Skocz do zawartości

Muzeum Starych Motocykli " Rdzawe Diamenty "

Wojtuniunia
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki naszej kolezance Amfirii podczas spedzania sylwestra u niej w Cieszynie pojawiła sie mozliwosc obejrzenia prywatnego muzeum motocykli zabytkowych "Rdzawe Diamenty". Jak sie o tym dowiedzielismy to morda sie kazdemu cieszyła (jak sie pozniej okazało nawet dziewczynom sie podobało) a Tolinek to juz wogole bym w niebo wziety :). No wiec zwiedzanie zostalo ustawione na godzine 21, jak bylismy na miejscu, Amfii wykonała szybki telefon do Remixa (właściciela) ze jestesmy..i pierwsze o co zapytał...to to czy mamy wystarczajaca ilosc browarów :D Nie znałem goscia a juz go polubilem. No wiec po zakupie napoju bogów..udalismy sie do środka..odrazu po wejsciu na podworze widac było do okoła pełno czesci, ram, felg, pierwsze motocykle, tworzy to super atmosfere..

IMG_7803.jpg

IMG_7799.jpg

IMG_7797.jpg

IMG_7796.jpg

Po przekroczeniu progu dzrzwi i zrobieniu paru krokow do centrum muzeum..mi osobiscie nasunela sie myśl jak to mozliwe ze nigdy wczesniej nie slyszalem o tym miejsu. Krótka chwila na ogarniecie tego wszystkiego i zaczeły sie opowiadania Remixa..zaczał odpowiadac jak to sie wszystko zaczeło, jak zdobywał poszczegolne motocykle, czesci..potrafił powiedziec historie prawie kazdego motocykla, jak trafił w jego rece a nawet kto na nim jezdził ;) Widac jak bardzo go to fascynuje. W miedzy czasie jak opowiadał trzaskalismy zdjecia zeby miec na pamiatke. Nie tylko motocykle sie tam znajduja, jest masa roznych szyldow, tabliczek, silnikow, i duzo rzeczy zwiazanych z motoryzacja z tamtych lat (kolekcja sklada sie generalnie z motocykli do 1943 roku ). Było tez opowiadanie o "prawdziwym" płaszczu motocyklowym z tamtego okresu ale nie bede tego psuł..to trzeba usłyszec na zywo, zreszta tak jak cała reszte :) O poszczegolnych motocyklach (rodzynkach) tez nie powiem..bylo tego tak duzo ze jedna wizyta to za mało zeby zapamietac choc połowe tego co tam sie znajduje. Z tego miejsca podziekowania dla Amfii ze nam to załatwiła no i dla Remixa za to ze choc na 2h moglismy przeniesc sie w przeszłość i zobaczyc na czym kiedys jezdzili nasi bracia. Moge jedynie kazdemu ktory uwaza sie za motocykliste zyczyc zeby choc raz mial okazje to zobaczyc bo naprawde warto..nie ma opcji zebym w sezonie nie pojechał tam jeszcze raz.

Ps. Zdjecia nie odzwierciedlaja calej tej atmosfery jaka tam panuje i sa tylko zacheta do zobaczenia tego na zywo

IMG_7724.jpg

IMG_7730.jpg

IMG_7734.jpg

IMG_7735.jpg

IMG_7737.jpg

IMG_7738.jpg

IMG_7739.jpg

IMG_7741.jpg

IMG_7745.jpg

IMG_7746.jpg

IMG_7757.jpg

IMG_7758.jpg

IMG_7761.jpg

IMG_7762.jpg

IMG_7771.jpg

IMG_7783.jpg

KONTAKT :

RDZAWE DIAMENTY

UL. PARTYZANTÓW 1

43-450 USTROŃ

(naprzeciwko stawu kajakowego)

tel. 605356315 (REMIX)

Muzeum czynne od pon.- niedz. po wcześniejszym kontakcie.

Edytowane przez wojtecki
  • Upvote 1

oj... no bez przesady.. to w sumie był mój obowiązek żeby Was tam zabrać.. Nie sądzisz? !!

