Skocz do zawartości

Czyszczenie Gazników W Wannie Ultradzwiękowej - Tanio !

Cielak
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc - nie wiem czy dobry dzial i czy nie dalo by rady np gdzies go podwiesić.

Ale do rzeczy - zakupiłem ostatnio myjke ultradzwiękową o pojemności 24l :D no i chce świadczyc usługi mycia szczegolnie gazniorów - ale nie tylko :)

Jak każdy wie srednio czyszczenie mechaniczne kosztuje 150-200zl. I nie mamy pewności jak zostanie wykonana usługa. U mnie proponuje 100zł w tym kurier powrotny. Cena myśle że ruchoma w zależności jak kto co po co;)

Jako że dopiero rozpoczynam a zakup tak duzej myjki byl dosc kosztowny - prosilbym o rozreklamowanie wśród znajomych - myśle ze cena atrakcyjna.

Czas wykonania - do godziny z rozkreceniem i skreceniem.

Ostatnio probowaliśmy u Qnerka i nie powiem - woda sie ostro zaczerniła - jakkolwiek oleistych nalotów na zewnątrz gazniorów nie rozpuściło - ale medium była woda z kranu - ale juz zamówione profesjonalne płyny do myjki także czekam :D

P.S.

Dla pierwszego chętnego z Polski - 40% rabatu

Dla pierwszego chętnego z Wrocka - 60% rabatu

FILMIKI :

medium to woda+plyn do naczyn;) narazie ;) chce wam pokazac jak mimo to wyglada proces :D efekty wg mnie sa wypass;)

Edytowane przez Cielak

nie niestety lagóff nie prostuje :P

sopotnian ma zaklepaną zniżke na zime :D

ale z powodu dobrego humoru daję jeszcze jedne 40% na teraz :D

wiem ze sezon w pełni itp ;P ale czasami warto odstawić bajka na 2-3dni :P

Jak to ma wyglądać? wyciągam gaźniki z moto i w całości wysyłam do ciebie a ty rozbierasz, czyścisz, składasz i wysyłasz do mnie ?

Pewnie też bym się skusił na takie czyszczenie, ale po sezonie raczej :)

btw rozdzielasz wszystkie gaźniki na pojedyńcze czy jako całość? godzina na rozkręcenie, wyczyszczenie i skręcenie to zajebiście szybko

ale jak 100zł ? Za włożenie listwy do wanny (bo rozkręcić to możesz jedynie komory z pływakiem-czas 43 sek) 100zł ? eee chyba za głupi jestem

ps.chyba że rozbierasz tak jak w serwisie (wyciagasz membrany, dysze itd)

i 150-200 to kosztuje regulacja plus czyszczenie

tak wiec wyciagacie gazniki z bajka i wysylacie do mnie - ja je rozkrecam co sie da - czyszcze myjka - skladam i wysylam nazat :D

wanne specjalnie kupilem taka duzą aby mozna bylo pakowac wszystkie gazniki na raz :D

@ Wojtecky - popatrz ile takie dziadostwo kosztuje to zrozumiesz dlaczego to tyle kosztuje...po za tym za wyczyszczenie lepsze niz reczne placic mniej i jeszcze ci zle? to ja tym bardziej nie rozumiem

Ojtam, ojtam - p*****lita. Rwie folię aluminiową? :)

cielak ja sie skusze dopiero kiedy zapodasz fotki jak to wyglądało po czyszczeniu w preparatach. Ja mam dośc mocno zajechane więc jeśli mnie to usatysfakcjonuje może wyslę więcej do ciebie albo nawet przyjade sam c:P

spoko panoczki - wlasnie testujemy z qnerkosem rozne warianty;)

bedą filmy zdjecia itp co by niedowiarkom otworzyc oczka ;)

Jaka jest częstotliwość wanny i czego planujesz używać do czyszczenie?

~35kHz

a zakupione plyny to plyny specjalistyczne do myjek z funkcjami do zastosowań warsztatowych

Za włożenie listwy do wanny (bo rozkręcić to możesz jedynie komory z pływakiem-czas 43 sek)

U mnie rozkręcenie czterech komór zajęło akurat jakieś ponad 5 godz <_< ale śruby były w*****ane

bo do gazniorow trzeba wykretaka udarowego posiadac i wtedy odkrecenie zajmuje te 43 sek;)

Dzisiaj robilem swoje gazniki w Suzuki - samo zdjecie komor, wykrecenie tylko dysz wolnych obrotow razem z korkami, przeczyszczenie ich i wykrecenie srub regulacji mieszanki na wolnych, przedmuchanie kanalow i otworow carb cleanerem.

Tak zeby przy okazji nie pogubic sprezyn i oringow osadzonych na tych srubach.

Sruby dobre, wszystko rozkrecilo sie bez problemow, komory dalo sie zdjac bez przerwania uszczelek.

Czas operacji - 2 godziny.

Do pelnego mycia gaziorow trzeba by jeszcze rozkrecic gorne pokrywy, wyjac przepustnice podcisnieniowe z membranami oraz plywaki tak zeby wymontowac zaworki i dac je na myjke.

Gdzie Wojtecki zrobisz to w 43 sekundy ???

Mam wrazenie ze sam nie dotykales sie do gaznikow, w zwiazku z czym wszystko teoretycznie wydaje sie latwe.

Niestety diabel tkwi w szczegolach.

Cielak, jak zaczniesz udarowym srubokretem rozkrecac gazniki to pozegnasz sie szybko z kilkoma komorami plywakowymi.

Edytowane przez Adam M

samo zdjecie komor, wykrecenie tylko dysz wolnych obrotow razem z korkami, przeczyszczenie ich i wykrecenie srub regulacji mieszanki na wolnych, przedmuchanie kanalow i otworow carb cleanerem.

