Skocz do zawartości

Bandit 600 - Zdławiony Silnik - Jak Odblokować ? By Sopel

Matis
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A moze ktos podpowie do czego sa te cztery przewody,po jednym na kazdy gaznik?

Co za czujniki tam sie ukrywaja,przy zakupie mojego dwa byly odpiete: :mellow:

jak nic zdławiony

Edytowane przez RabuÅ›

A moze ktos podpowie do czego sa te cztery przewody,po jednym na kazdy gaznik?

Co za czujniki tam sie ukrywaja,przy zakupie mojego dwa byly odpiete: :mellow:

Jeżeli chodzi o te od spodu to prawdopodobnie podgrzewanie gaźników

Jeżeli chodzi o te od spodu to prawdopodobnie podgrzewanie gaźników

Dziekuje za podpowiedz :rolleyes:

Edytowane przez tomek83

Brak mocy to albo dławiony (kopułki, albo przepustnice - da sie bez ściągania zbiornika sprawdzić) albo pęknięta membrana

Ok, czyli do sprawdzenia membrany, króce i przepustnice.

Jeśli dobrze rozumiem, to żeby dostac się do membrany trzeba zdejmowac kopułki gaźników.

Krócce jesli już, to będą zaslepione, że nie będzie pełnego otworu?

A co z przepustnicami ?

qnerk, podpowiesz mi, jak to sprawdzic ??

Zastanawia mnie jedna sprawa, mianowicie filtr paliwa. Założyłem nowy, ale przelot jest wyraźnie mniejszy niż w tym, który zdjąłem. Mimo, że króce mają 8mm to otwor jest przynajmniej o 2mm węższy (grubsze ścianki). Czy to może byc powodem niechetnego rozpędzania? Jesli paliwo napływa, ale niewystarczająco szybko, to motocykl nie ma chęci iśc - tak na logike.

Jutro to zdejmę i zrobię szybki test bez żadnego filtra!

ps. jeśli to była by pęknięta mambrana, to przypuszczam, że byłnby problem z obrotami, a tu jest dobrze. Można spokojnie rozpędzi go na 2 biegu do odcięcia. Problem zaczyna się kiedy jest większe obciążenie. Obroty nie falują ani nie ma dziur.

Edytowane przez MetalBeast

ja przy pękniętej membranie nie miałem problemów z obrotami. A zdejmik kopułki i obadaj przepustnice - będą dziurki po bokach w zblokowanej wersji, albo ograniczniki na kopułkach

jak masz filtr paliwa to tylko jak paliwo pod korek pojeździsz,jak ubędzie parę litrów to padaka,już kiedyś miałem taką łamigłówkę w moim. A kumpel miał i zdławionego i z filtrem, po oddławieniu dalej to samo....... dopiero jak wywalił filtr zaczął iść:)

Edytowane przez RabuÅ›

No zaraz pójdę wywalić ten filtr i zobaczę jak idzie. Coś mi się wydaje, że ta mniejsza średnica robi coś niedobrego, bo motocykl przy tych 140km/h i 8tyś obrotów wcale nie idzie, jakby się przydławiał i można machac manetą, a nic się nie dzieje. Zdziwiła mnie ta mała średnica ale jakoś mocno się nie zastanawiałem. Wcześniej problem był inny. Własnie taki jak pisze Rabuś. Na rezerwie nie szedł już przy 120 i się dusił.

Sprawdzę i mam nadzieję że to tylko to.

Jeszcze w tych rocznikach dławiony był na module.Taki czarno-biały kabelek dodatkowo wpięty :)

Jak ostatnio mieliśmy ustawkę w Wawce to jeden z kolegów to rozkimał :) o ile pamiętam Kaban

Zrobiłem test, bez filtra. Jednak nic się nie zmieniło.

Po tym i po rozmowach wiem że jest zablokowany. 140 i nic dalej, nie ważne czy to na 4, 5 ,6 biegu. Na trzecim poleci też 140, tyle ze obroty ma ok 10 000.

Czyli wniosek? Blokada elektroniczna? Choćbym nie wiem co robił, do 140 leci i koniec.

Jeszcze w tych rocznikach dławiony był na module.Taki czarno-biały kabelek dodatkowo wpięty :)

Jak ostatnio mieliśmy ustawkę w Wawce to jeden z kolegów to rozkimał :) o ile pamiętam Kaban

Może mieć właśnie blokade elektroniczną. Byłem u kumpla sprawdzić synchro i jest git. Nie było czasu się dobrać do gaźników wewnątrz bo wbił mnie na szybko poza kolejką.

Gdzie znajduje się moduł i wyżej opisany dodatkowy kabelek ? Odpiąć to najmniejszy problem, a moto pójdzie na serwis dopiero w przyszłym tygodniu. Jeśli kabelek pomoże to serwis nie bedzie konieczny.

