Skocz do zawartości

Mówienie Motor O Motocyklu

Amenofis3 - Mario
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Co o tym myślicie?

Irytuje mnie gdy ludzie mówią 'motor' - zawsze odpowiadam, że motor może być w motorówce... Powiedzcie czy to norma wśród Nas czy objaw przedłużającej sie zimy? Poprawiacie jeszcze znajomych aby nie mówili motor?

demotywatory wspomagają temat

1263248379_by_Callahan.jpg

Edytowane przez Amenofis3

zawsze mówię motocykl. kiedyś poprawiałem ludzi jak mówili motor. od jakiegoś czasu zaprzestałem, to chyba jednak nie ma sensu ;)

Mnie to akurat nie przeszkadza. To samo dotyczy auto/samochód, kanapa/siedzenie, lampa/reflektor, migacz/kierunkowskaz, buty sportowe/adidasy, sznurówki/sznurowadła.

Nie każdy jest znawcą, a sami też się nie wypowiadamy zawsze precyzyjnie, np. wciskamy sprzęgło lub hamulec, a przecież wywieramy nacisk na klamkę/dźwignię sprzęgła i hamulca.

Jedyna rada - sami wypowiadając się używajcie poprawnej formy, a nie irytujcie się.

Na szczęście mamy PZMot - czyli Polski Związek Motorowy i jeszcze gałąź techniki zwana motoryzacją, a o motocyklizacji jeszcze nie słyszałem.

PS: Nie każdy winiak (brandy) to koniak (cognac), tak samo jak nie każde wino musujące to szampan :)

Znów się zaczyna :-))))

Motocykl to motocykl

a "motor" to silnik i też motocykl....

Tak po prostu jest, że z czasem słowa zmieniają swoje znaczenie - po prostu język żyje....

tak powstało wiele słów które każdy rozumie ale zdaje sobie sprawę, że nie tak powinno się mówić albo, że już tak się słowo "obyło", że powiedzenei w ten sposób nikogo nie zrazi: "połówka", "działka", "piątka", "żółwik", "mysz", "komórka", "pilot"......

To się chyba nazywa "zapożyczenie" - ale niech mnie humaniści poprawią. :-)))

Ja przeważnie mówie motocykl, ale nikogo nie pooprawiam jak powie motor....

jj

Ja siebie pilnuje zeby mowic motocykl i mi wychodzi ale kiedys naglasnialem ze znajomym jakis festyn w Toruniu. Bylo sporo motocykli z MotoBydzi i organizator poprosil nas zebysmy przekazali przez mikrofon infromacje. No to moj znajomy mowi:

-Proszę nie wiezdzac motorami pod scene

Dalej byly tylko gwizdy :D

Cóż za problem :) Ja wierze w silnik dwusuwowy o zapłonie iskrowym i zazwyczaj mówię Motór ale też i motocykl, czasami i motor :)

Motor jest w pralce ! Ale jakoś nie przywiązuje do tego większego chyba , że ktoś obraza mojego motóra !

Motor jest w pralce ! Ale jakoś nie przywiązuje do tego większego chyba , że ktoś obraza mojego motóra !

chyba silnik elektryczny :lol::lol:

Nie ważne jak nazywamy, i tak wiadomo o co chodzi. Z szacunku do bandyty wypadaloby chyba motocykl, ale to tak dlugo sie mowi, dlatego czesto mowie motorrrr!

P.S motocykl to dla tych ktorzy r nie moga powiedziec np. Donald T. :lol:

Motocykl brzmi lepiej ale to raczej nie ma większego znaczenia. A wszyscy którzy się oburzają za nazywanie motocykla motorem (oburzanie się to bufonada w czystej postaci) niech posłuchają jakiegokolwiek wywiadu jakimkolwiek z zawodnikiem motocyklowym (teraz najłatwiej jest rajd dakar więc często Przygoński lub Czachor się wypowiadają) i te dwie nazwy są stosowane wymiennie a motor nawet częściej, jeśli oni się nie znają to ja nie wiem kto się może znać.

• Upvote 1

lampa/reflektor,

Reflektor jest z przodu, a lampa z tyłu!

Najczęściej mówie "moto", jak poważniej to "motocykl" a jak odpał to "motór" ;) Kiedyś tam na samym początku poprawiałem innych, ale teraz gryze się w język :P

Takie czepianie się słówek.Ja używam jak mi poleci.

