Skocz do zawartości

Hamulce - Tarcze Hamulcowe - Pytania I Problemy

nezka
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki . Wystarczy mi to co się dowiedziałem,nie wszystko co chinole to złe a te na dodatek wyglądają fajowo ale jednak wole poszukać orginale.A jeszcze zapytam bo na pewno wiecie..:-) Od jakich modeli Suzuki by pasowały tarcze hamulcowe do Mojego 600 N z 2003r ?

Dzieki . Wystarczy mi to co się dowiedziałem,nie wszystko co chinole to złe a te na dodatek wyglądają fajowo ale jednak wole poszukać orginale.A jeszcze zapytam bo na pewno wiecie..:-) Od jakich modeli Suzuki by pasowały tarcze hamulcowe do Mojego 600 N z 2003r ?

"GSF600 mk1, GSXF 600/750 , RF 600 , SV 650"

• Upvote 1

• 11 months later...

Czym potraktować tą powierzchnię przed założeniem nowych tarcz, Papier wodny? Pasta lekko scierna? 202e7250d6132be22e2f3a94ee4af8e2.jpg

Wysłane z MI MAX przez Tapatalka

Nie wiem jak to sie nazywa. Cos jak wata ale z metalu, super sciera taki nalot i nie rysuje.

Pasta lekkoscierna do alu od biedy mozna aby wyczyscic tylko ten nalot, żadnych mechanicznych czy oostrych narzedzi typu papier scierny itp bo nowe tarcze pójda na śmietnik

Generalnie jak tam nie ma sniedzi czy innego nalotu to mozna wlasciwie nie ruszac odtluscic i skrecac. Sruby na klej i klucz dyna w łape

Edytowane przez Cirus

juz zrobione, nie powiem czym czyściłem, ale używałem papieru ściernego :) nalotu było miejscami sporo (zdjęcie tego nie oddaje) ale powinno być ok, jutro koło pojedzie do ważenia

kleju dałem mnóstwo, tarcze są dośc małym momentem dokręcane, u mnie 27nm:)

juz zrobione, nie powiem czym czyściłem, ale używałem papieru ściernego :) nalotu było miejscami sporo (zdjęcie tego nie oddaje) ale powinno być ok, jutro koło pojedzie do ważenia

kleju dałem mnóstwo, tarcze są dośc małym momentem dokręcane, u mnie 27nm:)

no tak... ciekawe co stolarz meblarz wymyślił tym razem  :zeby:

Czy mogę się podczepić z tematem?

Ktoś może pomóc? Potrzebna zniżka (Larsson / Suzuki / inne sklepy), lub wiedza gdzie taniej można kupić  "Zestaw naprawczy układu hamulcowego" przód i tył.GSF 1250 (2007)

dziś mam nieco inne pytanie, może ktoś z Was bedzie wiedział,

opory toczenia na nowym zestawie tarcz i klocków, jakie powinny być?

teraz po złożeniu, moto na podnośniku, kiedy chce zakręcić kołem jak machnę słabo to leci 1/4 obrotu i staje, jak machne mocniej to tak z 3/4 i koło się zatrzymuje?  wyczyścić i przesmarowac profilaktycznie tłoczki?, czy nie panikowac tylko przejechać się trochę i sprawdzić jak się hamulce dotra i ulożą czy dalej są spore opory toczenia?

wiem, że wyczyszczenie i przesmarowanie nie zaszkodzi, choć pełen serwis hamulców był rok temu :) tylko ciekaw jestem tych oporów toczenia koła, ktoś coś podpowie?

Czy po zmianie tarcz na nowe trzeba wyważać koło?

dziś mam nieco inne pytanie, może ktoś z Was bedzie wiedział,

opory toczenia na nowym zestawie tarcz i klocków, jakie powinny być?

teraz po złożeniu, moto na podnośniku, kiedy chce zakręcić kołem jak machnę słabo to leci 1/4 obrotu i staje, jak machne mocniej to tak z 3/4 i koło się zatrzymuje?  wyczyścić i przesmarowac profilaktycznie tłoczki?, czy nie panikowac tylko przejechać się trochę i sprawdzić jak się hamulce dotra i ulożą czy dalej są spore opory toczenia?

wiem, że wyczyszczenie i przesmarowanie nie zaszkodzi, choć pełen serwis hamulców był rok temu :) tylko ciekaw jestem tych oporów toczenia koła, ktoś coś podpowie?

