Skocz do zawartości

E.j. Żarnowiec -Wyprawa Z Klimatem

BAN
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po wyprawie do Kłomina obok Bornego Sulinowa, pszyszedł mi do głowy kolejny pomysł na upiorną wyprawę w opuszczone miejsce w Polsce. Celem jest Elektrownia Jądrowa w Żarnowcu.

elektrownia_jadrowa_zarnowiec.jpgEjz_bloki.jpg5027404916_77829d8e26_z.jpg

Wyprawa z założenia będzie 1-2 dniowa, z potencjalnym noclegiem w okolicy. Dojechać prawdopodobnie będę próbował z Poznania (Piątek rano -wyjazd Wawa-Poznan, sobota po zajęciach na Politechnice Poznańskiej, tj ok 13:30 wyjazd w kierunku Pomorza w jakieś ustalone wcześniej miejsce noclegowe. Niedziela rano -wyjazd do elektrowni i powrót do Warszawy.)

Termin wyprawy -to weekend za ok 3 tygodnie od teraz. Dlatego chciałbym prosic o pomoc bandziorów mieszkających w okolicy o wsparcie w sprawie dostępności miejsca, jakiegoś dojazdu itp. Szczegóły bedę uzupełniał w miarę możliwości w niniejszym wątku. Zależy mi na fajnej paczce zdjęć z terenu, swietnych wspomnieniach i zapewne podzieleniu się wyprawą w postaci relacji z wyjazdu.

Zakładam problemy z dostaniem się na teren bądź konieczność uzyskania pozwolenia. Osoby zorientowane w temacie prosze o pomoc metrytoryczną lub przybliżenie sprawy.

---------------Osoby chętne----------

1) Bandziorro

2) Mors stefan

Edytowane przez bandziorro

Byłem tam w wakacje. Dojazd dobry ale do elektrowni legalnie wejść się chyba nie da. Oczywiście są tam dziury w płocie ale ktoś tego pewnie w jakiś sposób pilnuje :rolleyes:

jeżeli lecicie w tamte rejony, to polecam jeszcze zahaczyć o wieże widokową "Kaszubskie oko" w Gniewinie. Fajna wieża 33m chyba, dosyć nowa, schody ew. płatna winda.

Nie daleko wieży znajduje się też ciekawe rondo im. Kazimierza Górskiego przystrojone piłkami do nogi, polecam również takie ciekawostki.

pozdr.

Edytowane przez Emwu96

z tego co się orientuję w zarnowcu mają domki ludzie do wynajmu.mam tam paru znajomych,nawet związanych zsamą elektrownią:D

pozdrawiam Hel

spędziłem tam troszkę życia (J.W.4820)

i pierwsze tatoo na tam robiłem..

co do samego Żarnowca wrażenia na mnie nie zrobiło to żadnego

byłem tam dwa lata temu...

para opuszczonych bloków i jakies ruiny ...

do ciekawostek zaliczyć można jednak działąjąca elektrownie szczytowo-pompową

coś jak Żar (kaskada rzeki Soły)

ale jak to mówią w naszym przypadku nie liczy się cel

lecz droga do niego...

Jak juz wspomniano legalnie wejsc nie wejdziesz i jedyna droga jest dziura w plocie (pare takich znajdziesz) Ale domyslasz sie czym to grozi:D?

Wieżę też polecam, elektrownia robi wrażenie a szczególnie jej wielkość i to że tyle pracy i $$$ poszło na marne. Elektrownia szczytowo-pompowa też piękna a szczególnie wielkie rury tłoczące wodę i mieszanina drutów energetycznych.

Woda w jeziorku raczej czysta i sprzyja kąpielom :D

jak już pisałem, jak znajdę czas (nie bedzie regat lub treninghów) to też się zabiorę, bo co dwa bandity to nie jeden, ale widzę że będzie lepiej, bo co trzy to nie dwa!

i jak mówiłem, polecam obejrzeć opuszczony hotel w nadolu. tam też jest elektrownia szczytowo-pompowa, też wynalazek ciekawy.

