Skocz do zawartości

Regulacja Sprzęgła Hydraulicznego

Gość Tyfus500
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiecie czy sprzęgło hydrauliczne podlega regulacjom? Mam taki objaw że motocykl rusza dopiero przy samym końcu skoku dźwigni sprzęgła. Jeżeli się jakoś reguluje to w jaki sposób? A jak nie to pewnie oznaczałoby rychły koniec tarcz.

Niestety sprzęgła hydraulicznego się nie reguluje.

U mnie było tak, że jak motocykl stał na centralnej stopce i wcisnąłem bieg to koło pomimo trzymania wciśniętej klamki sprzęgła się obracało. Po zatrzymaniu ręką koła ponownie zaczynało się kręcić po zwolnieniu. Oczywiście było to tak małe ciągnięcie, że motocykl postawiony na kołach stal w miejscu.

Wszystko uległo zmianie po zastosowaniu stalowego oplotu.... teraz koło stoi w miejscu pomimo wbitego biegu.

A niektórzy mówią, że oplot przy sprzęgle to tylko kosmetyka...

Edytowane przez Bandito

Kosmetyka kosmetyką.Ale jak przewód gumowy ma 14 lat to wybaczcie ale to już śmieć kompletny,

Podczepię się pod temat żeby nie zaśmiecać.

Ja też mam wrażenie, że moje sprzęgło dziwnie chodzi. Objaw jest taki, że jak wrzucam "1" to cały motor "podskakuje", zmieniając biegi na wyższe też nie jest to "masełko".

Czy tak ma być? nie da się tego wyregulować?

PS proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy sezon na bandziorze jeżeli tak ma być to po po prostu napiszcie że jest OK

Podczepię się pod temat żeby nie zaśmiecać.

Ja też mam wrażenie, że moje sprzęgło dziwnie chodzi. Objaw jest taki, że jak wrzucam "1" to cały motor "podskakuje", zmieniając biegi na wyższe też nie jest to "masełko".

Czy tak ma być? nie da się tego wyregulować?

PS proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy sezon na bandziorze jeżeli tak ma być to po po prostu napiszcie że jest OK

Jak piszą wyżej hydrauliczne sprzęgło nie ma regulacji. Takie głośniejsze kliknięcie przy wrzucaniu 1 to standard a jeśli to "podskakuje" = szarpnięcie przy wrzucaniu 1 to też się nie przejmuj. Jak Ci to przeszkadza to spróbuj przy wrzucaniu 1 troszkę się odepchnąć. Jak znajdę to zapodam ci ciekawy artykuł na temat zmiany biegów ;)

Mam. Poczytaj bo warto :)http://www.motogen.pl/artykuly/porady/szkola-jazdy-tomka-kulika-redukcja-z-miedzygazem,art8.html

Edytowane przez sopotnian
  • Upvote 1

Ok przeczytałem cały i wszystko jasne :rolleyes:

Dzięki, punkty poszły :rolleyes:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.