Skocz do zawartości

Wyciągniecie Wydechu - Kilka Problemów

Gość tyla
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Chce w swoim bandycie (GSF 600 N '97) sciagnac caly wydech.

Udalo mi sie odkrecic sruby przy silniku (strasznie zapieczone) i sciagnac takie nakladki do mocowania tych rur w silniku aczkolwiek dalej nie moge wyciagnac tych rur - sa strasznie zapieczone i ani drgna.

Ma ktos jakis pomysl albo patent smile.gif na ich wyciaganie ?

Chodzi o te rury i ich polaczenie:

http://img97.imageshack.us/i/banditi.png/

pozdrawiam

Końcówkę z dolotem już odkręciłeś zostały same kolektory jak rozumiem ?

Wystarczy nimi pobujać góra dół.Jest tak wielka dźwignia że nie ma bata muszą się rozruszać.No chyba że ktoś coś cudował z uszczelnieniami to wtedy zostaje deska i z młota.

Tak jak Tomek pisze - najpierw odkręć puchę z dolotem, inaczej będzie ciężko zdemontować cały wydech i ruszaj kolektorami góra, dół i na boki, napewno wyjdzie.

Jak będziesz już skręcał, to przesmaruj wszystkie łączenia smarem miedzianym, unikniesz podobnego problemu w przyszłości.

Edytowane przez Lukasz

Panowie... nie przystoi... Koleś się ładnie nie przywitał a Wy już z pomocą pędzicie. Apeluję o odrobinę konsekwencji.

Racja - nie przywitalem sie - blad naprawiony :)

Z tym wydechem to powiedzcie mi co nazywacie pucha z dolotem ?

Wykrecilem dzisiaj tlumik i idac od silnika mamy 4 rury wsadzone w silnik ktore lacza sie w takiej puszce - ale ona cala jest pospawana.

Od tych 4 rur zaraz przy silniku odkrecilem takie obejmy na 2 sruby imbusowe ale dalej nic ani drgnie. Zauwazylem, ze pod tymi obejmami sa (dalej na swoim miejscu czyli na laczeniu rura - silnik) takie jakby uszczelki bardzo zardzewiale - mam je jakos zdemontowac ? Czy one wyjda razem z rurami ?

Chodzi o ta uszczelke :

http://img692.imageshack.us/i/uszczelka.png/

Czerwona kreska oznaczylem co mam wyciagniete a kolkiem co jest pospawane :

http://img535.imageshack.us/i/wydeeeee.jpg/

BTW - to nie jest moje moto :D

tłumik końcowy łączy się z kolektorem jakieś 15 cm za środkiem twojego kółka z rysunku - jest tam obejma - odkręcasz i końcówka wychodzi. Uszczelki przy składaniu dajesz nowe

Te rury to jest kolektor, który schodzi się w jedną rurę (to czerwone na zdjęciu). Czerwoną kreską zaznaczyłeś miejsce łączenia kolektora z dolotem (czyt. rurą i tłumikiem) Musisz odkręcić najpierw opaskę maskującą, a następnie opaskę zaciskową i roździelić kolektor od dolotu. Oczywiście odkręć opaskę tłumika.

Dzieki za opis

Oddzielilem juz tlumik od puszki przez rozkrecenie ten opaski sciskajacej. Ale dalej nie wiem jak te 4 rury oddzielic od silnika ? Jak wyciagnac te uszczelki ? Jest jakis sposob ?

No ale w czym problem? Masz odkręcone wszystkie 8 śrub od cylindrów ? Jeśli tak, to powinno samo wylecieć. No prawie samo, ale już Ci napisali jak masz postępować. Złap za kolektor i go w dół lekko palnij. A jak nie to gumowym młotkiem go. Innej opcji nie ma, on się tylko na tych 8 śrubach trzyma

Ja miałem podobny problem, ale jak to mówią bez młota to nie robota. Weź gumowy młotek i spróbuj delikatnie i z wyczuciem, jak z kobietą, ale od dołu. Po paru puknięciach, złap i potrząsając w górę i w dół tymi "czterema rurami" powinienieś wyciągnąć bez problemu. Powinny być tam takie okrągłe, aluminiowe uszczelki - pamiętaj aby je wymienić przy ponownym zakładaniu kolektorów.

