Skocz do zawartości

Konserwacja Kasku - Czyszczenie - Wypinanie Wnętrza

Wojtuniunia
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kto, czym i jak ? Czy po wypraniu (ręcznie) środka kasku nic tam nie "uklapnie" ? tak się zastanawiam czy jak to się wszystko namoczy to czy potem nie będzie mi kask na głowie latał..a druga sprawa to coś mi trochę wiatr po oczach daje (Shark S900) i nie mogę dojść o co chodzi

Zajrzyj tu, może to coś pomoże: >>Konserwacja kasku Shoei Multitec

Jak wieje po oczach, to pewnie uszczelka nie dolega przy wizjerze i masz przedmuchy. Może uszczelka traci elastyczność. Weź stary bilet autobusowy lub pasek ze zwykłej kartki, i spróbuj przy zamkniętym szczelnie wizjerze wsuwać pasek papieru między uszczelkę a wizjer - na całej długości uszczelki. Jeśli pasek papieru da się bez problemu wepchnąć - to w tym miejscu uszczelka niezbyt dobrze przylega do wizjera i będzie przedmuchiwało. Jeśli bilet / pasek się zegnie (nawet przy wkładaniu papierka rogiem), tzn. że uszczelka dobrze przylega. W miejscu, gdzie wejdzie papier - włóż cienki pasek - max 2 cm - i przesuwaj na boki - będziesz wiedział, na jakiej szerokości puszcza uszczelka.

W tutorialu zawarłem krótką wskazówkę, jak zakonserwować uszczelkę (wazelina, oliwka dla dzieci, płynna parafina z apteki; wacik; odrobina wyczucia i uszczelka będzie jak nowa). Natłuszczoną uszczelkę da się nieznacznie "rozmasować", naciągnąć - delikatnie pocierając ją kciukami od spodu oraz na krawędzi od wewnątrz kasku.

Dzięki Krzysiek..wiele mi to wyjaśniło

Daniel no właśnie ten podbródek już dawno zdjąłem

Edytowane przez wojtecki

no to zrob test - przejedz sie i jak bedzie wiało - przytkaj ręką podbródek. bedziesz mial odpowiedz czy zalozyc podbrodek czy p*****lic sie z karteczkami :)

• 1 year later...

Siema

Posiadam kask Airoh Mathisse RH

I teraz mam pytanko do osób które też posiadają takowy kask lub miały znim styczność.

Jak wyjąć wnętrze kasu żeby je wyprać ?

Po demontażu szczęki i szyby po bokach sa dwa klipsy i te poszły spoko ale co dalej ?

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie i połączenie tematu.

Yyy... Szczerze mówiąc nie wydaje mi się aby odkręcanie szczęki było konieczne do mycia kasku. Z tego co popatrzyłem na zdjęcia wkładek z tego kasku jest standardowo czyli łapa do środka, łapiesz poduche od góry (koniecznie) i odciągasz od skorupy, tam są zatrzaski a na dole wsunięty kawałek giętkiego plastiku (czasami na nim też jest rzep) - po ściągnięciu policzków robisz to samo z górą kasku (choc tak odpina się częsciej od dołu i jest wciskana nad szybą)

Do prania polecam szampon do włosów dla dzieci, bo po tym nie dostaniesz później uczulenia.

Z tego co popatrzyłem na zdjęcia wkładek z tego kasku jest standardowo czyli łapa do środka, łapiesz poduche od góry (koniecznie) i odciągasz od skorupy, tam są zatrzaski a na dole wsunięty kawałek giętkiego plastiku (czasami na nim też jest rzep) - po ściągnięciu policzków robisz to samo z górą kasku (choc tak odpina się częsciej od dołu i jest wciskana nad szybą)

Do prania polecam szampon do włosów dla dzieci, bo po tym nie dostaniesz później uczulenia.

dzieki kolego

i mam jeszcze jedno pytanie wnetrze wyszło w całości i teraz pytanie jak to wyprac?

bo materiał jest przyklejony do styropianiu

włożyc do pralki z tym styropianem ?

sorki ze tak pytam ale ie mam pojecia w tej kwestii

a odkrecilem szczeke i szybe bo i tak chciałem dobrze szybe wyczyscic

Dobra, ale rozumiem, że na "styropianie" są zatrzaski itp? Nie zerwałeś go z klejem ze skorupy? :P

Wnętrza kasku nie prałbym w pralce, ja piorę zawsze ręcznie w szamponie dla dzieci- proszek może podrażniać, a sama pralka nie musi służyć wypełnieniu, szczególnie, jeśli wkładka jest z nim zintegrowana (i mogłaby się pokruszyć w bębnie pralki). Jak na chwile ją zmoczysz nic nie powinno się jej stać, więc pranie ręczne moim sposobem powinno być ok, jeśli się boisz musisz kupić specjalny spray do "suchego" prania wnętrza kasku, jakich wiele.

No to kup spray, potem dokładnie wysusz.

dzięki WĄSKI, właśnie się zastanawiałem jak mój kask po rozbiórce wygląda....i już wiem :)

Ja tam jestem mega zaskoczony, nawet w knedlowym LS2 mogłem wypiąć szmatki ze środka. No nic, co kraj to obyczaj.

