Skocz do zawartości

Gsf1250 - Czujnik Luzu

Gość WolfRaider
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z czujnikiem luzu. Zaczęło się od tego, że nie zawsze się zapalała kontrolka. Później coraz rzadziej i rzadziej. I tak przez kolejne trzy sezony. Doszło do tego, że obecnie praktycznie nie mogę rozłożyć stopki bocznej, bo mi gasi silnik. Czasem tylko kontrolka zapali się.

Myślałem, że to problem z zaśniedziałymi stykami w czujniku. Dobrałem się do niego. Ale wygląda normalnie. Na zdjętym czujniku włączyłem zapłon i kręciłem nim ręką. Kontrolka ani razu się nie zapaliła, za to przy KAŻDYM pokręceniu (nieważne, czy w pozycji luzu, czy całkowicie innej) gdzieś z elektroniki dochodził taki charakterystyczny dźwięk - coś jak pompa paliwa, ale nieco inny, jakby jakaś inna pompa lub silniczek.

To ustrojstwo (czujnik) wygląda na nierozbieralne (zanitowane), więc się z nim nie siłowałem, by zupełnie nie rozwalić. Tyle, że jestem w kropce. Zainwestować w nowy czujnik? Mam dziwne przeczucie, że tylko stracę kasę. Poza tym nie wiem, jak się odpina od niego kabel i czy nie będę musiał rozebrać pół silnika, by wyjąć go z wiązki.

Ktoś ma jakiś pomysł/wiedzę, co to może być?

Może być zaśniedziała kostka instalacji elektrycznej.Trzeba po palcu dojść gdzie ona jest u Ciebie wpięta.Albo obadaj na schemacie montażowym w manualu gdzie to idzie.

Dobra prześledziłem schemat.Po pierwsze mam zabezpieczenie 10A bezpiecznik.Sprawdź czy nie spalił się.

Co do sygnałów jest to po prostu podanie masy na kontrolkę luzu i do modułu przy zapiętym 1 i drugim biegu.Wychodzą dwa kabelki Czarny on idzie do kontrolki i modułu i Różowy on idzi edo modułu jako info o biegu.

Sprawdzić można kabel miedzy neutralem na czujniku a 53 pinem na kostce do modułu zapłonowego na luzie oczywiście i z wyłączoną stacyjką..Jak jest przejście znaczy szukamy dalej.Jak nie znaczy pękł przewód.Jak jest przejście zakładasz czujnik i sprawdzasz pin 53 na luzie do masy jak brak przejścia znaczy brak masy i tu pole do popisu dlaczego masy nie ma na czujniku.Czy coś pękło urwało się wyrobiło.

Masa na czujnik podawana jest przewodem czarno białym mozna zobaczyć czy jest przejście.

Miałem podobnie w B12, zrobił się tzw. zimny lut w czujniku luzu. Działał jak chciał, początkowe objawy - działał na zimnym silniku a ciepłym nie, później już nie działał wcale. Nie wiem jak w B12,5 ale w B12 idzie go rozebrać (zalany silikonem). Zlokalizowałem miernikiem na którym obwodzie jest problem, poprawiłem lut i działa.

sorry za offtop ale chłopaki dają radę- godzina i temat rozpykany- za to lubię to forum

Miałem podobnie w B12, zrobił się tzw. zimny lut w czujniku luzu. Działał jak chciał, początkowe objawy - działał na zimnym silniku a ciepłym nie, później już nie działał wcale. Nie wiem jak w B12,5 ale w B12 idzie go rozebrać (zalany silikonem). Zlokalizowałem miernikiem na którym obwodzie jest problem, poprawiłem lut i działa.

"Zimny lut"? Bo u mnie właśnie tak się zachowuje.

A jakieś szczegóły?

Jak rozebrałeś czujnik?

może być ciężko ale przypuszczam że pewnie trzeba wydłubać ten biały sylikon bo innej możliwości nie widzę ale może sprawdź to co Tomek zaproponował przynajmniej nie będziesz później mówił qrwa a mogłem tego nie ruszać w pierwszej kolejności :)

dscmy3e91ausgvq.jpg

Edytowane przez baldhead

Odczepiłem czujnik z pierwszej kostki, odkręciłem od silnika i miernikiem sprawdzałem czy poszczególne kable mają przejście. Jak zlokalizowałem paskuda który nie działa to dłubałem silikon.

Mam dokładnie to samo u siebie w B1250, nawet moto było już na serwisie w tym sezonie i mieli to przejżeć - podobno przeczyścili itd ale dalej jest to samo.

Ekologia Panowie i cyna ekologiczna.Widać ten co składał czujniki dał ciała :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.