Skocz do zawartości

Korki A Policja

remki
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Paragrafu tylko jednego brakuje - tego odnośnie jednego pojazdu dwuśladowego na pasie.

No i jak się to ma do pojazdów jednośladowych ;)

Kodeks drogowy:

pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;

Tak więc jasno wynika, że pas ruchu jest czymś co ma zmieścić pojazd typu np. samochód. Jeżeli zmieszczą się bez problemu 2 samochody to jest 2-pasmowa. Pasy ruchu często są oznaczone tak by pojazd wielośladowy mógł się zmieścić i wówczas mamy linie przerywane i np tzw dwupasmówkę. Wówczas drogi(pasy) są tak projektowane by na pewno nie zmieściły się 2 samochody ( 2,5m bądź najczęściej 3,5m). Zakaz zajmowania dwóch pasów ruchu wynika więc by samochód podczas wyprzedzania z lewej strony nie jechał przypadkiem prawym kołem po tym samym pasie co wyprzedzany pojazd. Ten przepis mocno broni nas motocyklistów, a nie jest przeciwko nam.

Wygląda to jakby tak dla nas jednośladowców (zajmowanie dwóch pasów):

Lewy koniec kierownicy znajduje się 1,5metra od prawej krawędzi pasa. Dodajmy do tego obowiązkowy 1m odstępu co daje nam to, że prawe koło musiałoby się znaleźć w odległości 2,5m od prawej krawędzi. Tak więc samochód (2m szerokości) który by tak wyprzedzał miałby prawe koło na prawym pasie, a lewe ~1m na lewym.

Motocykl nigdy fizycznie nie zajmie dwóch pasów

Ale motocyklista wyprzedzając samochód nie musi zachować odległości 1m, czyli nie jest tu na nim niejako wymuszone opuszczenie pasa...

No i nigdzie tam nie jest napisane, że nie może być więcej niż jeden pojazd na pasie, a jedynie, że jest to pas jezdni wystarczający do poruszania się rzędu pojazdów wielośladowych.

Edytowane przez Kukuryku

Wymijanie, omijanie i cofanie

Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

1. przy wymijaniu zachować bezpieczny odstęp od wymijanego pojazdu lub uczestnika ruchu, a w razie potrzeby zjechać na prawo i zmniejszyć prędkość lub zatrzymać się;
  2. przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość; omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony;
  3. przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
    1. sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
    2. upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby.
    3. 2. Zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej.

Wyprzedzanie

Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1. ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
      2. kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
      3. kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.

3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.

4. Pojazd szynowy może być wyprzedzany tylko z prawej strony, chyba że położenie torów uniemożliwia takie wyprzedzanie lub wyprzedzanie odbywa się na jezdni jednokierunkowej.

5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.

7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

1. przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
      2. na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
      3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:

1. jednokierunkowej;
      2. dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.

9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;
      2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

11. Zabrania się wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym.

I nie ma nic o dwóch pasach przy wyprzedzaniu czy omijaniu...

A jak ktoś zna kodeks na pamięć: to jest tam coś o tym tylko jednym pojeździe dwuśladowym na jednym pasie?

A jak ktoś zna kodeks na pamięć: to jest tam coś o tym tylko jednym pojeździe dwuśladowym na jednym pasie?

Tak, w definicji pasa ruchu. Pas ruchu jest miejscem gdzie zmieści się jeden pojazd wielośladowy tak w skrócie myślowym. Jak mieszczą się dwa, to znaczy że to jest dwupasmówka

Czyli z definicji jak jadę motocyklem obok samochodu na jednym pasie na drodze, gdzie wyznaczone są liniami dwa pasy ruchu, to tak naprawdę ta droga jest trzypasmowa i wszystko jest git?

Motocykl nie jest pojazdem wielośladowym, a jedno.

Edytowane przez Kukuryku

No dobrze, czyli za kodeksem -> pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nie oznaczony znakami drogowymi.

