Skocz do zawartości

Stawianie Na Stopkę Centralną

Gość krzyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie
może ktoś mi pomoże. Mam problem ze stawianiem Bandita na stopkę centralną. Warzę ok 80kg. Szapie i szarpię, za 10 podejściem się uda. Może coś nie tak robię.
Jeszcze jedno... Bandit swoje waży, czy na parkingu otwartym lepiej stawiać na centralnym czy bocznym ?
Pozdrawiam, Krzysiek

bo pewnie chcesz moto podnieść do góry zamiast "najezdzac" na stopke do tylu...

wiesz co ja sobie z tym też jeszcze nie radze...W sumie to radze ale się boje:) Bandit to mój pierwszy motocykl i nie mam wyczucia..Poprostu trzeba stanowczo wejść na na tą nóżke i on sam wskakuje:P

Lewa reka za kiere. Prawa reka od spodu w okolicach zadupka. Noga na centralke i podnosimy ciagnac lekko do tylu. Mialem z tym kiedys ogromny problem bo nie raz jak glupi sie szarpalem. A teraz to niewiele sily trzeba wlozyc w podniesienie motocykla ;)

To prawda nie wielkie siły tylko trzeba przezwyciężyć strach. :) Zawsze boje się że poleci na drugą strone..

Ja też miałem z tym na początku problem ale wystarczy trochę techniki i to nic trudnego (oczywiście mnie też ktoś tego nauczył). Lewa ręka na kierownice prawa za uchwyt dla pasażera jeśli jest i teraz najważniejsze stajesz prawą albo lewą nogą jak Ci wygodniej na tej podpórce dla stopy która jest na przedłużce po lewej stronie centralnej stopki druga noga w górę tak żeby stanąć na tym całym ciężarem i spokojnie czekasz sekundę czy dwie i moto samo wskoczy na centralkę. Musi się udać ja też ważę mniej niż 80 kg i zawsze się udaje bez problemu, nigdy nie było też sytuacji żeby moto chciało się przewrócić na drugą stronę. Powodzenia dasz radę niema czego się bać. :)

Edytowane przez PIotrek_N

Ja ważę ok 76, jak się dobrze stanie to on już prawie że sam się unosi. Tak jak w instrukcji obsługi: pod zadupkiem jest pewien "chwytak" wystarczy lekko go podciągnąć do góry i moto samo staje :)

tylko jak staniesz na stopce to nie ciągnij za kierę tylko właśnie za uchwyt pasażera ten z tyłu i powinno udać się bez problemu. Ludzie kiedyś jak stawiali rometa na centralnej to trzeba było za kiere szarpnać i już a bandyta za wielki i ciężki na takie numery, stanij całym ciężarem na tym wysięgniku przy centralu i ciągnij w górę z rączkę pasażera

Ja GSa nie mogłem normalnie postawić na centralkę, tylko szarpałem za kierę (jak rometa), w końcu wchodził. Z bandziorem już nie te numery :] W instrukcji przeczytałem co i jak i faktycznie, lewa łapka na kierę, prawa pod zadupek na uchwyt, prawa noga na centralkę - ważne by oparła się dwiema stopkami = moto stoi pionowo i wtedy mocno depiemy, prawą ręką dupkę w górę i idzie lekko.

Ważne, by to robić na równym podłożu.

Bandit ma szeroką centralkę, więc raczej się nie przegibnie na drugą stronę, ale uważać trzeba.

tak jak piszą wyżej tylko że rękami na kierownicy i na uchwycie pod siedzeniem ciągnij bardziej w tył i lekko w górę i powinni się udać.

Tak jak panowie prawią, stajesz konkretnie na stopkę, łapiesz za zadupek, ja nawet za kierę nie łapię tylko gdzieś koło baku i jazda... Zdecydowanie... Powodzenia...

Ja ważę 70kg i nie mam najmniejszego problemu z postawieniem moto na centralkę. Musisz odpowiednio do niego podejść. Tak jak chłopaki piszą.

