Skocz do zawartości

Wakuometr Domowej Roboty

jab2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś już kiedyś wrzucił ten pomysł. Mnie się wydaję,że to jest ok , z tym,że puszka z olejem musiałaby być przeźroczysta....Po wyłączeniu moto poziom z wężyków zrówna się z poziomem oleju w puszce i tym samym odczyt zaraz po uruchomieniu może być utrudniony...

pozdrowienia

Edytowane przez WaluÅ›

Ktoś już kiedyś wrzucił ten pomysł. Mnie się wydaję,że to jest ok , z tym,że puszka z olejem musiałaby być przeźroczysta....Po wyłączeniu moto poziom z wężyków zrówna się z poziomem oleju w puszce i tym samym odczyt zaraz po uruchomieniu może być utrudniony...

pozdrowienia

Chyba mnie nie zrozumiałeś , po co puszka ma byc przezroczysta , byle by nie zabraklo oleju w niej , podłączasz wężyki wchodzisz do kanały ok 2m niżej niż moto , i opalasz i bandzior zasysa wężykami olej do okreslonego poziomy , jak zgasimy olej zleci spowrotem do puszki .

A przy takim bardziej profesjonalnym wakuometrze , są potrzebne te dławiki czy bez sie obejdzie ?

Chodziło mi o zwykłą oszczędność w czasie ale to w sumie szczegół.

Co to znaczy bardziej profesjonalny?

Ja u siebie zrobilem jeden waku z dlawikami (zalany czerwonym olejem do kosiarek) a drugi - U rurkę (ze zwyklym olejem silinikowym) już bez . Bez dławików lata ale nie przeszkadza to jakoś mocno w ustawieniu. Z resztą jak zrobisz to zobaczysz...

pozdrowienia

Edytowane przez WaluÅ›

... bandzior zasysa wężykami olej do okreslonego poziomy...

Tylko, że właśnie o to chodzi, żeby bandzior (i każdy inny silnik) nie zasysał wężykami oleju. Ciśnienie w gaźnikach ma być równe.

A pomysły z zastąpieniem oleju colą czy denaturatem... hmmm... dość dziwne. Ciecz w wężykach ma być na tyle gęsta, aby zbyt swobodnie nie przemieszczała się w wężykach.

Edytowane przez toooomelo

...dziś zabrałem się za synchro przy użyciu waku domowej roboty. Najpierw pierwsze wk**wienie bo łącznik, który zbierał do kupy 4 węże miał nieszczelność więc go wyje***em. Napełniłem słoik olejem i włożyłem wężyki do niego i tu kolejny wk**w bo pomimo igieł, które zapodałem do wężyków od strony gaźniorów olej jest tak mocno zasysany przez podciśnienie z silnika, że muszę wyłączyć silnik coby go nie zassało do środka. Muszę pomyśleć nad jakimś konkretnym i szczelnym łącznikiem do wężyków, a jak to nie pomoże to chyba trzeba dać sobie spokój z domowym waku na rzecz carbtuna...fuck 300 PLN.

Czołem. Do połączenia węzyków można śmiało wykorzystać trójniki do podciśnienia dostępne np w sklepie z częsciami samochodowymi/gazowymi. Do zaciśnięcia wężyka na trójnikach polecam opaski metalowe. Wszystko w rozmiarach pasujących do średnicy wężyka oczywiscie.

Np.:

http://allegro.pl/115-rozdzielacz-trojnik-podcisnienia-4mm-plastik-i2668626111.html

http://allegro.pl/opaska-zaciskowa-obejma-slimakowa-8-16-20-32-25-40-i2671548016.html

pozdrówy

... pomimo igieł, które zapodałem do wężyków od strony gaźniorów olej jest tak mocno zasysany przez podciśnienie z silnika...

Jakiej grubości igły użyłeś? Zastosuj jeszcze cieńsze.

Będzie działać, tylko pamiętaj ,że domowe waku jest upierdliwe. Przy mocnym rozjechaniu przepustnic nie unikniesz wyłączania silnika(mimo długich przewodów).... Carbtune(cena przyprawia o ból głowy) jest na maksa wygodne pod tym względem.

Powodzenia

igły 0,5...

Igły 0,5 to dość grube igły, ale jest możliwe ich zastosowanie.