Dzielę się filmikiem, miałem nagrać własny ale ten jest po prostu lepszy i facet ma mniejszy bandzioch :D

W większości kasków integralnych proces rozbiórki kasku jest bardzo podobny, proces czyszczenia tam opisany jest na tyle delikatny że nie zepsujecie żadnego kasku, ja pucowałem tak swój kask przez ostatni rok i jest na prawdę bardzo ok, mikrofibra dużo nie kosztuje a można bez detergentów umyć porządnie nawet szybę- o ile przy pinlocku jest to mało ważne o tyle przy jakimś fabrycznie nałożonym antyfogu najlepiej myć wizjer samą wodą i osuszać mikrofibrą właśnie (z chusteczek czy papieru poprzylepijają się farfocle, bo antyfogi zazwyczaj są lepikie)

no ja po swojej operacji troche sie zaskoczylem

myslalem ze ten kask bedzie bardziej dopracowany ... no trudno

Ale w broszurce było "Wypinane nadające się do prania wnętrze " no tak :(

• 9 months later...

Siema

Szukam jakis informacji na temat, jak moge pozbyc sie brzydkiego zapachu z kasku. Wyjalem wnetrze i wypralem, tu jest super. Ale ten caly styropian, czy co to tam jest dalej wanieje. Nie wiem czy moge tam wlac wode z jakis plynem do prania i dobrze wymieszac. tylko czy to mu nie zaszkodzi?

Ktos cos przerabial w tym temacie?

a zapomnial bym o najwazniejszym.

Kask to SHARK S1000

Edytowane przez Krzysztof
Połączenie tematów.

Ja przerabiałem coś takiego z moim zapuszczonym gp-pro, wyściółkę wyprałem w pralce + styropian w środku i całe wnętrzne myłem wodą z mydłem, później przepłukałem konkretnie wodą (wentylacje również), dalej przesuszyłem go troche suszarką - zimnym powietrzem i położyłem go w pokoju na 3-4 dni na boczku (z dala od grzejnika) żeby sobie spokojnie wysechł. Efektem było to że pachniał lepiej niż nówka i pozbyłem się syfów z wentylacji.

W moim przypadku nic się nie stało (chyba - bo może styropian ze środka w jakiś niewidzialny sposób stracił swoje właściwości chroniące banie :D)

Edytowane przez Zimo

Ja bym tam wody nie lał, cholera wie czy się wysuszy albo czy nie odklei się wypełnienie od skorupy. Wilgotna gąbką wodą z mydłem antybakteryjnym powinna zrobić robotę.

• 1 year later...

Nie wiem jak demontuje się pinlock w kasku Nolan N86. W wewnętrznej stronie szybki są dwa pokrętła które powinny trzymać szybkę od pinlocka. Obojętnie jak je ustawię nie umiem wyciągnąć pinlocka. Myłem szybkę wodą i nalało mi się trochę wody pomiędzy te dwie szybki i chciałbym teraz to zdemontować i wysuszyć. Pomoże ktoś?

rysunku ani filmiku ci nie zrobie ,w kazdym razie pinlock sie po prostu ''odrywa'' od szyby glownej. te dwa pokretla po prostu stabilizuja i przytrzymuja go w miejscu. Zrob tak

zdejmij cala szybe jesli mozesz - czyli odlacz wizjer od kasku - na pewno to sie da zrobic.

Potem jesli chodzi o te srubki mocujace - one maja mimosrodowe mocowanie. Przez co albo mniej albo bardziej dociskaja ten pinlock do szyby.  Przekrec je tak zeby pinlock byl najmniej naprezony. Potem wez wizjer troche rozchyl - nie boj sie nie peknie - mozesz nawet go prawie na plasko rozchylic i bedzie ok. ( Njalepiej oprzyj go o cos miekkiego zeb ysie nie porysowal - recznik czy jakas czysta szmata ) jak juz troche go rozchylisz - to delikatnie podwaz paznakciami na srodku i powoli odchyl pinlock .

Umyj obie czesci ciepla woda z malym dodatkiem mydla , wyplucz w ciepplej wodzie . Poloz do wyschniecia. a Potem polocz razem .

pozszukaj na forum instrukcji czysczesnia MUltiteca SHOEI . tam jest opisane co i jak. powoadzenia

http://polishbanditcrew.pl/topic/212-konserwacja-kasku-shoei-multitec/

...

Potem jesli chodzi o te srubki mocujace [...] Przekrec je tak zeby pinlock byl najmniej naprezony [...]

Umyj obie czesci ciepla woda z malym dodatkiem mydla , wyplucz w ciepplej wodzie . Poloz do wyschniecia.

http://polishbanditcrew.pl/topic/212-konserwacja-kasku-shoei-multitec/

U mnie od krecenia to te kolki sie poluzowaly i mocowanie pinlocka szlag trafil. Lepiej rozgiac szybke - nie ma prawa peknac. Dobrze to w 2 osoby robic.

Tu kolega dobrze pisze poloz do wyschniecia. Nie wycieraj pinlocka recznikiem bo porysujesz. Najlepiej jakas ircha jak juz wyschnie. Pinlocki sa bardzo miekkie.

Piotr

Wysyłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2