Skocz do zawartości

Nowy Użytkownik I Pare Pytan

Gość emiloss19
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie edytować posty a nie pisać jeden pod drugim :)

Podciagnij linke regulacja przy sprzegle zeby lepiej rozlaczalo, rozklejej sprzeglo przed jazda to bedzie mniejszy problem ze zgrzytajaca jedynka, naucz sie zmieniac biegi na polsprzegle z prloadingiem - bedzie o wiele ciszej i szybciej.

Podciagnij linke regulacja przy sprzegle zeby lepiej rozlaczalo, rozklejej sprzeglo przed jazda to bedzie mniejszy problem ze zgrzytajaca jedynka, naucz sie zmieniac biegi na polsprzegle z prloadingiem - bedzie o wiele ciszej i szybciej.

hydraulika panie

Co do Twojego zgrzytania - to jak mówią koledzy, zlepione sprzęgło - albo rozgrzej najpierw silnik przed jazdą albo przed włączeniem go wciśnij klamkę sprzęgła, wrzuć pierwszy bieg i rusz tył-przód (jak odblokuje się tylne koło to znaczy, że tarcze się rozkleiły i już powinno być ok).

Jeżeli chodzi o szumienie sprzęgła to normalka w wodniakach - u mnie jest to samo, nie przejmuj się i jeździj dalej.

hydraulika panie

To moze warto odpowietrzyc ?

Co do zmiany biegow z preloadingiem to w momencie gdy zblizasz sie do zmiany naciagasz dzwignie stopa do lekkiego oporu, a potem w tym samym czasie na tempo "raz" robisz 3 rzeczy:

- wciskasz sprzeglo do 1/3 - 1/2 skoku ( czyli nie calkowicie ),

- odpuszczasz lekko obroty,

- lekko dopychasz dzwignie zmiany biegow, pozwalajac by bieg "sam wszedl" - sprzegla klowe sa tak skonstruowane ze wciagna kolo z ktorym wspolpracuja same na wlasciwe miejsce, trzeba im tylko troche pomoc.

Dlugo sie pisze, ale zmiana trwa sekunde gdy jest dobrze wycwiczona.

Oczywiscie dotyczy to zmian w gore, w dol miedzygaz / b.lekkie zwiekszenie obrotow przy przelaczaniu.

Mi zgrzyta od nowości i też mam motula tyle, że pełen syntetyk.

Parę osób odradzało motula, włącznie z serwisem Suzuki (Piaseczno). Następnym razem zaleję syntetykiem Shell'a, zobaczę czy się poprawi.

Panowie, bo kupiłem ostatnio GSF 400 no i mam kilka pytań właśnie odnośnie oleju, jakim go zalać??

mam takie dziwne zjawisko: odpalam go, przy wrzucaniu jedynki skrzynia zagrzechocze i dopiero klik,

druga sprawa jak jadę, to ewidentnie czuje ze sprzęgło się ślizga, jest w miarę sporo do 6tys. obrotów, potem już moto wcale nie ciągnie, potem jak dochodzi do 9,5 tys. obrotów moto

znów zaczyna ciągnąć. i dziwne bo wszyscy piszą że przy 120 km/h mają około 6 Tys. obrotów a ja przy takiej prędkości już mam prawie 9 tys.;/ moto ma przebieg 46 tys, jakiś koleś dzisiaj mi mówił że jak ma tyle przebiegu to powinienem wlać półsyntetyk olej, a jak już będzie miał więcej to w ogóle mineralny... nie rozumiem czemu;/

może jest ktoś z mazowsza kto miałby ochote podjechać do mnie i zobaczyć w czym rzecz;/ to moje pierwsze moto z 4 garkami i szczerze mówiąc jestem trochę zielony, motory to jednak nie samochody pod względem mechaniki ;p

Edytowane przez bart3k

Panowie, bo kupiłem ostatnio GSF 400 no i mam kilka pytań właśnie odnośnie oleju, jakim go zalać??

mam takie dziwne zjawisko: odpalam go, przy wrzucaniu jedynki skrzynia zagrzechocze i dopiero klik,

druga sprawa jak jadę, to ewidentnie czuje ze sprzęgło się ślizga, jest w miarę sporo do 6tys. obrotów, potem już moto wcale nie ciągnie, potem jak dochodzi do 9,5 tys. obrotów moto

znów zaczyna ciągnąć. i dziwne bo wszyscy piszą że przy 120 km/h mają około 6 Tys. obrotów a ja przy takiej prędkości już mam prawie 9 tys.;/ moto ma przebieg 46 tys, jakiś koleś dzisiaj mi mówił że jak ma tyle przebiegu to powinienem wlać półsyntetyk olej, a jak już będzie miał więcej to w ogóle mineralny... nie rozumiem czemu;/

może jest ktoś z mazowsza kto miałby ochote podjechać do mnie i zobaczyć w czym rzecz;/ to moje pierwsze moto z 4 garkami i szczerze mówiąc jestem trochę zielony, motory to jednak nie samochody pod względem mechaniki ;p

ja tez zaczelem przygode z motorami ,mieszkam kolo tarczyna jak chcesz to mozemy sie spotkac , na mechanice samochodowej sie znam na moto troche slabo, ale daje jakos rade . u mnie jednak jest lepiej jak moto sie troche rozgrzeje..