Istnieje też możliwość użycia RUSKIEGO KLUCZA :) czyt. jakiejś rury i próba wyważenia kolektora z otworów, wszak osobiście bym tej metody nie polecał. (-:

Wyciagnac te uszczelki przed wyciagnieciem wyedechy czy same wyjda ?

Na jakiej podstawie kupic nowe uszczelki ? Srednica ?

Moze podacie jakis link bo nie za bardzo jeszcze sie orientuje :)

Wyciagnac te uszczelki przed wyciagnieciem wyedechy czy same wyjda ?

Na jakiej podstawie kupic nowe uszczelki ? Srednica ?

Moze podacie jakis link bo nie za bardzo jeszcze sie orientuje :)

Nie wyciągniesz ich przed wyciągnięciem wydechu, bo żeby je wyjąć należy najpierw zdjąć kolektory. Powinny wyskoczyć same, pomóż im ewentualnie palcem czy śrubokrętem.

A co do wyboru no to.. Np. coś takiego http://www.select-shop.pl/uszczelka-kolektora-wydechowego-suzuki-42x35x5-p-4994.html

• 4 years later...

Podłącze sie pod temat mam podobny problem tyle ze ja spedzilem 3 h i nic... 2 zewnetrzne rury kolektora odpusiciły ale 2 wewnętrzne jak przyspawane... już używałem łomów młotków różnego kalibru chociaż nie bardzo jest w co uderzyc. I nic ruszam całym kolektorem prawo lewo góra dół i tylko te dwie co odpuciły sie ruszają dwie srodkowe nic;/ już nawet podłożylem lewarek pomiędzy kolektor a ramę ale efekt taki ze pękł lewarek a kolktor dalej uparty. Jakieś pomysły? a jeżeli to nie jest oczywiste śruby poodkręcałem wszystkie ;)

już nawet podłożylem lewarek pomiędzy kolektor a ramę ale efekt taki ze pękł lewarek a kolktor dalej uparty. Jakieś pomysły? a jeżeli to nie jest oczywiste śruby poodkręcałem wszystkie  ;)

chyba między kolektor a silnik włożyłeś lewarek? chcesz je wyciągnąć czy wbić w głowice?

masz osiem śrub  w ręce? patrzyłeś dokładnie, może jakiś cudotwórca wcześniej coś przyspawał lub inne czary poczynił? 

Wlasnie z zewnatrz nic nie bylo widac zadnych spawow ani nic magicznego. Skonczypo sie ze odcielem szlifierka dwa kolektoey ktore trzymaly. A tak co do walki to ostateczna decyzja na ciecie zapadla jak przywiazalem motor za rame do drzewa kolektory do auta i szarpiac pekla lina i poddalem sie. Teraz tylko pozostaje kupic nowy kolektor. Tylko teraz mam dylemat czy kolektor od 600 rozni sie id 1200 lub 650 wsadzilem siknik 750 od gsxf i mysle jaki kolektor dobrac bo moj od 600 mial w srodku tak jakby druga rure ktora pomiejszala srednice i zastanawiam sie jak z innymi wyglada bo od 600 do wyboru do koloru w niskich cenach a od 1200 jak na lekarstwo i ceny inne bo wizualnie wygladaja tak samo

A tak co do walki to ostateczna decyzja na ciecie zapadla jak przywiazalem motor za rame do drzewa kolektory do auta i szarpiac pekla lina i poddalem sie.

Powiedz że nagrałeś, chciałbym to zobaczyć :)

Niestety nie, bylem pewny ze jedno szarpniecie i wyjdzie w koncu auto to ponad tona rozpedzona a tu nic;/ wiec szarpnalem jeszcze raz i jeszcze az w koncu pekla lina hahaha i podarowalem dalsza walke

całkiem ciekawie by było jak by kawałek głowicy wyrwało :)

Glowica i tak na straty szla ;) to moze ktos pomoze w wyborze kolektora czy ladowac 600 czy od 1200 i roznice pomiedzy nimi?

Myślałem,że takie rzeczy tylko w Rosji .

