 1 month later...

A ja mam takie pytanie czysto teoretyczne czy grubość tarczy ma wpływ na skuteczność hamowania, dziś odkryłem że mam tarcze do wymiany 3.5 i 3.6 mm;// a jak gdzieś tam pisałem miałem problemy z skutecznością hamowania i w sumie wymieniłem wszystko właśnie prócz tarcz. A dziś na byłem mikrometr i od razu wydatek;po w właściwie nie ma nic napisane czego nie kupować co kupować bo w sumie z hamulcami nie ma co eksperymentować i fajnie by było jakieś opinie posłuchać.

Grubość tarcz zasadniczo nie ma wpływu na skuteczność hamowania. Należy pamiętać jednak, że wraz ze zużyciem tarcz wzrasta ryzyko ich pęknięcia. Dlatego producent określa minimalną grubość, do której gwarantuje trwałość wyrobu.

Innym aspektem jest rozkład temperatur. Wiadomo, im cieńsza tarcza, tym szybciej się nagrzewa. Jednak dla zwykłego użytkownika, przy normalnej jeździe, są to zmiany niemal niezauważalne.

Co innego na torze, gdzie heble dostają ostro po dupie.

Też mi się tak wydaje że nie wpływa to zbytnio na skuteczność hamowania, co mnie właściwie martwi bo miałem nadzieję prez chwilę przyczyne moich słabszych hamulców.

Edytowane przez jachu354

• 10 months later...

Przy hamowaniu odczuwam drżenie kierownicy, a przy dojeżdżaniu np do skrzyżowania i hamowaniu delikatnym z małej prędkości czuję jak szarpie mi motocyklem. Zrobiłem małe doświadczenie i wyszło, że mam krzywe tarcze  :placze:

Jak widać, prawa tarcza jest krzywa, lewa jest naprawdę minimalnie wykrzywiona. Widać to dopiero przy takim 'doświadczeniu'

Czy obie tarcze kwalifikują się do wymiany?

Z zasady wymienia się obie plus nowe kloce, sprawdź grubość jak dochodzi do minimum to nie ma wyboru trza wymieniać bo jak ci zatrzepocze na na śliskim to popadniesz w koszta.

Jak są grube możesz je potraktować młotkiem ,tylko nie tłucz po tarczach ani po nitach tylko sam wieniec wewnętrzny lekko klepnąć warto przy okazji wyczyścić zaciski i przesmarować prowadnice.

Obie tarcze mają po 5mm grubości. Minimalna grubość to 4,5mm. A jak grube są nowe tarcze? Jakoś nie widzi mi się klepanie młotkiem w cokolwiek

Nowe 4,3 do 4,7 minimalna grubość to 4,0 przód ,tył nowe 4,8 do 5,2 minimalna grubość 4,5 ,maksymalne bicie 0,3 mm

Edytowane przez benywariat

Beny, te wartości co podajesz to chyba dla 600. Choć z tą odchyłką dla bicia to nie wiedziałem

Takie bicie to przypadkiem nie możne wynikać z przesunięcia na nitach??

Dzięki Benywariat :-)Moje tarcze są już zajechane,3,5 mm a jedna ze sporymi luzami na nitach.Może jakąś ramkę na zdjęcia z tych tarcz zrobię :-D Mam pytanko do szanownych Bandziorów o tarcze które znalazłem na Allegro https://www.olx.pl/oferta/tarcze-hamulcowe-suzuki-gsxf-rf-sv-bandit-nowe-CID5-IDk7Ii4.html  Jestem po kontakcie telefonicznym odnośnie tych tarcz . Średnica do mojej 600 ,niby nówki ,ledwo założone do SV i nie pojeździły, grubość fabryczna choć nie mógł mi podać szczeguła . Wyglądaja Mega ale nie chcę stracić kasy i nerwów . Są jeszcze takie drugie ale czarne ;-)

Beny, te wartości co podajesz to chyba dla 600. Choć z tą odchyłką dla bicia to nie wiedziałem

Z tego co widzę to serwisowka nie rozróżnia 600 1200 pisze ogólnie rozdział 6 na poczatku

To chinczyki w tej cenie to chyba nowe dostaniesz jest tu parę osób co nam nich śmigają niech się wypowiedza

No masz racje bo ja takowe miałem przy swoim zzr 600

Podpytaj Hirada. On takie zakładał nowe w podobnej cenie. Z tego co wiem jest zadowolony.