Poćwicz a napewno dojdziesz do wprawy.

tylko jak staniesz na stopce to nie ciągnij za kierę tylko właśnie za uchwyt pasażera ten z tyłu i powinno udać się bez problemu.

No właśnie mniej siły trzeba gdy się użyje rączki do tego przeznaczonej a nie uchwyt pasażera ;)

zrzutekranu79.png

to cóś na dole

Edytowane przez obiezyswiat

Koledzy już wszystko powiedzieli nt stawiania na centralkę.

Ja tylko powiem, że chyba trudniej i niebezpieczniej (że przeważy na którąś stronę) jest spuszczenie bandziora z centralki.

ja zaraz po zakupie jak duren rwałem tył do góry i tak sobie go trzymajac naciskalem na stopke :DDD dopiero Mały mi pokazał co i jak :D

ja też miałem z tym problem, ale jak napsikałem WD40 na centralkę na śruby i inne zakamarki tam gdzie jest mocowana to poszedł odr azu na centralkę

Koledzy już wszystko powiedzieli nt stawiania na centralkę.

Ja tylko powiem, że chyba trudniej i niebezpieczniej (że przeważy na którąś stronę) jest spuszczenie bandziora z centralki.

Czemu? Siadasz na moto, jedno porządne bujnięcie i sam spada.

Dziękuje wszystkim, za szybką odpowiedz :) Jutro w czasie wolnym poćwiczę. Kiedy dojdę do wprawy nagram Filmik Dla przyszłych bandziorów, bo każdy z nas miał ten problem ;)

skins81 - Dziękuje za filmik, w Google nie mogłem tego znaleźć

hehe pamiętam jak też miałem z tym problem :D za nic nie mogłem wyrwać a ważę 93 kg :D no ale raz się uparłem i stanąłem CAŁYM ciężarem na centralkę, a wtedy to już leciutko poszedł do tyłu-góry i po kłopocie :-)

To ja jeszcze powiem w drugą stronę. Jeździłem dziorkiem jakieś 4 miesiące, aż któregoś razu przekalkulowałem sobie, że zacznę do pracy jeździć znów skuterem (200zł to nie 700) do pracy. Przyzwyczajony do centralki B12 trafiłem na moment kiedy musiałem postawić swój skuter. 120kg w porównaniu z naszymi Bandziorami przy pierwszym kontakcie to piórko. Tak więc szarpnąłem skuterem tak, jakby ważył te ~240kg. Od ziemi oderwały się zarówno koła jak i sama centralka. Nie wiedziałem, że skutery da się tak wysoko rękoma podrzucić ;)

Mnie nauczył koleś na kursie na prawko. Nie mogłem postawić GN 250 :rolleyes: Kolo mówi, że dziewczyny stawiają moto bez problemów. Pokazał jak i od razu się nauczyłem. Z bandziorem też nie było problemów. Technika to podstawa :)

Co do zestawiania ze stopki, to ja zawsze zestawiam siedząc na moto. Wcisnięty lekko przedni hebel, bujnięcie to przodu i delikatnie schodzi na 2 koła ;)

Edytowane przez budyn

Dasz radę!

Ja mam 60kg i bez problemu sobie radzę :D

I łatwiej jest postawić Dziora niż CB 250, mimo że ona waży połowę Dziorka dry.gif

Ale to przede wszystkim dlatego, że ma stopkę krzywą :D

Odkąd mam podwójny wydech nie mam problemu ze stopką centralną ;) Nie mam jej wcale ;)

Nie rozumiem tego całego zamieszania wokół stawiania na stopkę, mi to zawsze przychodziło bez problemów nawet za 1 razem :) Chociaż mam tylko B4 to jednak te 200waży ponoć. Lewą ręką za kiere, prawą gdzieś między uchwytem od stopki pasażera, a ramą i jazda :) Ważne żeby nogą także wykonywać nacisk na stopkę, przynajmniej ja tak robię.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.