Co się ma nijak do tego co zacytował Tomek (od wczoraj już chyba z 10 razy to czytałem), bo zwrot "pas ruchu" nie występuje ani w artykule 23, ani 24.

Nie widzę również aby było napisane coś w stylu "nie jest dopuszczalne aby na jednym wyznaczonym pasie ruchu znajdował się więcej niż jeden pojazd". Czemu zresztą przeczyłoby pytanie egzaminacyjne.

A wracając do wypowiedzi do której się przyiebałem:

"Jeżeli tej linii nie przekraczamy to łamiemy przepis mówiący, że na pasie ruchu może znajdować się tylko jeden pojazd dwuśladowy."

Definicja pasa ruchu zawiera słowa "wystarczający" w kombinacji z "wielośladowych". Zatem dwa samochody na jednym wyznaczonym pasie to dwa pasy ruchu, ale samochód + motocykl to nadal jeden pas ruchu. No i nadal nie widzę paragrafu dla zwrotu "nie wolno" lub "wolno tylko cośtam" złamanie którego to przepisu dawałoby powód do interwecji polinezji.

Jeśli ktokolwiek zna takowy paragraf, to proszę o zacytowanie. Wtedy nie będę miał podstaw do użycia przycisku "-" na wypowiedzi Marqsa B)

Edytowane przez Kruk11

O to to!

Kruku ładnie to wszystko w słowa ubiera :)

Ja zbyt okrężnie chyba do wszystkiego dążę :D

Definicja pasa ruchu zawiera słowa "wystarczający" w kombinacji z "wielośladowych". Zatem dwa samochody na jednym wyznaczonym pasie to dwa pasy ruchu, ale samochód + motocykl to nadal jeden pas ruchu.

Jest jeszcze dziennik ustaw z rozporządzeniami ,w którym masz zdefiniowane jaka dokładnie jest szerokość pasa ruchu na różnych klasach dróg.

Dziennik Ustaw nr 220 dokładniej precyzuje czym jest pas ruchu:

Jeżeli nie ma linii oddzielających pasy ruchu w tym samym kierunku, to tak jak mówisz: jeżeli zmieszczą się dwa, to dwupasmowa. W przeciwnym razie pas ruchu jest tym obszarem pomiędzy liniami:

3,75m dla autostrad, 3,5m dla >60km/h i 3m

Nigdzie jednak nie jestem znaleźć, że na jednym pasie nie może znaleźć się wieloślad i jednoślad. Co nie jest zabronione, jest dozwolone.

Co nie jest zabronione, jest dozwolone.

Tego się będę trzymał, jeno jak od polinezji usłyszę "Artykuł X paragraf Y" to zrobię tak :blink:

Nie mogę teraz znaleźć ale o ile pamiętam jest napisane że na pasie może przebywać jeden pojazd nie wielośladowy ale samochodowy.O ile tego zapisu nie zmienili to motocykl jest pojazdem samochodowym.Mogę nie pamiętać dokładnie bo cały kodeks ostatnio czytałem ze 4 lata temu jak nie lepiej. Az wstyd się przyznać :(

Zaskoczyła mnie wtedy ilość zmian wprowadzonych w kodeksie.Większość to usuniecie poszczególnych paragrafów lub zmiany nazewnictwa.

O ile tego zapisu nie zmienili to motocykl jest pojazdem samochodowym

A czy przypadkiem motocykl nie jest pojazdem silnikowym ( w przeciwieństwie to motoroweru i skutera)?

Nie mogę teraz znaleźć ale o ile pamiętam jest napisane że na pasie może przebywać jeden pojazd nie wielośladowy ale samochodowy.