Jednak cieńsze igły ok. 0,3-0,2 byłyby lepsze z racji tej, że "uspokoiłyby" i zrównoważyłyby olej w wężyku.

Ja dałem igły 0.25. Już cieńszych w aptece nie było, budowałem to ustrojstwo ze 2 dni, ze trzy razy podchodziłem do synchro, nie dało się przyzwoicie niczego ustawić. Pomimo tak cienkich igieł olej był zasysany.

Efekt teraz jest taki że już w ogóle moto stoi rozregulowane, a super tani i zajebiście dokładny waku leży w koszu i ogólnie jestem wk@#$#%$%$^.

Jedyne pocieszenie teraz to takie że Carbtune właśnie zamówione.

Pomimo tak cienkich igieł olej był zasysany.

Trzeba było dać dłuższe wężyki, miałbyś więcej czasu na reakcję

29a37bdd8fba.jpg

8c1ffbcb2910.jpg

Dobrze spasowanych wężyków z trójnikami nie trzeba zaciskać opaskami

Trochę wyparowało, podczas regulacji dolewam z 10cm coli :P

Edytowane przez lelon

... moto stoi rozregulowane, a super tani i zajebiście dokładny waku leży w koszu...

Szkoda, bo większość z nas te najtańsze, najprostsze i najdokładniejsze "ustrojstwo" sobie chwali. Nasuwa się myśl, że coś sknociłeś.

Jesteś pewien, że z Carbtune dasz radę? Bo może być tak, że te trzy stówy też wylądują w koszu ;)

Edytowane przez toooomelo

Wykonałem wszystko najlepiej jak umiałem, wg. wskazówek.

Jestem pewien że przy Carbtune będe miał komfort pracy a to jest warte te 300zł.

Trzeba było dać dłuższe wężyki, miałbyś więcej czasu na reakcję

Dobrze spasowanych wężyków z trójnikami nie trzeba zaciskać opaskami

Trochę wyparowało, podczas regulacji dolewam z 10cm coli :P

Lelon, jakiej długości masz wężyki?

Lelon, jakiej długości masz wężyki?

ok 3,5m licząc od trójników, dławiki mam ok 30cm od gaxników

A którymi śrubkami kręcić ? Każdy gaźnik posiada swoją nie zależna śrubkę regulującą otwrecie przepustnicy ?

Masz 3 śrubki (na sprężynkach) najpierw ustawiasz pomiędzy 1,2 gaźnikiem, potem między 3,4 a na koniec równoważysz środkową śrubką dwie pary. Przynajmniej tak to wygląda w teorii :P a w rzeczywistości kręć tak aby się wyrównało :)

Aha dzieki :) Myślę ,że dam rade , a na co zwrócić uwagę przy czyszczeniu gazników?

jak nie masz potrzeby, tzn moto pali ładnie i dobrze jeździ, to tylko ściągnij dekle od spodu i zobacz czy "kryształki" nie pływają. innych śrubek lepiej nie kręcić, bo potem więcej kłopotu będziesz miał niż satysfakcji, że sam wyczyściłeś gaźniki :D

a jak juz bardzo chcesz myć dmuchać itp. pozapisuj wszystkie ustawienia śrubek regulacyjnych, żeby po czyszczeniu moto chciało odpalić :)

ina sprawa że po czyszczeniu i regulacjach powinieneś sprawdzić kolor świec, ale o tym juz było sporo na forum

Edytowane przez lelon

Swiece wykrecalem i do okoła są czarne a elektrody maja wypalone (czyste,biale) .

Tak troche nie w temacie ,ale nie chce zakladać nowego tematu na to pytanie .

Moje przednie tarcze hamulcowe maja luz tak z 1.5mm na tulejkach .

.

Moje przednie tarcze hamulcowe maja luz tak z 1.5mm na tulejkach .

przeczytaj to, może znajdziesz odpowiedź

http://polishbanditc...__fromsearch__1

używaj szukajki..... bo robi się OT....

Edytowane przez lelon

• 3 months later...

no to i ja się pochwalę:

zdjcie0524w.jpg

muszę jeszcze wypoziomować całość, dołożyć kilka opasek odpowietrzyć całość i jak zrobi się cieplej przystąpię do prób regulacji :D

Edytowane przez Gdl