Skocz do zawartości

Hamulce - Tarcze Hamulcowe - Pytania I Problemy

nezka
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

mylisz się, w samochodzie jeśli jedna ze stron słabiej hamuje to ściąga na tą stronę która hamuje mocniej,

w moto to jest nie możliwe bo jest 1 koło na 1 osi,

jest wiele motocykli z 1 tarczą z przodu np. bandzior 400, gs 500 i nie ma żadnego ściągania z tego powodu bo to nie możliwe,

jest wiele motocykli z 1 tarczą z przodu np. bandzior 400, gs 500 i nie ma żadnego ściągania z tego powodu bo to nie możliwe,

i tym mnie przekonałeś :) dzięki ;) człowiek uczy się całe życie a i tak....... ;) ;)

Facet na allegro regeneruje nity , lub przenitowuje zależy od stanu. Sam ostatnio skorzystałem

z jego usług, no i przez chwilę było lepiej, ale objaw wrócił.. Regeneracja 50zł od tarczy,a za każdy

wymieniony nit 50zł. radzę oszczędzać na nowe ;)

Co będzie?

jedynie to droga hamowanie się wydłuży,

ale zgadzam się że wymienia się parami,

kupiłeś oryginalną tarczę czy jakiś zamiennik, nową czy używaną?

kupiłem używany oryginał. Jeśli chodzi o zmianę dwóch tarcz to trochę się to mija z celem, nowe jak najbardziej tak ale nie używki. W tej chwili mam lewą tarczę bardzo dobrą jeszcze to po cholerę ją zmieniać kto wie może nawet na gorszą.

• 9 months later...

Dzisiaj postanowiłem wymienić przednią oponę w moim B6 (2000r). Wszystko robiłem wg instrukcji, czyli: demontaż zacisków, demontaż ośki, wyciągniecie opony, wymiana opony, wyważenie, montaż opony, montaż ośki, montaż zacisków dokręcenie odpowiednimi momentami (ośka 80NM tak w razie czego bo instrukcji PL bylo 65 a ANG 100, zaciski 39NM, śruby zabezpieczające 23NM.).

Po złożeniu wszystko niby ładnie pięknie ale na początku zauważyłem że prawa klamka jakby trochę za luźno chodzi, ale trochę pod pompowałem i jakby lepiej. Gorzej sprawa wygląda z hamulcami. Bo gdy prowadziłem moto to słyszałem jak coś trze. Gdy się przyjrzałem to zobaczyłem że tarcza hamulcowa ociera o zacisk (tylko lewa).

Generalnie wydaje się, jakby koło było przesunięte lekko w lewo (patrząc na koło siedząc za kierownicą), ponieważ zaznaczony poniżej element z lewej strony ociera o zacisk, a z drugiej strony tarczę od zacisku dzieli jakiś centymetr. Na początku dokręciłem chyba trochę za mocno ośkę, ale to i tak chyba nic się nie powinno stać, ponieważ są tulejki dystansowe. Poniżej załączam zdjęcie zacisku z ocierającym elementem. Jutro postaram się ewentualnie zrobić zdjęcie "problemu".

http://imageshack.us/photo/my-images/198/p1160493o.jpg/

P.S.: Domyślam się że felgi nie są kierunkowe.

A kiedy czyściłeś zaciski? Chyba najwyższy czas do nich zajrzeć.

Dziwi mnie tylko czemu ci nit ociera...

P.S.: Domyślam się że felgi nie są kierunkowe.

co masz na myśli ? no chyba nie założyłeś odwrotnie felgi ? :]

Edytowane przez Wojtuniunia

tak jak jest opona kierunkowa tak może być felga :)....tzn domyślam się że nie jest, ale wolę się upewnić. Tzn. że jak obrócisz ją o 180st to będzie źle :). A co do zacisków to są czyste, a ociera tylko ten nit

Na feldze masz strzałkę, sprawdź czy dobrze zamontowana opona.

Jak obrucona felga, to tulejki też i nie gra razem.

Edytowane przez Lukasz

No ale chyba tarcz nie zdejmował a są dobrze założone, więc opona pewnie też.

Coś źle złożyłeś. Raczej nie ma innej możliwości.

Dokładnie z tego co widac po otworach wentylacyjnych tarcze w dobra strone sa załozone.Zreszta lewa strona od prawej (felga )troche sie rózni

-prawa siedzac na moto

21610597901.th.jpg

-lewa siedzac na moto

2161059790.th.jpg

Sprawdz czy nie pomyliłes tulejek jak zdejmowałes je z oski,róznia sie chyba szerokoscia.

72075049.th.gif

PS dłuzsza tulejke 5 powinienes miec od strony łba oski

Edytowane przez Calanthe

No ale chyba tarcz nie zdejmował a są dobrze założone, więc opona pewnie też.

Faktycznie, w takim razie coś źle złożone.

ale to zdjęcie jest chyba tylko przykładowe i było robione przed rozebraniem..także może odwrotnie jest założona jakimś cudem :]

tak zdjęcie jest robione przed demontażem/montażem...czyli felga musi być założona tak samo jak była? nie można jej obrócić o 180 stopni? a jeżeli już założyłem oponę odwrotnie (myślałem że nie ma znaczenia) to wystarczy przełożyć tulejki?

Calanthe...na Twoich zdjęciach, która strona to lewa a która prawa?

Edytowane przez Lukers

Nie wystarczy. Klocki i tarcze masz ze sobą ułożone i jak obrócisz koło to nie się klocki mocno będą ucierać.

Jeśli opona jest kierunkowa i źle została założona to trzeba ją przełożyc a nie zmieniac tulejki. Wszystko ma swoje miejsce.

no właśnie tak myślałem że z klockami może być problem...tym bardziej że z jednej strony były trochę inaczej zużyte...to teraz jeszcze pytanie, która to jest prawa strona na tych zdjęciach a która lewa? Czyli jednak felga też jest "kierunkowa"

Edytowane przez Lukers

Calanthe...na Twoich zdjęciach, która strona to lewa a która prawa?

na dole po lewej w rogu masz strzałke fwd forward czyli przód

Edytowane przez Calanthe

Zwróc uwagę na rysunek z serwisówki i na to z której strony wkładasz ośkę.

no dobra ale jak już mam powiedzmy źle założoną felgę i tulejki to teraz rysunek z serwisówki mi nie pomoże. Więc które zdjęcie pokazuje felgę z lewej strony? (patrząc od kierowcy) ... ta z ząbkami czy bez?

Edytowane przez Lukers

Popatrz na tarcze. Dokładnie na otwory wentylacyjne. Układają się w jedną stronę.

a przed zdejmowaniem koła miełes wszystko w porzadku? prawdopodobnie tak wiec zobacz na zdjecie, które wrzuciłes i na ułozenie dziurek wentylacyjnych w tarczy w która strone sie układaja,jakbys załozył felge odwrotnie to otwory szły by tez inaczej akurat w tych tarczach otwory sa w kierunkach,bo w innych motocyklach sa nawiercone równomiernie i wtedy nie ma to znaczenia,wizualnie sa takie same

Edytowane przez Calanthe