Skocz do zawartości

[Pas Nerkowy] Pas Nerkowy Lidl Vs Bikers Windstoper

Renowator
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Niniejsza opinia przedstawiona jest na podstawie porównania tych dwóch produktów pomijając fakt cen sklepowych, a tym samym przepaść cenową 30zł a 100zł.

Pas BIKERS

W zeszłym roku zaopatrzyłem się w Polo w pas nerkowy firmy Bikers z membraną Windstoper. Niestety nie trafiłem idealnie w rozmiar ale że nie było czasu na odsyłanie (potrzebowałem go na dłuższy wyjazd do Austrii) użyłem go w trakcie wyjazdu.

Pas sprawdził się znakomicie, w różnych warunkach które trafiłem na trasie PL-AT o czym mowa w tym temacie alpy. Problem z rozmiarem nie sprawiał problemu, miał jedynie wymiar estetyczny ponieważ nie był zapięty na całej linii ale nie o tym tu mowa. Pas zarówno w trakcie deszczu i niskiej temperatury (śnieg na poboczu), jak i słonecznej pogody utrzymywał komfortowe warunki termiczne i nie powodował pocenia się osłoniętej partii ciała.

Pas by LIDL

Ulegając promocji w Lidlu i myśli, że rozmiar pasa mam nie do końca dobrany (po zapięciu mój brzuch wygląda jak szynka w oplatającej siatce-wiecie o co chodzi) zakupiłem lidlowy pas we właściwym rozmiarze L. Myśląc, że to tylko pas i nie ma tak wielkiego wpływu, a ma jedynie ochraniać tą część ciała przed wiatrem bez wachania wciągnąłem promocyjny produkt. Niestety jedna krótka wycieczka 70km przesądziła, że pas wędruje do pułki z nalepką "NA CZARNĄ GODZINĘ". Jechałem w długiej kurtce wieczorem na trasie temp. około 10-13stopni nie więcej i zacząłem odczuwać chłód związany z tym, że ciało zaczęło się pocić w osłanianej części ciała i wiatr który obiegał ciało wychładzał mokrą od potu skórę. Dodam, że w innych częściach ciała komfort cieplny został zachowany. Zapewne efekt spotęgowała by wyższa temperatura powietrza.

W trakcie "testu" obydwu pasów byłem ubrany w termobieliznę brubecka, polar 200stka, a na to kurtka w goretex.

Podsumowując, lidlowy pas proponuję zainteresowanym odpuścić. Nie spełnia swojej funkcji jak należy w porównaniu do właściwego produktu. Można go porównać do pasów do "odchudzania" które są zrobione z neoprenu i mają za zadanie odwadniać tą samą partię ciała co pas nerkowy. Poprostu ciało pod nim nie oddycha ...

• 1 year later...

Fajny temat mam zamiar kupić w niedziele na motobazarze we Wrocku pas i tak szukam i czytam i nic konkretnego nie znalazłem oprócz tego co ty napisałeś .

Mam pytanko co do pasa nerkowego jaki najlepiej z jakiego tworzywa ,zwykły bez żadnych zdobień czy jakiś kosmiczny.

Co do ceny to ceny są śmieszne ale zależy mi na właściwościach użytkowych a nie na wyglądzie.

Bardzo proszę o podsyłanie linków ,opinii.

Dziękuje i pozdrawiam.

Ja zrobiłem w pasie z Lidla kilkadziesiąt tys. km i nie narzekam . Wcześniej miałem Adrenalinę i również dawała radę . Być może firmowe pasy są lepsze ale ja nie mam porównania.

Fajny temat mam zamiar kupić w niedziele na motobazarze we Wrocku pas i tak szukam i czytam i nic konkretnego nie znalazłem oprócz tego co ty napisałeś .

Mam pytanko co do pasa nerkowego jaki najlepiej z jakiego tworzywa ,zwykły bez żadnych zdobień czy jakiś kosmiczny.

Co do ceny to ceny są śmieszne ale zależy mi na właściwościach użytkowych a nie na wyglądzie.

Bardzo proszę o podsyłanie linków ,opinii.

Dziękuje i pozdrawiam.

Ja używam pasa nerkowego po to, by mi nie zawiewało na nerki, zwykle jako "uszczelnienie kurtki" jak nie mam spiętej góry z dołem.

Mam jakiś noname, zrobiłem w nim z 30kkm i nie narzekam.

Jak się zepnie kurtkę ze spodniami i ma się dobrą bieliznę to pas nie jest aż tak bardzo potrzebny.

Pas BIKRES

Pas by LIDL

W trakcie "testu" obydwu pasów byłem ubrany w termobieliznę brubecka, polar 200stka, a na to kurtka w goretex.

Przepraszam, ale na jakim sprzęcie testowałeś te pasy? (bo w Twoim opisie nic nie ma na ten temat....)

Edytowane przez KG B12

To jakaś nowa zasada, że każdy kolejny post jest pisany większą czcionką?

Może być, ale chyba nie wszyscy się stosują. :takaemotka:

jak każdy się chwali to ja też się pochwale :P

Już mam pas firmy Metro kupiłem na motobazarze we wrocku i jestem bardzo zadowolony :)