Skocz do zawartości

Prostownik

Gość
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jo, postanowiłem kupic prostownik po akcji mróz -20 i dzień nieobecny w pracy, nie mam zielonego pojęcia o "ładowaczach akumulatorów" więc jeśli jakiś forumowicz ma jakiś sprawdzony model to persze o polecenie, cena do 200 zł. Znalazłem na allegro wydaje mi się coś ciekawego tylko zastawia mnie funkcja "rozruch", nie wiem czy chodzi o to ze można odpalać auto na podłączonym prostowniku czy to chodzi o coś innego??

link to aukcji

http://www.allegro.pl/item876342938_prostownik_z_rozruchem_start_75a_bass_polska_fv.html

Rozruch teoretycznie daje to , że na marnym stanie akumulatora autko powinno zapalić po włączeniu tej opcji , lecz nie zawsze się tak dzieje :)

boszat na każdym prostowniku odpalisz auto czy motocykl zależy tylko od amperów wytworzonych przez dany prostownik (pod warunkiem iż amperaż poboru prądu pojazdu nie może być wyższy niż wytwarzany przez prostownik). Nowsze prostowniki są tylko naszpikowane elektroniką, nie ma to jak stary porządny transformator z kilkoma diodami i kondensatorem :D Fakt odpali nawet czołg ale o wyłączeniu po naładowaniu akumulatora można zapomnieć :D

Iwan co do jakości tego prostownika to należało by poczytać na necie a w szczególności na forach elektroników różne marki różne opinie a przepłacać też nie ma co :)

Wygląda solidnie i nie jest to chińska produkcja. A opcja rozruch tak jak kolega wyżej napisał umożliwia rozruch pojazdu w przypadku gdy akumulator wysiądzie. Druga sprawa czy potrzebujesz go do benzyniaka czy diesla bo diesel potrzebuje większego prądu rozruchowego ze względu na większy stopień sprężania.

boszat na każdym prostowniku odpalisz auto czy motocykl zależy tylko od amperów wytworzonych przez dany prostownik (pod warunkiem iż amperaż poboru prądu pojazdu nie może być wyższy niż wytwarzany przez prostownik). Nowsze prostowniki są tylko naszpikowane elektroniką, nie ma to jak stary porządny transformator z kilkoma diodami i kondensatorem :D Fakt odpali nawet czołg ale o wyłączeniu po naładowaniu akumulatora można zapomnieć :D

Iwan co do jakości tego prostownika to należało by poczytać na necie a w szczególności na forach elektroników różne marki różne opinie a przepłacać też nie ma co :)

Dobrze piszesz :) Miałem taki przypadek , że mój Golf drugiej generacji ( benzyna ) nie chciał zapalić nawet na opcji rozruch ale akumulator był dead .

boszat piorunie ty z Wlkp a gdzie post w ustawkach Lubuskie & Wielkopolskie ? :angry:

Ten prostownik po niewielkich modyfikacjach będzie mógł robić za spawarkę! Serio :)

Do ładowania aku będzie jak najbardziej ale na rozruch bym nie liczył za mocno, szczególnie w dieslu ja mam taki http://www.allegro.pl/item875232265_prostownik_rozruch_einhell_bt_bc_30_gwar_2_l.html i jak aku padnięte to benzyniaka ledwo zakręci a ma niby 100A rozruchu. A mój sposób na ropolota w zimie to solidne kable rozruchowe i prąd z innego auta lub akumulatora a w ostateczności samostart http://www.allegro.pl/item875602438_super_start_400ml_samostart_spray_k2_52.html.

Tak. Nada się.

Jednak jak tylko do motocykla to raczej kupiłbym coś tańszego.....

jj