Skocz do zawartości

Myjka Ultradźwiękowa

Tomek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze przymierzam się do zakupu myjki ultradźwiękowej prosił bym osoby które tego używały o kilka wskazówek i pomoc w wyborze.

Najpierw zanim jednak zakupię proszę o wyjaśnienie jak tego używać.Tak ja tez wszystkiego nie wiem i mam nadzieję że mnie oświecicie.

Myjka którą mam na celowniku posiada czas i temperaturę płynu.O ile z płynem nie ma problemu zakupię odpowiedni np. do czyszczenia gaźników o tyle głowie się jak to jest z tym czasem i temperatura.

Na tapetę bierzemy gaźnik.Ładnie sobie rozkręcam uszczelki na bok i wkładam sobie wszystko do myjki.Nalewam płyn i...

No właśnie jak ją ustawić.Jaka temperatura i czy np Taka nadaje się do czyszczenia gaźników.

To że myjka wprowadza w drgania płyn i tym samym przyśpiesza proces mycia to wiem :) Interesuje mnie bardziej praktyczna strona użytkowania.

Mój tata kupił kiedyś myjkę w biedronce, kosztowało to chyba około 70-80 zł. Miała być używana do mycia biżuterii i starych monet. Niestety egzaminu nie zdała. Używana była według instrukcji.

Co do temperatur to sie nie wypowiem bo nie wiem.

Wydaje mi sie ze wielkosc jest wystarczajaca, ale cena dziwnie niska za tej wielkosci myjke.

Nie powiem jak sie ustawia, bo sam jej nigdy nie stosowalem, ( oddaje swoje gazniki do kumpla z myjka chemiczna ) a na twoim miejscu bym od razu poeksperymentowal z jakims starym gaznikiem.

To na pewno najlepszy sprzet do czyszczenia gaznikow, jesli dodasz do tego kompresor ( nie musi byc bardzo mocny ) i zapas carb cleanera w sprayu to bedziesz mogl utrzymywac sie z czyszczenia i ustawiania gaznikow dla wszystkich warsztatow w Wwie i okolicach :)

Powodzenia.

Im wyzsza temperatura wody tym lepiej bedzie sie rozpuszczał tluszcz , ja mam myjke bez grzałki wiec wlewam wode ciepła z kranu.Wazna jest ilosc płynu w myjce ,nie moze byc zbyt malo ani za duzo.

wlewajac wode zauwazysz kiedy nabieze ona najwiekszych drgan ,czesto nawet niewielka ilosc bedzie miała znaczenie do prawidlowej pracy myjki.Moja wprowadza wode w najwiekszy rezonans jak jest w polowie pełna. Do Srodka leje wode z płynem do naczyn albo specjalny płyn do myjek.W zasadzie najwazniejszy jest poziom wody ,metoda prób i błedow dojdziesz jaki jest najlepszy.

Mój tata kupił kiedyś myjkę w biedronce, kosztowało to chyba około 70-80 zł. Miała być używana do mycia biżuterii i starych monet. Niestety egzaminu nie zdała. Używana była według instrukcji.

Co do temperatur to sie nie wypowiem bo nie wiem.

Myjka z biedronki miała częstotliwość drgań coś około 15kHz dlatego nie za bardzo się nadaje (drobna biżuterię wyczyści ale trzeba na to trochę czasu). Dobra myjka powinna mieć częstotliwość około 40-45kHz. Ważny jest także rozmiar przetwornika - zwłaszcza w małych i tanich myjkach.

Łaźnia ultradźwiękowa składa się z metalowej miski, głośnika wysokotonowego i generatora wysokich częstotliwości.

Przy odrobinie drygu technicznego można sobie samemu zrobić.

Moja pani ma taką w pracy i mowi ze przy wyborze danego czasu automatycznie ustawia sie temperatura np. 3min - 180 C , a czyszcza sprzet metalowe uzywane w kosmetyce i ceramiczne , co wynika ze do wszystkiego.

Edytowane przez zuluss

• 2 weeks later...

O ile z płynem nie ma problemu zakupię odpowiedni np. do czyszczenia gaźników

a gdzie taki kupic i wogole chemie do takich urządzeń? jakies preopozyszyn?

Ładnie sobie rozkręcam uszczelki na bok i wkładam sobie wszystko do myjki.

czemu uszczelki na bok? cos im sie stanie? to jak tym wtryski czyszcza?

a gdzie taki kupic i wogole chemie do takich urządzeń? jakies preopozyszyn?

Chemia to najmniejszy problem np TU

czemu uszczelki na bok? cos im sie stanie? to jak tym wtryski czyszcza?

Zależy od stosowanej chemii.W przypadku gaźników lepiej dmuchać na zimne :)

Temat założyłem bo nie wiem do końca jak one działają.Znaczy wiem, że płyn wprowadzany jest w drgania, co przyśpiesza proces działania, ale co z płynem, który jest w kanałach.Przecież jego nie da się łatwo wprowadzić w drgania bo przeszkadza obudowa.Do tej pory wiedziałem że myjki ultradźwiękowe używa się do czyszczenia powierzchni zewnętrznych.W takim razie co z bardziej skomplikowanymi konstrukcjami? Teoretycznie potrzeba myjka o większej mocy.I teraz pytanie jak mocna musi ona być.