ja tez zaczelem przygode z motorami ,mieszkam kolo tarczyna jak chcesz to mozemy sie spotkac , na mechanice samochodowej sie znam na moto troche slabo, ale daje jakos rade . u mnie jednak jest lepiej jak moto sie troche rozgrzeje..

no spoko by było co dwie głowy to nie jedna;p

można się jakoś umówić samochody też dosyć dobrze ogarniam :D myślałem, że z motorami podobnie a to inna bajka;p

mówcie mi tutaj szybko :)

a po złości napiszę tak:

Jest już na forum

I dodam:

Niech nikt nie waży się napisać.Opcja szukaj nie gryzie :P

a po złości napiszę tak:

Jest już na forum

I dodam:

Niech nikt nie waży się napisać.Opcja szukaj nie gryzie :P

wpisuje rózne wyrazenia np ; jak przestawić licznik z mil na km itp

ta wyszukiwarka sie na huk nadaje

wpisuje rózne wyrazenia np ; jak przestawić licznik z mil na km itp

ta wyszukiwarka sie na huk nadaje

e tam widać bardzo rzadko z wyszukiwarek korzystasz :)

Fraza Wskazania milach wynik:

Jest

Następna bajka to wszystko jest w instrukcji obsług, którą można sobie pobrać w dziale Pliki :)

Nawet do Twojego konkretnego modelu sam dodawałem :)

Co do zmiany biegow z preloadingiem ....... Dlugo sie pisze, ale ....

Użytkownicy BANDITów mają znacznie prostsze zadanie :

wystarczy delikatnie "poprosić" a bieg sam wedruje do góry.

Podczas rozpędzania podstawiamy delikatnie nogę pod dźwignię

zmiany biegów i jedynie na chwilkę odejmujemy manetką gazu,

W tym momencie bieg (jak napisał AdaM) sam wskakuje tzw. ZIU

Trzymam rękę na klamce sprzęgła tylko z przyzwyczajenia

(zawsze mam tam 2 palce) ale nie ma potrzeby naciskania.

Wszystko trwa więc ułamek sekundy - wrażenie niesamowite :vroom:

Dobrze jest trochę poćwiczyć na pustej prostej.

Trochę trudniej jest ze zbijaniem biegów tzw. BRUM

ale to temat ---> "technika jazdy"

Edytowane przez Ar2r

Użytkownicy BANDITów mają znacznie prostsze zadanie :

wystarczy delikatnie "poprosić" a bieg sam wedruje do góry.

Podczas rozpędzania podstawiamy delikatnie nogę pod dźwignię

zmiany biegów i jedynie na chwilkę odejmujemy manetką gazu,

W tym momencie bieg (jak napisał AdaM) sam wskakuje tzw. ZIU

Trzymam rękę na klamce sprzęgła tylko z przyzwyczajenia

(zawsze mam tam 2 palce) ale nie ma potrzeby naciskania.

Wszystko trwa więc ułamek sekundy - wrażenie niesamowite :vroom:

Dobrze jest trochę poćwiczyć na pustej prostej.

Trochę trudniej jest ze zbijaniem biegów tzw. BRUM

ale to temat ---> "technika jazdy"

dzieki , bede próbował

w związku że zrobił sie malutki off-top i, że nadal jestem nowym użytkownikiem to chciałem zapytać o jedną zasadniczą rzecz:

otóż zrobiłem synchro, czyszczenie gaźników i ustawianie zaworów,

i mam problem, w czasie jazdy kiedy moto się wkręca powyżej 8,5 tys obrotów to zaczyna mulić, na postoju tego nie ma i kręci do 14 tys. obr.

co więcej, przy przegazówce na postoju, moto kopci jak by miało włączone ssanie do oporu;/

i teraz: czy jest to wina za wysoko ustawionej iglicy(ustawiłem na środkowy rowek jak zalecają w serwisówce

, iglice wolnych obrotów mam ustawioną na 2 obroty, dodam, że wszystkie membrany sprawdzałem i nie są dziurawe ani nic innego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.