Skocz do zawartości

Wymiana Oleju, Uszczelniaczy W Lagach

Gość lepko
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Vitold widzę że mój patent na rurę kanalizacyjną i u Ciebie zdał egzamin :)

Vitold widzę że mój patent na rurę kanalizacyjną i u Ciebie zdał egzamin :)

Nawet się nie zastanawiałem, jest gitara B)

Przeczytałeś jeden akapit, ale przeczytaj i ten nad nim, napisałem tam, że demontujemy koło, błotnik, hamulce i w końcu całe lagi... potem dopiero je rozkręcamy ;)

Poprawiłem już opis i wrzuciłem parę fotek.

Prawda jest taka, że musisz zacząć sam i po kolei rozkręcać wszystko, inaczej i tak nie będziesz wiedział do końca o co chodzi. Wszystko wyjdzie w praniu, powodzenia.

Dzięki Vitold teraz jak poprawiłeś opis i dodałeś foty już wiem jak to zrobić ;) muszę kupić to co potrzebne, w razie problemów będę pisał :) A jakiej firmy najlepiej kupić uszczelnienia do lagów? Chodzi o to żeby były dobre, a nie po kilku kilometrach znowu się pociły :P Wiadomo jakie są polskie drogi :) na allegro widziałem uszczelnienia firmy ATHENA. Ktoś słyszał o tej firmie?

Edytowane przez szala90

Ja założyłem atheny - ogólnie słyszałem średnie opinie. Ja założyłem i jak na razie po 800 km jest sucho - jeden minus że przy zakładaniu to myślałem, że spale to w p**du - ciężko wchodzą w gniazdo, musiałem młotkiem w śrubokręt walić

A ty Vitold jak oceniasz uszczelnienia ARI??

Sorry ze tu pisze ale nie chce zakładać kolejnego tematu, mam pod reką valvoline 10W, stosował ktoś może olej tej lepkosci w B12? Chce się dowiedzieć czy nie będzie za miekko

A ty Vitold jak oceniasz uszczelnienia ARI??

No coż, weszły gładko, oczywiście smarowałem tym smarem co dodali, uczszelkę i lagę, żeby zmniejszyć tarcie na starcie ;). Narazie gitara, ale zrobiłem dopiero 250 km.

Sorry ze tu pisze ale nie chce zakładać kolejnego tematu, mam pod reką valvoline 10W, stosował ktoś może olej tej lepkosci w B12? Chce się dowiedzieć czy nie będzie za miekko

To jest zalecana lepkość do B12. Ładnie wybiera nierówności, nie przenosi na kierownicę, nie nurkuje jakoś szczególnie przy hamowaniu.

W złożeniu na dziurawej jezdni zero oznak niepewności prowadzenia (ani nie pływa, ani nie jest za twardy i nie podskakuje).

• 4 months later...

A czy aby wymienić sam olej muszę też wszystko rozbierać? :unsure:

Nie samochód zostaw w spokoju :P

A tak poważnie to żeby wymienić olej to wystarczy wyjąć lagi z półek i odkręcić kapsel.

Niby można, ale wymiana oleju bez czyszczenia lag jest jak płukanie zębów bez wcześniejszego ich umycia - niby da się, ale jednak to nie to ;)

Kapsle to te duże śruby na samej górze? W takim razie wyjmę lagi, odkręcę, przechylę wylewając a następnie przepłucze i znów wyleję. Na koniec nowy olej i zakręcić korki. Dobra kolejnosć? ;)

Przed odkręceniem lag radzę z lekka odkręcić korki. Tylko najpierw odkręć śruby na górnej półce a później odkręcaj korki. Tak tylko żeby troszkę je ruszyć bo później możesz mieć problem z odkręceniem.

Aaaa i przy wlewaniu poruszaj lagą do góry i na dół kilka razy żeby olej Ci się zmieścił :)

• 2 months later...

Czy mozna kupic osobno lub w komplecie z uszczelniaczami te druciki, które dociskaja uszczelniacze, o których była mowa w tym temacie wcześniej ? Niby sa wielokrotnego uzytku, ale w moim przypadku juz nie, jeden pekł :angry:

A oryginalnie w b6 jest wlane 5W czy 10?

Jestem w trakcie dorabiania tego specjalnego"klucza" za pomoca, którego rozłacza sie lage od goleni i mam pytanie jaki numer nakretki musze przyspawac do preta ? , Gdzies czytałem o tym ,ale jest juz tyle tematów, ze nie moge odnalezc :angry:

... Gdzies czytałem o tym

Ja też gdzieś o tym czytałem. Chyba tu: http://polishbanditcrew.pl/topic/6846-wymiana-oleju-uszczelniaczy-w-lagach/page__st__60__p__96431__hl__klucz+lagi__fromsearch__1#entry96431

Więc jeśli "podobno śruba lub nakrętka M16 dospawana na jakimś pręcie też spasuje", to potrzebujesz na pręcie nakrętkę na klucz 24. Tylko że to jest tylko "podobno" M16!

http://www.stalmut.pl/tabela-skokow-gwintow-metrycznych-pm-14.html

Edytowane przez toooomelo
  • Upvote 1

kolega Vitold pisze o kluczu 24 tutaj natomiast jest patent na wykonanie klucza i jest mowa o 27 http://polishbanditcrew.pl/topic/6839-patent-na-klucz-do-rozbiorki-lag-gsf-600/page__p__86357__hl__klucz+lagi__fromsearch__1#entry86357 czy ktos moze potwierdzic jaki to bedzie rozmiar dodam ze chodzi o bandziora 1 generacji.

Ja wymieniłem olej bez rozbierania niczego, jedynie podniosłem moto lewarkiem(pod kolektorami) do góry, odkręciłem korki, wyssałem :P stary olej(w jednej był czarny a w drugiej jakiś czerwony ATF chyba), wlałem nowy 15w i poskładałem :D

ale ja wymieniam tez uszczelniacze,lagi chce wyczyscic w srodku wiec potzrebuje rozłozyc całe. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.