Kodeks drogowy dział 1:

pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;

Tak było kiedyś i nie widzę by to zmienili:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20102251466

Samos: Motorower(50ccm - zazwyczaj skuter) i skuter(skuter tym bardziej z racji że często mają silniki ok 250ccm) to jak najbardziej pojazdy silnikowe. Jak dostajesz zakaz prowadzenia pojazdów na pojazdy silnikowe to równiez i na to. Pozostaje wtedy tylko rower (jak również z napędem elektrycznym). By rowerem nie móc jeździć trzeba dostać zakaz na pojazdy lądowe

Edytowane przez obiezyswiat

No to już wszystko jasne.Teraz tylko interpretacja tego przepisu przez Pana policjanta czy określenie "...wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych" oznacza że na pasie może przebywać tylko jeden pojazd wielośladowy czy może też przebywać inny pojazdy samochodowy jednośladowy.

Pojazdy samochodowe - pojazdy silnikowe, których konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h, z wyłączeniem ciągników rolniczych i motorowerów.

motocykl - pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy;

Dlatego wyżej napisałem czy zmieniła się definicja z Pojazdy samochodowe na pojazdy wielośladowe :)

Teoretycznie pan Policjant nie jest sędzią bądź prawnikiem by znać każdy zapis, więc to nie do końca od niego zależy czy dostaniemy ostatecznie mandat. Jeśli się zgodzimy przyjąć to on będzie tym bardziej przekonany, że robi dobrze. Ja bym mandatu nie przyjął. Niech sąd decyduje czy mandat się należy :)

Nie no luz ja tez bym nie przyjął :)

Tyle że właśnie ta interpretacja Policjanta często doprowadza ludzi do białej gorączki.Fakt że trzeba brać poprawkę jak to naprawdę było ;)

Ja tam z tym problemów nie miałem nigdy.Tak jak pisałem gdzieś wcześniej.Jak przeginałem pałę to się czepiali.Ale to już było jawne łamanie przepisów prze zemnie.Jak toczę się w korku czesto radiowozy ustępują miejsca.Nawet jak stali ostatnio motocyklami w korku tez za mną nie uderzyli.Znaczy jedziesz grzecznie bez szaleństw jest OK.Jak przeginasz zaraz zaczynają szukać dziury w całym :)

Jak toczę się w korku czesto radiowozy ustępują miejsca.Nawet jak stali ostatnio motocyklami w korku tez za mną nie uderzyli.Znaczy jedziesz grzecznie bez szaleństw jest OK.Jak przeginasz zaraz zaczynają szukać dziury w całym :)

Prawda, ja codziennie mijam radiowozy na Armii Krajowej jak stoją i łapią ludzi to jeszcze się nie zdarzyło by mnie zatrzymali za to, że jadę środkiem. Nawet jak raz zjechałem ze środka do nich, by powiedzieć im, że wcześniej jest studzienka otwarta to słowem nie wspomnieli bym nie jechał środkiem. Nie będę też liczył ile razy policja zjeżdżała na bok.

W tamtym roku wspominam jak na trasie toruńskiej, stał policjant na samym środku między pasami i wszystkie jednoślady jadące środkiem zapraszał na bok do czekających kilku radiowozów. Nie czepiali się o to, że jechali wszyscy środkiem, tylko polowali na ludzi bez prawka czy tam po pijaku.

Dostał ktoś kiedykolwiek mandat za jazdę między samochodami? Czy to tylko taki mit że można za to dostać bo ktoś gdzieś kiedyś znajomy znajomego dziadka chłopaka koleżanki siostry dostał?

Wiecie co ja nigdy nie słyszałem, żeby ktoś dostał mandat za jazdę między samochodami. Jeżeli tak się zdarzy to policjant naprawdę musi mieć zły dzień i czepia się czegokolwiek. Dodatkowo może tak postąpić kiedy brakuje mu wpis w dzinniczku że zatrzymal tylu i tylu delikwentów :D, ale to już jest bardzo naciągana teoria. Powoli wszyscy się przyzwyczają, że na naszym drogach jest coraz więcej jednośladów i pomagają nam w przejeździe. Ostanio jak jechałem Krakowską do Janek stanąłem na światłach (obok nowo wybudowanego salonu BMW) obracam się w lewo i widzę dziadka który się do mnie uśmiecha na co ja machnąłem głową w podzięce, ale po minucie kiedy znowu zerkam w jego stronę przytyka do szyby wizytówkę SUZUKI CRUISER CLUB!!! :D Wszędzie pełno motocyklistów :vroom: .