Nie chcial bym kupić od Ciebie motocykla bo bał bym się innych ciekawych niespodzianek

Niespodzianek tzn? Tez bym nie kupil od siebie nic bo zyjemy w polsce... Ale generalnie co masz mi do zazucenia?Gdybys przeczytal moje posty wiedzial bys w jakim celu go wyjmuje ze silnik i kolektor ida na zlom,wiec nie wiem moze twierdzisz ze rama w miejscu mocowania wahacza jest slabsza niz polaczenie sniedz i rdza? Tak masz racje nie sprzadaje dobrych rzeczy a motoru przez najblizszy czas napewno sie nie pozbede bo Kto inwestuje i sprzedaje? A jak zrobilem zle to moze jakas propozycja jak bys wyjal silnik bez wyjecia kolektora lub jak bys wyjal kolektor?

Wlasnie z zewnatrz nic nie bylo widac zadnych spawow ani nic magicznego. Skonczypo sie ze odcielem szlifierka dwa kolektoey ktore trzymaly. A tak co do walki to ostateczna decyzja na ciecie zapadla jak przywiazalem motor za rame do drzewa kolektory do auta i szarpiac pekla lina i poddalem sie. Teraz tylko pozostaje kupic nowy kolektor. Tylko teraz mam dylemat czy kolektor od 600 rozni sie id 1200 lub 650 wsadzilem siknik 750 od gsxf i mysle jaki kolektor dobrac bo moj od 600 mial w srodku tak jakby druga rure ktora pomiejszala srednice i zastanawiam sie jak z innymi wyglada bo od 600 do wyboru do koloru w niskich cenach a od 1200 jak na lekarstwo i ceny inne bo wizualnie wygladaja tak samo

O kurw.. :o  Co ja pacze?!? SERIO?

Edytowane przez MetalBeast

Niespodzianek tzn? Tez bym nie kupil od siebie nic bo zyjemy w polsce... Ale generalnie co masz mi do zazucenia?Gdybys przeczytal moje posty wiedzial bys w jakim celu go wyjmuje ze silnik i kolektor ida na zlom,wiec nie wiem moze twierdzisz ze rama w miejscu mocowania wahacza jest slabsza niz polaczenie sniedz i rdza? Tak masz racje nie sprzadaje dobrych rzeczy a motoru przez najblizszy czas napewno sie nie pozbede bo Kto inwestuje i sprzedaje? A jak zrobilem zle to moze jakas propozycja jak bys wyjal silnik bez wyjecia kolektora lub jak bys wyjal kolektor?

Przywiązałeś moto do drzewa i szarpałeś linką. Juz samo to daje nam obraz jakie masz podejście do mechaniki i motocykla.

Jesteś na forum pasjonatów marki/modelu wiec nie pisz, że motocykle z Polski/od Nas są złe, nie mierz wszystkich swoją miarą.

Powodzenia

Dobrze zadalem pytanie jak bys rozwiazal taki problem prosze pomysly i czemu teraz a nie jak zadalem pytanie. A pojecie wydaje mi sie ze jakiekolwiek nie bede sie chwalil co gdzie robilem bo nie ma to sensu licytowanie kto ma jakie doswiadczenie z mechanika. Slucham jak bys to zrobil? Pewnie oddal bys moto do serwisu a tam odcieli by kolektory szlifierka tak jak ja ostatecznie zrobilem i glowice z kolektorami by wymienili a moja glowica idzie w zlom tylko kolektory chcialem uratowac, co dalo by ladna sume Dalo mysle przekraczjaca wartosc mojego motocykla jakies 3 razy jak nie lepiej... I dalej nie odpowiedziales na moje pytanie tylko zarzucasz mi zle podejscie z ta Polska fakt troszke ironicznie powiedzialem nie twierdze ze u nas sa zle maszyny ale jest masa ulepow polatana na opaski na rynku wtornym bo zadko sie zdaza aby ktos sprzedawal dobry sprzet a jezeli juz to cena jest mocno przesadzona.a jak juz mierzysz "swoja miara" to uwielbiam teoretykow ktorzy uwazaja ze w 18 letnim motorze kupionym za 1000 zl odkreci sie wszystko w bialych rekawiczkach kluczem dynamometrycznym z ustawiona sila z serwisowki...