Poza muzeum - Remix wraz z Trollami jak zresztą napisałam w Ustawkach Śląskich organizuje fajne imprezy.. Naprawdę FAJNE i klimatyczne!! To jest prawdziwa pasja.. Warto o tym mówić.. :)

Jakby ktoś się wybierał w te strony - dajcie znać ;)

Kurcze, chętnie zwiedziłbym taką kopalnie historii motocyklizmu. Można się normalnie tam dostać czy zwiedzanie jest możliwe tylko dla wybranych?:) Jak rozumiem koledzy i koleżanki z PBC w razie czego pomogą z wejściem? :P

No i jaka ilość browca satysfakcjonuje właściciela? :D

Kurcze, chętnie zwiedziłbym taką kopalnie historii motocyklizmu. Można się normalnie tam dostać czy zwiedzanie jest możliwe tylko dla wybranych?:) Jak rozumiem koledzy i koleżanki z PBC w razie czego pomogą z wejściem? :P

No i jaka ilość browca satysfakcjonuje właściciela? :D

No wlasnie ten browar jest kluczem do sukcesu :) co do ilosci..to raczej w jednej rece tego nie zmiescisz..

Domi-obowiazek spełniłas..za co pbc jest Ci wdzieczne ;) wypowiedz sie jeszcze jak to jest ze zwiedzaniem.. ? Jak trafic zeby zastac go w domu ?

No wlasnie ten browar jest kluczem do sukcesu :) co do ilosci..to raczej w jednej rece tego nie zmiescisz..

Domi-obowiazek spełniłas..za co pbc jest Ci wdzieczne ;) wypowiedz sie jeszcze jak to jest ze zwiedzaniem.. ? Jak trafic zeby zastac go w domu ?

Nie raz widziałam komentarze na stronach że są zawiedzeni bo jechali z daleka a muzeum jest zamknięte.. dlatego też Remix wszędzie zostawia na siebie namiary.. Najlepiej się zdzwonić i umówić.. Normalne zwiedzanie muzeum kosztuje grosze.. Bodajże 5 zł - symbolicznie.. (nie chcę skłamać) Ale zapewniam ze warto.. Ja byłam "z wycieczką" wiele razy.. i wciąż słyszę coś dodatkowego.. Nie sposób ogarnąć tego za jednym razem..

Tak więc.. zostawiam Wam tutaj numer

Remix 605-356-315

albo kontaktujcie do mnie będąc w okolicy to może uda się skoczyć razem :)

Ja całe lato się tam wybierałem i wybrać się nie mogłem! Lecz w tym sezonie na bank tam zawitam! :) Amfiria dziękuję za namiar do właściciela (już jest wpisany w kontakty)

Wojtecki dzięki wielkie za przypomnienie mi tego miejsca i zrobienie jeszcze większego "smaka" na zwiedzanie, niż miałem wcześniej! Pozdrawiam.

Dzieki naszej kolezance Amfirii podczas spedzania sylwestra u niej w Cieszynie pojawiła sie mozliwosc obejrzenia prywatnego muzeum motocykli zabytkowych "Rdzawe Diamenty".

Witam.

Jezuuu... ale super graciarnia :blink: ...muszę tam kiedyś wstąpić...chyba,że to tylko dla znajomych??... wtedy uderzę do amfirii.

pozdrawiam

nezka

Ciekawe miejsce - jaka to jest konkretnie miejscowość na Śląsku? Może jakąś ustawkę/zlot PBC przy okazji zrobić gdzieś w okolicy?

Nezka-chyba kazdy moze to zobaczyc, kwestia dogadanie sie tylko z właścicielem jezeli chodzi o termin..

Jocker-miejscowosc to Ustroń

Jest naprawdę w pytę :D

co do dowiedzenia muzeum...

Telefon do Remixa jest, jakie smarowidło stosuje tez wiadomo, nic tylko przyjeżdżać, ja ze swojej strony mogę zapewnić wsparcie logistyczno-taktyczne, z bazą noclegową nico gorzej, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Oprowadzenie po okolicy zapewnię gratis :D

Wszystko by było fajnie gdyby wojtecki na rozpoczęciu tematu wpisał dokładną lokalizację tego muzeum nie trzeba by było szukać po postach, mam nadzieję że to poprawicie :D

Elegancko teraz to wiem gdzie uderzyć :)

Edytowane przez diabelok

Wszystko by było fajnie gdyby wojtecki na rozpoczęciu tematu wpisał dokładną lokalizację tego muzeum nie trzeba by było szukać po postach, mam nadzieję że to poprawicie :D

Poprawione

• 4 months later...

a kiedyś miałem okazję być w tamtych okolicach (Ustroń, Ustroń-Jaszowiec i Wisła), ale o muzeum nie słyszałem :blink:

• 9 years later...

Odgrzeję trochę starego kotleta, ale myślę, że warto...

Specyficzne muzeum "Rdzawe Diamenty" cały czas istnieje i naprawdę warto je "zaliczyć" przy okazji wycieczki w tamte strony..

Udało mi się tam być we wrześniu 2019, super klimat, super ciekawe opowieści właściciela, ciężko wyjść...

Browar cały czas jest tam poważany... 😉