Skocz do zawartości

Zimny Silnik - Rozgrzewanie

MetalBeast
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To ile powinno być optymalnie?

Ok 12,80-13V. W pełni naładowany akumulator powinien mieć 13.20V (6cel- każda 2,2V).

Jak spadnie poniżej 12,60 powinno się go naładować.

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• qnerk

4

• MetalBeast

6

• RobRoy

4

nie wiem ile lat ma ten akumulator, jak kupiłem moto to odtąd go nie zmieniałem. W lecie niema tego problemu, chociaż wtedy nawet jak miesiąc nie jeżdżę to nie ładuję prostownikiem a i tak zagaduje po paru przekręceniach. Ładuję zgodnie z tym co na nim pisze, czyli 12V, 0.9A x 5-10h. Przykładowo, akumulator wyciągnąłem z moto jakoś miesiąc temu, od tej pory go nie ładowałem, a teraz miernik pokazał 12.35V.

Za małe napięcie i za mała moc rozruchowa...coś jest nie tak, jeżeli tylko na kablach od drugiego aku odpala to masz coś nie tak z tą bateryjką. Sprawdź na innym zdrowszym akumulatorze.

aktualnie nie posiadam innego akumulatora i zresztą nie zamierzam narazie odpalać moto zanim się mój sezon jeżdżenia nie zacznie więc poczekam z tym do wiosny :D

edit:

po podpięciu rano do prostownika i ładowaniu jakieś 5h wygląda to niezbyt ciekawie.

2h po ładowaniu - 12.95V

4h - 12.81V

chyba kiepski ten mój akumulator..

Edytowane przez Gdl

• 2 weeks later...

Ja mam to samo, z tym, że kiedy odpuszczam mu ssanie to on gaśnie, za każdym razem. Potem zapala od razu i trzyma obroty już bez ssania, nie wiem czym jest spowodowane to gaśnięcie, może tym, że nagle odejmuję mu paliwa? Mam taki rytuał, że odpalam dziora, ssanie, ubieram się, odejmuję ssanie, palę fajkę, wsiadam, jadę - i żadnych objawów mulenia, bo jest już ciepły. Chyba, że ktoś mnie gdzieś goni to wiadomo, że zuzia jest jeszcze trochę zaspana smile.gif

Kurde, mam tak samo. Nie mam jeszcze za dużego doświadczenia, kupiłem moto w październiku i ruszałem zimnym ok. 10 razy, ale zawsze, no zawsze, jak odejmuję ssania to mi gaśnie. Próbowałem szybko, wolno, nic nie daje. Po odpaleniu z lekkim gazem od razu chodzi ok. A teraz najlepsze: wczoraj przyjechał bus z serwisu suzuki odebrać moto na przygotowanie na sezon 2013, szefu z serwisu odpalił zimne moto na ssaniu, po krótkiej chwili odpuścił ssanie i mu nie zgasł, wjechał do busa i pojechał. A ja nie wiem jak on to zrobił...

po podpięciu rano do prostownika i ładowaniu jakieś 5h wygląda to niezbyt ciekawie.

2h po ładowaniu - 12.95V

4h - 12.81V

chyba kiepski ten mój akumulator..

jak bedzie trzymał te 12,6 - 12,75 - to jest git.