Mi się zdarzyło zachaczyć lusterko puszki już przy samym wjeździe na pp ( chwila rozkojarzenia) ;) laska za kierownicą nawet nie wiedziała do końca co się stało. Ale cóż jechał z nią jakiś kozak, złapał za telefon i od razu na policje chce dzwonić bo jak ja mogłem środkiem jechać itd. Zjechaliśmy na bok i wiadomo kase za lusterko woła ( już bez policji :P). 50 zeta za kilka rysek na poklejonym taśmą już wcześniej lusterku :D stargowałem na 20 i już nie było sensu się kłucić bo i tak w końcu moja wina była;) teraz trochę rozsądniej się przeciskam.

Znalazłem tutaj coś do poczytania o wyprzedzaniu w korkach. Artykuł troche stary ale w temacie <_<

a ja myślę po co ta dyskusja Ci, którzy sądzą, że jazda między autami jest ok będą to robić...

Ci którzy sądzą, że jazda obok aut to złamanie prawa też to będą robić :D :D :D tylko czując, że łamią prawo :P

• 3 weeks later...

Dziś na Trasie Toruńskiej piękną sytuację miałem. Zaczynam się przeciskać w korku niedaleko Powązek. Patrzę że coś mnie z tyłu dogania. Myślę sobie, że skoro mu się tak śpieszy to zjadę na bok i puszczę go przodem. Mija mnie i co widzę? Ano policyjną Hondę :) Zasuwał typek nią spokojnie 50 więcej od reszty. Przed rondem na Łabiszyńskiej trafił jednak na kogoś kto się wlókł i nie przepuścił go. Dogoniłem więc ładną gromadkę złożoną z 7 motocykli a w samym środku Policja. No i tak razem się przeciskaliśmy. Na rondzie każdy zajął PP i rura do przodu :}

Myślę że Policja powinna tak częściej jeździć by pokazać ludziom w samochodach, że tak można. To na pewno najlepszy sposób na naukę ludzi. Gdy zauważą, że trzeba uważać nie tylko na motocyklistów, ale można też trafić w ten sposób na policjanta to da im do myślenia, że może jednak warto spojrzeć w lusterko przed nagłą zmianą pasa

Edytowane przez obiezyswiat

Analogii widać pełno.

Ale - kodeks nigdzie nie nakazuje podczas wyprzedzania używać do tego drugiego pasa. Możesz wyprzedzać pojazdy na tym samym pasie jeśli zachowasz bezpieczną odległość itd. Wyprzedzając jednoślad mamy podaną minimalną odległość od pojazdu.

Aby wyprzedzać z prawej muszą być wyznaczone minimum dwa pasy ruchu dla tego samego kierunku (na jezdni dwukierunkowej), ale nie musisz znaleźć się na drugim pasie, tylko w bezpiecznej odległości od samochodu.

Wyprzedzając dwa samochody przejeżdżając pomiędzy nimi na terenie zabudowanym, przy dwóch wyznaczonych pasach ruchu w Twoim kierunku, zachowując bezpieczną odległość od pojazdów, nie łamiesz przepisów Kodeksu Drogowego ;)

Jest jedno słowo klucz które się pojawia w tej jakże słusznej wypowiedzi - bezpieczna odległość !

Jak była ta cała motocyklowa niedziela z BiPi to gadałem z policjantem właśnie w o tym i jasne jest ze można i wyprzedać (pojazdy w ruchu) i omijać (pojazdy stoją) tylko trzeba zachować bezpieczną odległość . Bo jak jakiś baran otworzy Ci drzwi to nawet jak będziesz metr od niego to Twoja wina i dupa zbita. Jedyne do czego mogę się przy***ć do przekroczenie linii ciągłej pojedynczej które znajdują się przed skrzyżowaniami . No chyba że się ch*** trafi to wtedy można dostać i za miłość do ojczyzny !