Tak zeby przy okazji nie pogubic sprezyn i oringow osadzonych na tych srubach.

Sruby dobre, wszystko rozkrecilo sie bez problemow, komory dalo sie zdjac bez przerwania uszczelek.

Czas operacji - 2 godziny.

Do pelnego mycia gaziorow trzeba by jeszcze rozkrecic gorne pokrywy, wyjac przepustnice podcisnieniowe z membranami oraz plywaki tak zeby wymontowac zaworki i dac je na myjke.

Gdzie Wojtecki zrobisz to w 43 sekundy ???

z tego wszystkiego ( o ile co kolwiek Cielak rozkręca ) pewnie odkręca tylko komory- co mi zajmuje 43 sek. I dlatego zwróciłem na to uwagę..gdyby rozbierał gaźniki w sposób jaki mówisz to słowa bym nie powiedział.. gaźniki rozbierałem, wiem że zajmuje to masę czasu i dlatego cena za tą usługę w serwisie jest jaka jest..

ja je rozkrecam co sie da - czyszcze myjka - skladam i wysylam

Panowie dla mnie sprawa jest oczywista, że gaźnik jest rozkładany na części pierwsze i wkładany do myjki ... Cena taka a nie inna bo nikt za darmo nie będzie inwestował ... a i tak taniej niż cena rynkowa ...

Co do uszkodzeń oraz odpowiednich narzędzi się nie wypowiadam ale i tak patrząc z praktyki to najbardziej uniwersalny, i popularny w serwisach jest młotek niż np. specjalistyczne ściągacze ...

Wojtecki.Po pierwsze na 99% rozkręcać będzie qnerk.Jeżeli ktoś robi jakąś czynność na bieżąco wykonanie jej zajmuje dużo mniej czasu aniżeli wykonanie tej samej czynności raz na jakiś czas .

Cena jest bardzo dobra.Dla mnie największym problemem w Dziorku było właśnie wyjęcie gaźników.Reszta poszła dość szybko.Mam pewne nawyki z pracy w stylu układanie śrub liczenie i notowanie ilości obrotów co bardzo ułatwia mi rozkręcanie i ponowne złożenie jakiegoś elementu.

Obstawiam że czas podany przez Cielaka jest często teoretyczny.Jeden gaźnik rozkręci w 5 minut drugi zajmie ponad godzinę jak nie lepiej.Samo mycie trwa około 1 minuty i potem skręcenie wszystkiego w całość tez różna zależnie od gaźnika.Jeżeli jeszcze podczas rozieranie zwróca uwagę na zużyte elementy i zaproponują regenerację w rozsądnych pieniądzach myślę ze interes bardzo szybko się rozkręci.

Nie zmienia niestety to faktu że gaźnik po powrocie trzeba będzie wyregulować.O ile poziomy pływaków na 99% ustawią przy składaniu o tyle nawet jeśli wkręcą o taką samą ilość obrotów dysze wolnych obrotów oraz śruby synchronizacji o tyle i tak na 90% nie będzie to działać prawidłowo.

Więc za ta cenę samo czyszczenie jest jak najbardziej prawidłową ceną.Cena za regulację jest to całkiem inna bajka.

Podsumowując.Czyszczenie mamy za 100 zł ale do tego trzeba doliczyć koszt regulacji o ile nie potrafimy tego zrobić samemu.

skoro każdy gaźnik jest rozbierany w drobny mak na części pierwsze to zwracam honor..

oczywiscie ze rozbieramy co sie da ;P czas zalezny jest od stanu srubek itp :D po za tym skoro i tak otrzymam je jednego dnia i zdaze je zrobic to bede nadawał kolejnego - wiec nie ma znaczenia czy 5min czy 4h ;P a dla osob z Wrocka i okolic to jak ktos podjedzie z rozebranymi to bedzie taniej i juz :D po za tym okolice wro dziekują bogu za warsztat motokracja w ktorym po czyszczeniu u cielaka zrobia gazniki na zicher :D nie qnerkos? :D

nawiasem :D

moze by tak chętni sie zgłaszali a nie tutaj dyskutę prowadzic ;) hehe zartuje :) dyskusja widac potrzebna bo wątpliwosci duzo ale zainteresowanie jest wiec nie tak zle ;)

chętni ? nobody ?

Chętnych nie brakuje, tylko termin nie ten. 2 miesiące wcześniej otworzyłbyś biznes to byłoby większe zainteresowanie. Teraz to musisz chyba poczekać do końca sezonu.

juz nie przesadzaj ze w sezonie nic nikt nie robi :P mechanicy by poumierali z głodu :P po za tym 3 dni bez maszyny to juz nie taka wielka katastrofa :P

Gazniki musza byc rozebrane calkowicie, inaczej plyn potrafi uszkodzic oringi wewnatrz nie mowiac o braku efektu czyszczenia.

Nie mozna rozkrecac gaznika za szybko bo np latwo porwac uszczelki komor plywakowych i juz problem.

Rowniez samo mycie musi trwac troche dluzej niz 1 minuta - dla myjki chemicznej jest to godzina, dla ultradzwiekowej moze troche krocej.

Calosc gaznika przed zlozeniem musi byc przedmuchana sprezonym powietrzem dla sprawdzenia jakosci mycia, tak ze to nie jest wcale taki szybki proces.

oczywiscie ze uszczelki out - do tego samo mycie to wg moich testow 2x15min bo akurat woda się dobrze nagrzeje plus rozkrecenie i skrecenie to wychodzi godzina dwie;) niech ktos wysyla gazniki to bedziemy filmowac ladnie dokumentowac :D