Skocz do zawartości

Hamulce - Tarcze Hamulcowe - Pytania I Problemy

nezka
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

no to w takim razie mam jedna tarcze za mocno wybita... slyszalem natomiast ze mozna je regenerowac.... moje sa bez rantów czyli prkatycznie nowe wiec co moge zrobic....??? gdzie moge je zrobic??? z tym ocieraniem nie jest tak ze zaciski rowniez sa plywajace???? tloczki fakt brudne zeby miec spokojne sumienie to chyba je wykrece i zobacze na tokarce czy krzywe sa....

ale po co na tokarkę, pokręć kołem i będziesz widział. Sam brak rantu o niczym nie świadczy, zmierz grubość tarczy. Nity można nowe zaprasować

Luz na tarczach to jedna z pierwszych rzeczy kótre sprawdzałem przy zakupie mojego bandita i w moto 2002r, ktore mam nie ma praktycznie żadnego luzu. Jak się mocniej szarpie, to lekko się poddaje, ale nie powinoo dzwonić. Od czego się tak wybijają nity?

. Od czego się tak wybijają nity?

od mocnego hamowania pewnie ,albo jazd po dziurach i

z tymi nitami to jenak bede musial zdjac tarcze i ja gdzies dac zeby czasem kuku mi nie zrobilo w czasie jazdy.... lepiej zrobic to i miec czyste sumienie niz miec pozniej wielki problem....

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

wczoraj wyszedłem na papierosa do garażu popatrzeć na swoje moto i tak po dotykać zauważyłem że przednia tarcza delikatnie chodzi mi na boki nie wiem czy to powód do obaw można ją jakoś bardziej stabilnie przymocować u mojego ojca w dużym czoperku 1700cm3 Yamaha niema takiego czegoś zastanawiam sie czy to poważna sprawa ?

to znaczy że może sie ruszać kurcze .....aż boje sie nim jechać naprawde jak sobie pomyśle co mogło by sie stac przy ostrym hamowaniu ....

to się nazywa hamulce pływające czy jakoś tak ;)

Albo się rusza tarcza, albo zacisk - jedno musi pływać, żeby obydwa klocki tarły o tarczę.

wg mnie to i tarcze i zaciski sa plywajace

albo rusza się zacisk i tarcza. W GSie tak było i chyba w b6 też tak jest.

Tarcza owszem, powinna się ruszać ale minimalnie i nie lekko, tylko pod naciskiem. Już na pewno nie powinna mieć luzu przód/tył.

Więc jeśli lekko łapiesz i tarcza lata na boki luźno to do regeneracji nity.

Witam,

Od którego roku w Banditach montowano pływające zaciski?

Pozdrawiam

yyyy - od początku - napewno w 600, niewiem jak w 400 i 250, ale ja w 600 mam zarówno pływające zaciski jak i tarcze

Witam,

Nie pamiętam już jak to było w 600 ale w 1200 jest ewidentnie stały zacisk.

staly.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Pływający poniżej :

plywajacy.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A tu w razie gdyby ktoś potrzebował zregenerować tarcze hamulcowe (wymiana nitów, kasowanie luzów na tarczy)

http://allegro.pl/tarcza-tarcze-naprawa-gsx-gsxr-gsf-zx-zxr-cbr-yzf-i1433046866.html

Pozdrawiam

Edytowane przez Mauro22

w 400 są pływające nie wiem jak w wersji z dwoma tarczami ale w wersji z jedną tarczą jest pływająca

• 1 month later...

Przy srednio jakim przebiegu wymienia sie tarcze z przodu?

tarcz się nie wymienia przy konkretnym przebiegu..wymienia się je wtedy kiedy są już zużyte czyli ich grubość jest poniżej minimalnej wartości..u nas to chyba 4mm..weź suwmiarkę i zmierz po prostu będziesz wiedział co i jak..moje maja prawie 55 tys ale ich grubość jeszcze nie jest ponieżej tej wartości

Edytowane przez wojtecki

no wiem ze tak nie jest ,ale chce po prostu poznac w ten sposób prawdziwy przebieg mojego moto bo tarcze sa juz do wymiany maja 4.04 mm i 3.96mm i mysałem ze jest na to jakas regula bo wiem ze w GSach jest to jakies 50 k km

i moze odrazu drugie pytanie ile w sumie jest odpowietrzników w bandicie i czy powinny one znajdowac sie w jednym miejscu?

Edytowane przez Rafał S.

i moze odrazu drugie pytanie ile w sumie jest odpowietrzników w bandicie i czy powinny one znajdowac sie w jednym miejscu?

Jakich odpowietrzników kolego? Co chcesz odpowietrzać hamulce? Bo jak hamulce to przy każdym kopycie jest zaworek czyli 3 :).