Tak samo można się ciepnąć na temat świateł

krótkie/mijania

długie/drogowe

postojowe/pozycyjne

To samo czepianie

silnik czy motor

motor czy motocykl

Dla mnie to jest bez sensu.

"Zepsuł się motor" Co się zepsuło silnik czy motocykl? I tak można gdybać.

Prawidłowe dobieranie słów ułatwia komunikację i tyle.

Po angielsku motorbike, bike - rower, motor... poprawcie jak coś nie tak.

A tak na marginesie... to: "Nie ma Boga, Jest Motór,... nie ma, nie ma..." Tak mi się jakoś skojarzyło.

Najbardziej poprawnym słowem w polskim języku jest jednak motocykl, motor to uproszczenie, jest też wieloznaczne jak już zauważyliście. Tak więc Motocykl - jakby to powiedział P. Miodek. B)

Apropos!

Ostatnio w kiosku pytam sie czy jest "swiat motocykli" albo cos takiego, a babka do mnie: "Tak. Jest MOTOR" i pokazuje mi na wystawe. ja wyciagam ogladam a tam wszystko o samochodach.

a mnie zawsze wk**wialo czepianie sie ludzi do slowa motor!! k**wa panoczki!! wszyscy twierdza ze motor to silnik-to niech mi k**wa pokaze w dowodzie rejestracyjnym-jakiej pojemnosci jest motor?ni huja!natomiast jest pojemnosc SILNIKA!! motor jest innym okresleniem silnika wg mnie bardziej arachicznym i naprawde bardzo rzadko uzywanym przynajmniej w moim otoczeniu!!

dlatego wiec skoro na p*******ny silnik mozna mowic p*******ny motor

to z kolei dla czego na p*******ny motocykl nie mozna mowic p*******ny motor?:D

jakkolwiek co by nie bylo-wcale sie nie zdenerwowalem to piszac:D i tez na codzien staram sie pisac/mowic motocykl:D

P.S Amenofis a tez poprawiasz ludzi ktorzy mowia ze ida na browar?Zaloze sie ze NIE(!), tylko k**wa idzisz z nimi:D:D:D:D:D

Edytowane przez Cielak

Motocykliści jeżdzą na motocyklach, a na motorach kto jeździ? Motorzysci?  :blink:

motorniczy :lol:

Ja jak ktoś mi mówi o "motorze" to zawsze się dopytuje o co chodzi - bo jednym chodzi o motocykl, a innym o motorower czy skuterek :P A to już jest różnica :P Sama mówię motocykl lub moto - bo za używanie słowa "motor" nie raz byłam zganiona, więc w końcu się oduczyłam :P

Motocykliści jeżdzą na motocyklach, a na motorach kto jeździ? Motorzysci?
Mówcie sobie jak chcecie [ja nie mam zamiaru być motorzystą], a jeśli chodzi o poprawianie, to poprawiam tylko bliskie mi osoby [całą resztę mam w najgłębszym poważaniu];

Szanujmy nasze moto nie tylko mechanicznie, ujeżdżać może każdy.

Cielak  jesli chodzi o 'browar' to wystarczą tylko skinienia głową, jedyne co mówimy to 'Tawerna czy nie Tawerna?' - pzdrWBLiW - 

Edytowane przez Amenofis3

Ja się podpisuje pod wypowiedzią Cielaka..

W moim otoczeniu są tak różne osoby.. Są motocykliści i motórzyści.. i nie raz Ci motórzyści pokazali ze że maja większe jaja na motocyklu niż te wszystkie osoby które zawsze mnie poprawiały gdy powiedziałam "motor"..

Jest mowa że poprawność pomaga w zrozumieniu.. może i tak.. ale jak się umawiamy na Statoilu to wszyscy wiedza że będziemy śmigać na motocyklach a nie na silnikach.. ;) Wiec to jest takie dosłownie "czepianie się "słówek"..

W mojej ekipie większość motocykli ma imiona.. Bo są częścią życia.. i tez wszyscy wiedza o co chodzi jak mówimy że weźmiemy Kaśki..

Każdy jest inny.. niech mówi jak chce.. :)

Ja sam staram się pilnować i mówić motocykl ale kilka razy zdarzyło mi się użyć słowa motor. Jeszcze do niedawna mnie to irytowało jak ktoś mówił motor ale ile można gadać, tłumaczyć ? I tak nie przynosi to oczekiwanych skutków więc sobie powoli odpuściłem ten temat.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.