Skocz do zawartości

Mówienie Motor O Motocyklu

Amenofis3 - Mario
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra widzę że schodzi na złą drogę ta dyskuta

Cytuję Słownik języka polskiego PWN praca zbiorowa, Warszawa 2002 (ISBN 83-01-13675-8 ):

motor

1. «mechanizm przetwarzający energię elektryczną lub cieplną na energię mechaniczną»

2. pot. «motocykl»

motocykl

«dwukołowy pojazd bez nadwozia, napędzany silnikiem spalinowym, przeznaczony do przewozu jednej lub dwóch osób»

motocyklowymotocyklistamotocyklistka

samochód

«pojazd na kołach napędzany silnikiem, służący do przewozu osób lub ładunków»

samochodowysamochodzik

auto

1.«samochód, zwłaszcza osobowy»

autko, auteczko

2.«pierwszy człon wyrazów złożonych nazywających czynność skierowaną ku wykonawcy lub rezultat takiej czynności»

3.«pierwszy człon wyrazów złożonych wskazujący na ich związek znaczeniowy z samochodem»

automobilista

1. «osoba uprawiająca sport samochodowy»

2. daw. «kierowca»

automobilistka

samochodziarz

1. pot. «miłośnik samochodów, techniki samochodowej i sportu samochodowego»

2. pot. «osoba uprawiająca sport samochodowy»

3. pot. «kierowca lub właściciel samochodu»

4. pot. «mechanik samochodowy»

motorzysta

«marynarz obsługujący silniki na małych statkach»

kierowca

«osoba prowadząca samochód»

Jeśli rozwiałem wątpliwości super :)

Ja osobiście mówię motocykl a gdy ktoś mówi motor to się tylko uśmiecham pod nosem i myśle sobie laik ;)

A tak na prawdę to spójrzcie na naszego Bandziora wyeksponowany mocarny silnik sam skałnia by powiedzieć - O Motor!!!

motocykle to w założeniu silniki z doczepionymi kółkami ;)

Tak motocykl to pojazd samochodowy, miałem o tym na prawku :)

• 2 months later...

A ja nie wiem jak mówiłem, ale kiedyś przeczytałem temat o różnicy motor \ motocykl, przemówiła do mnie argumentacja o kosiarkach i odkurzaczach i teraz to krótkie na 'm' nie przechodzi mi przez gardło :)

A ja ostatnio rozmawiałem na ten temat ze znajomym, totalnym laikiem motocyklowym i on w ogóle (mimo przedstawienia sprawy) nie rozumiał o co cała awantura. ;)

Ja tam mówię motocykl, moto albo motur (ewentualnie Pomidor, dla wtajemniczonych :P) - motor mi nie zgrzewa (tym bardziej, że mój śp dziadek mówił tak na każdy silnik - od odkurzacza i kosiarki do samochodu i kombajnu ;)).

W poprzednim numerze pisma MotoRmania był wywiad z prof. Miodkiem. Pytali między innymi o poprawne nazewnictwo. Sprawdzę przy okazji, ale wydaje mi się, że Miodek też nie robił ostrego rozgraniczenia na poprawne/niepoprawne. Oba słowa są dopuszczalne tyle że słowo motocykl jest ostatnio częściej używane, a motor było popularniejsze kiedyś.

MotoRmania, nr 2, luty 2010, fragment wywiadu z prof. Janem Miodkiem:

MRM: Panie profesorze, ale niepokoi nas takie pytanie: czy my mamy motor, czy motocykl?

J.M.: W moim dzieciństwie wczesnym było jasne, że się mówiło "jazda na motorze". Tak jak się jeździło autem. Dzisiaj to auto już wycofało się, prawda? Najwyżej jakieśtam autko można kupić dziecku. Ale w języku dorosłych jak ktoś chce - teraz powiem językiem młodzieżowym - "zaszpanować", to on nie powie, że on ma nowe auto - on powie: "ja mam nowy samochód". I podobnie jest z tym motocyklem. Ja bym powiedział, że motocykl nie jest tak obowiązujące w momencie, kiedy ja chcę "zaszpanować", że znowu użyję tego młodzieżowego określenia, jak samochód, czy wóz, ale motor jest określeniem dużo bardziej potocznym. Słowo motor jest jednak ciągle poprawnym określeniem motocykla w polszczyźnie mniej fachowej.

Nikt mi nigdy uwagi nie zwrócił, kiedy powiedziałem motor mając na myśli motocykl.

Czasami mówię motor, a czasami motocykl.

Śmieszy mnie to, że ludzie potrafią się za to irytować, i jeszcze od amatorów wyzywać ;)

Ciekawe czy zawsze mówią np. telefon komórkowy, zamiast komórka

Nie wiem dlaczego, ale jak ktoś mówi motor to zawsze kojarzy mi się to z motocyklem.

Silnika nie nazywam motorem, tylko silnikiem. Natomiast skuter to skuter...

Jeśli rozmawiacie z kimś o motocyklach i druga osoba mówi "motor" to myślicie, że nagle mówi o silniku elektrycznym w kosiarce?

Jeśli tak to... brawo!

;)

Nikt mi nigdy uwagi nie zwrócił, kiedy powiedziałem motor mając na myśli motocykl.

Czasami mówię motor, a czasami motocykl.

Śmieszy mnie to, że ludzie potrafią się za to irytować, i jeszcze od amatorów wyzywać ;)

Ciekawe czy zawsze mówią np. telefon komórkowy, zamiast komórka

Nie wiem dlaczego, ale jak ktoś mówi motor to zawsze kojarzy mi się to z motocyklem.

Silnika nie nazywam motorem, tylko silnikiem. Natomiast skuter to skuter...

Jeśli rozmawiacie z kimś o motocyklach i druga osoba mówi "motor" to myślicie, że nagle mówi o silniku elektrycznym w kosiarce?

Jeśli tak to... brawo!

;)

dokladnie!! opisalem to w podobny sposob gdzies wczesniej w tym temacie:)

Wedle życzenia zamykam temat.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.