Skocz do zawartości

qnerk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginalnie napisane przez kr4kus

Nie wiem czy to w ogóle komuś się przyda, ale skoro już porobiłem trochę zdjęć to i zamieszczę.

Sprawa na prawdę prosta. Chyba nawet największy laik powinien dać sobie z tym radę. Ale dla ułatwienia parę fotek i mały opis.

Opis dla B6 96-04 (B12 chyba niczym nie powinien się różnić).

1. Odpinamy przewody od kranika. Podciśnieniowy i prowadzący paliwo do gaźników. Kolejność nie ma znaczenia. Nie bać się, paliwo nie ucieknie.
Zdejmowanie baku opisuje Tomek tutaj: http://polishbanditc...ecie-zbiornika/

2. Zdejmujemy kanapę i odkręcamy dwie śruby trzymające bak. Następnie ściągamy cały bak. Im mniej paliwa w baku tym łatwiej

3. Spuszczamy resztę benzyny z baku. Czyli podstawiamy pod kranik jakiś pojemnik i przestawiamy na pozycję PRI (środkowa).

4. Następnie kluczy lub śrubokręt w łapkę i wykręcamy kranik z baku

5. Gdy już mam wymontowane całe ustrojstwo zabieramy się do dalszego rozbierania. Odkręcamy 5 śrubek znajdujących się z "tyłu" kranika. Uwaga na sprężynkę, która lubi wyskoczyć.

Po rozłożeniu pojawi nam się membrana z tłoczkiem. Coś takiego:

ihost_1337273059__membrana.jpg

6.Wyciągamy starą membranę z płytki i oczyszczamy (płytkę naturalnie )

ihost_1337273206__plytka_z_tylu.jpg

Następnie zakładamy nową membrankę i zabieramy się za składanie

Dokładnie oczyszczamy cały środek kranika, oraz powierzchnie do których ma przylegać membrana.

Następnie składamy całość i dokręcamy nasze 5 śrubek.
Osobiście zastosowałem oryginalną sprężynkę. Ta z zestawu naprawczego okazała się trochę bardziej miękka. Wolałem nie ryzykować.

7. Zabieramy się za drugą stronę. Odkręcamy dwie śruby

Wyciągamy środek, całość czyścimy denaturatem. Wymieniamy uszczelki i składamy z powrotem. Ja uszczelki posmarowałem lekko smarem do tłoczków hamulcowych. Łatwiej złożyć, a odrobina poślizgu na uszczelkach nie zaszkodzi.

ihost_1337273320__kranik_z_przodu.jpg

Przy okazji wypadałoby wypłukać filtr umieszczony na kraniku.

8. Dalej już tylko pozostaje wymiana
uszczelki łączącej bak z kranikiem. Bierzemy dwie nowe śrubki (są w zestawie) i montujemy kranik w baku.

ihost_1337273442__usszzczelka_pod_bak.jp

Ale zdjęć narobiłem. Łopatologia profesjonalna Moja wiedza na ten temat 6h temu była zerowa, więc wszelkie uwagi mile widziane

Zestaw
naprawczy w Larssonie 79zł

ihost_1337273629__dsc00018.jpg

Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.