Edytowane przez misiakw

Mam kolegę w PGE i słyszałem plotki, że projekt Polskiej elektrowni jądrowej ma zostać wznowiony, więc może się okazać, że nie będzie łatwo pobuszować...

no ale to było przed Japonią :lol:

Polecam skansen w Nadolu i rejs po jeziorze (statek wycieczkowy odpływa z przystani obok skansenu). Byliśmy tam z Lubą jakiś czas temu na dwóch kołach ale bez silnika.

Edytowane przez Tomo

a ja od siebie polecam

tradycyjnie HEL i tawerna kapitan Morgan pyszny schaboszczak z brzoskwiniami;

dalej Szymbark -dom na głowie i inne ciekawsze rzeczy; schrony, chata Sybiraka itp

szczyt Wieżycy;

no i kultowe

Wdzydze Kiszewskie rewelacyjny skansen ziemi kaszubskiej!

no i jako zakończenie parowozownia w Kościerzynie...

no może ZOO w Gdańsku...

ale co tam wszystko jest w google...

sam Żarnowiec...mieszane uczucia po wizycie w Czernobylu to nie zrobiło żadnego wrażenia na mnie

ale każdy ma swoje

pzdr M

Jezeli pogoda bedzię sprzyjająca to i ja się na to pisze. Z chęcią bym się przejechał i doświadczył takiego post-nuklearnego klimatu :D. A przy okazji poznał paru fajnych ludzi.

1) Bandziorro

2) Mors stefan

3) Marenio plus plecaczek

Edytowane przez Gość

No to jak bedziecie juz zdecydowani co do wyjazdy to dajcie znac. Jak mi termin podpasuje to pojade z wami i przy okazji moge pokazac pare ciekawych meijsc z naszych okolic ;)

....ale ktoś tego pewnie w jakiś sposób pilnuje :rolleyes:

Bardzo wątpię :

Ekolodzy nie pilnują BO czekają zawsze aż inwestycja

będzie prawie gotowa wtedy występują z protestami,

które kończą zaraz po otrzymaniu paru milionów dotacji

- potem zwierzątka i roślinki już są nie ważne.

Politycy też nie pilnują bo obmyślają właśnie jak

przekonać głupich polaczków aby nie mieli energii

atomowej. Najbardziej podpowiadają ci co ją będą

nam sprzedawać jak już ostatecznie zaoramy teren.

Jeśli by jednak jakaś mądrość w polskich decydentów

wstąpiła i budowa by ruszyła to tym bardzie nie będzie

można tam wjechać. Tak czy siak

spieszmy się więc bo może nie być co oglądać.

Tak na marginesie to jest wiele takich miejsc - można

by chyba założyć temat - przykładowo:

Fort w Modlinie - to rewelacyjny obiekt i teren

można tam nawet zlot zorganizować.

Edytowane przez Ar2r

Latem często śmigam do Żarnowca ale tylko dlatego ,że są tam fajne zakręty po drodze.

Na Twoim miejscu to bym tak zaplanował traske aby Żarnowiec odwiedzić przy okazji bo naprawde nic ciekawego tam nie ma.

Tak jak koledzy piszą warto zobaczyć dom do "góry nogami " w Szymabarku , wieża widokowa w Wieżycy dużo by można wymieniać

wszystko zależy od Twojego palnu :) .

Fort w Modlinie - to rewelacyjny obiekt i teren

można tam nawet zlot zorganizować.

[/i]

Byłem tam kilka razy. Fajne miejsce.

Mam pewną sprawę w poniedziałek ;) Jak dobrze pójdzie to wybiorę się na bank :)

niestety nie mogę się skontaktować ze znajomym z Nadola.Będę dalej próbaował

Mozesz mnie dopisac do chętnych na 99,5 %- mogę dołączyć w Rumi: ) Pozdrowka

• 1 month later...