Mam podobnie ,choć nie zmieniałem tarcz a tylko koło było wyjęte .Nasmarowałem łożyska ,wyczyściłem zaciski ( wszystkie tłoczki wciskają się lekko) .

Złożyłem ponownie i też koło nie obraca się tak jak wcześniej ,(dokładnie jak u ciebie.). Według mnie po paru kilometrach wszystko się powinno ułożyć . :usmiech:

Tak ale na pewno wciskałeś tłoczki do nowego zestawu, pewnie z tym brudem. Lepiej wyczyścić ponownie. A może zbyt mocno skręciłeś ośkę ?

Edytowane przez Frank

Nic sie nie dzieje, wiadomo lepiej wyczyscic tloczkizeby nie pchac brudu do srodka ale tak tez sie "rozjezdzi" po paru kilometrach. Osobiscie zawsze doradzam czyszczenie zaciskow nawet raz na sezon jak ktos sporo lata.

Edytowane przez Cirus

Czy po zmianie tarcz na nowe trzeba wyważać koło?

teoretycznie nie, jeśli masz koło wyważone, to wymiana tarcz nic nie zmienia, tarcze powinny być proste i ważyć tyle samo, dodatkowo w serwisówce nic nie pisze o konieczności wyważania koła po montażu tarcz, aleeee to teoria... a czasem od teorii do praktyki jest daleko :) ja bym wyważał i tak zrobiłem

po zmianie tarcz i wsadzeniu do wyważarki, komputer pokazał 9gram, Pan "wulkanizator" ściągnął naklejone ciężarki i wynik był większy, po czym oczywiscie wyważył prawidłowo ale...  jako że opona nie była zmieniana śmiem twierdzić że po zmianie tarcz coś się zmieniło (choć tutaj należałoby wcześniej zważyć koło przed zmianą tarcz, czego nie zrobiłem, bo wulkanizator to nie mój sąsiad i ogólnie brak czasu na takie eksperymenty :) )

Tak ale na pewno wciskałeś tłoczki do nowego zestawu, pewnie z tym brudem. Lepiej wyczyścić ponownie. A może zbyt mocno skręciłeś ośkę ?

koło kręci się tak samo (nawet jak ośka  jest lekko dokręcona, bardzo lekko dokręcona, oczywiście z miarę dokręcania opór rośnie)

Nic sie nie dzieje, wiadomo lepiej wyczyscic tloczkizeby nie pchac brudu do srodka ale tak tez sie "rozjezdzi" po paru kilometrach. Osobiscie zawsze doradzam czyszczenie zaciskow nawet raz na sezon jak ktos sporo lata.

i tutaj się zgadzam, jutro umyje i nasmaruje tłoczki :) lepiej żeby to było zrobione, przy nowym zestawie hamulców

Edytowane przez lelon

nie zapomnij nasmarowac tarcz maslem - to im dobrze robi :D

nie zapomnij nasmarowac tarcz maslem - to im dobrze robi :D

do garażu wezmę pętko wiejskiej :P co by mi nie zabrakło siły przy składaniu :P myslę ze tarcze będa dobrze nasmarowane :) 

• 10 months later...

Przyszedł czas na wymianę tarcz w mojej Hodzie Crossrunner ( VFR800X ) i mam pytanko co do producentów zamienników. Oryginały są masakrycznie drogie :(

1. Lucas MSW210     960 zł
  2. EBC MD1157          790 zł
  3. NG720                     530 zł
  4. Oryginał Honda   1 200 zł

Czytałem recenzję tarcz NG do innej VFR i wygląda na to , że są całkiem OK. Jeśli macie jakieś doświadczenia z zamiennikami to chętnie się z nimi zapoznam. Wydatek dość spory i trzeba się dobrze zastanowić. Inna sprawa, że hamulce to podstawa i nie ma co oszczędzać - ale jak nie ma takiej konieczności to poco .

Ja kiedyś wymieniłem tarczę z przodu w Varadero, bo oryginalna miała bicie, na NG i wszystko było ok. Bicie ustało. I też nie była właśnie tak droga w porównaniu do innych zamienników. 

Ja teraz zakładałem EBC, generalnie z polecenia. Z NG jest trochę loteria.