Jeszcze jedno. Kopułki w gaźnikach mają numer 901, wg. manuala zablokowane to 946

zdaje mi się że mam podoby problem, ponieważ jak dajmy na to rozpędzałem się na każdym biegu od 1-3 do czerwonego pola, ładne przyspieszenie i prędkość około 130-140 już nie pamiętam dokładnie, a jak np przy 60km/h wrzucić 6-ty bieg to rozpędza się ładnie ale do 120 :o a potem już prędkośc wzrasta strasznie powoli zanim się osiągnie jakieś 130-140 to minie dużo czasu. w ten weekend rozpędzałem od 1-5 do 10tys obrotów i poszedł 170, potem dałem 6 i wpadł w stan brak przyspieszenia i brak zwalniania po prostu jechał. nie wiem wydaje mi się to dziwnie gdy oglądam filmiki na youtube z gsf-ów 650 całkiem inaczej to się rozpędza. może z moim jest też coś nie tak..?

Edytowane przez Gdl

MetalBeast do Wrocka masz rzut beretem a pogoda jeszcze git, ugadaj się z Qnerkiem i przyleć on wszystko Ci posprawdza i myślę że już nie będziesz miał siakiś niespodzianek (ja tak zrobiłem i jestem zadowolony - myślę, że jeszcze parę osób z Wrocka też...)

No i oczywiście poznasz ekipę z Wrocka (uwaga 1l/głowę :lol: )

No już mam tu ustawionego kolegę mechanika, kótry wie co i jak. Zajrzymy, rozbebeszymy i durna blokada pójdzie w las. Wkurza mnie ona nieziemsko, mam tylko nadzieję, że nie będzie się wiązała z żadnymi wydatkami :]

Fajnie ten bandzior idzie, ale faktycznie nie dostaje kopa po 8tyś obr. W innych jest taki kop i ciągnie do 10, a u mnie po 8tyś nic się nie dzieje specjalnego, a nawet powiem więcej. Do 7 tyś ciągnie mocno i równo.

Dodam, jako śmieszny acz wkurzający fakt, że dziś jak próbowałem moto to nie mogłem wyprzedzić samochodu, który mi nawet zjechał... wiecie jakie to lipne uczucie ? :blink:

jak odblokujesz to poczujesz jaka jest zabawa powyżej 8k :D

Przeciez jezeli bylby zblokowany na module zaplonowym to mial by np 3tys obrotow a jak piszesz to on np na 2 czy na 3 biegu idzie do odciecia to gdzie jaka blokada??

a jezeli on idzie 140 to ma jakas blokade w predkosciomierzu.ze dojdzie do 140 i wtedy cos musi dostawac sygnal o dlawieniu.

W paru samochodach takie cos widzialem np w BMW

cholera wie co tam jest. Na początek idą gaźniki, bo nie ma wyraźnie tego kopa powyżej 7 tysiecy. Więc wątpię w ograniczenie elektroniczne. Z resztą jak o tym czytam i z Wami piszę, to wychodzi na to, że gdzieś w dolocie są blokady. Tylko nie wiem gdzie.

Qunerk widzę, że też miał zablokowane gaźnkiki. Może coś więcej powiesz na ten temat? Gdzie była blokada? Kopułki mam 901

cholera wie co tam jest. Na początek idą gaźniki, bo nie ma wyraźnie tego kopa powyżej 7 tysiecy. Więc wątpię w ograniczenie elektroniczne. Z resztą jak o tym czytam i z Wami piszę, to wychodzi na to, że gdzieś w dolocie są blokady. Tylko nie wiem gdzie.

Qunerk widzę, że też miał zablokowane gaźnkiki. Może coś więcej powiesz na ten temat? Gdzie była blokada? Kopułki mam 901

zobacz jak wygląda kopułka od spodu.

Jak miałem B4 to tam była kiedyś jakaś blokada na dolocie. Nigdy jej nie widziałem, bo poprzedni właściciel zaopiekował się tym, ale wpis pozostał. Z tego co pamiętam, to było coś napisane o zwężkach 20mm (albo 22mm, jakoś tak) na dolotach powietrza do gaźników.

Zobacz może w papierach czy jest jakaś adnotacja odnośnie blokady. Szkoda, ze nie możesz zadzwonić do poprzedniego właściciela i popytać.

dziś jak próbowałem moto to nie mogłem wyprzedzić samochodu, który mi nawet zjechał... wiecie jakie to lipne uczucie ? :blink:

...na skuterze "znane i lubiane" :D

jak myślicie, na hamowni by to ładnie wyszło czy cokolwiek jest zablokowane czy nie?

Edytowane przez Gdl

na pewno! :] prziecież to pod manetką czuć, że nie ma kopa na 3 biegu powyzej 7 tyś obr. No i prędkość max...

Miałem dziś zdjąc kopułkę, ale spękałem, że coś popsuję :| Czy to trudna sprawa, zdjąć kopułkę i dobrać się do przepustnicy, żeby znaleźć ewentualne dziurki, pokazane na linku wyżej??

na pewno! :] prziecież to pod manetką czuć, że nie ma kopa na 3 biegu powyzej 7 tyś obr. No i prędkość max...

Miałem dziś zdjąc kopułkę, ale spękałem, że coś popsuję :| Czy to trudna sprawa, zdjąć kopułkę i dobrać się do przepustnicy, żeby znaleźć ewentualne dziurki, pokazane na linku wyżej??

szczerze to tak jak ci mówili:) zagadaj z kimś z forum, w 2 linku masz jeszcze jak powinny wyglądać kopułki są tam 2 linki.

Edytowane przez RabuÅ›

Tak Tomek, ja miałem kiedyś rozkminę z tym kabelkiem  ;) ale on raczej takowego w 2002r nie posiada...

Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.