Skocz do zawartości

Nie Działa Obrotomierz.

Gość Dawit000
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie działa mi obrotomierz. Coś jest nie tak z zegarem. Na co zwrócić uwage? Zaznaczam ze podłączałem inne zegary i obrotek działał. Tak że na co zwrócić uwage??

Rozumiem, że wszystko inne w zegarach działa? Jeżeli tak, to:

Przeczyść styki choćby szczotką drucianą ze szczególnym uwzględnieinem pinów 2 i 16.

Po drugie rozkręć zegary i zobacz czy wszyskie kable są przylutowane do płytki drukowanej (PCB).

zegaryix1.gif

wszystko jest klasa. Styki czyszczone psikane kontaktem. Kable całe. Przejście od kostek do płytki jest.

To trzeba zegary na stół, mirnik w łapkę i zobaczyć czy coś się nie zj***nana.Sorki ale nikt magicznej kuli nie ma i nie powie.Zepsuł sie rezystor R23 o wartości 110K...

ja bym jeszcze sprawdził na odpalonym moto i podłączonych zegarach czy na płytce w miejscu wlutowania przewodu od pinu 2 pojawia się jakiś sygnał względem masy

No tylko niech mi ktoś pokaże łopatologicznie co mam pomierzyć (z elektryki jestem noga) i moge odrazu mierzyć

Coś takiego znalazłem może pomoże trochę :

lhdm.jpg

mnze.jpg

Jak zlokalizujesz która nóżka odpowiada pinowi nr2 z tej kostki

slse.jpg

to wtedy opalasz moto i sprawdzasz pomiedzy masa a ta nozka którą znalazłeś powinien byś jakiś sygnał napięciowy chyba :)

jak na mierniku coś się pojawi to znaczy że przewody i kostki ok i przyczyna leży gdzieś w płytce a jak nie będziesz miał nic to przewod z od kostki do plytki gdzieś walnięty bo pisałeś że podpinałeś inne zegary i było ok

• Upvote 1

no to chyba gdzieś dalej będzie problem :/

A test zegarów się robi na prędkościomierzu?

Czytałem kiedyś na forum, że komuś bolce dające sygnał na czujnik odpadły (sie odkręciły czy cuś) i też nie było wskazań. Zajrzyj pod pokrywę zębatki zdawczej - to taka nakrętka z 4 bolcami na wałku. Przy okazji czujnik możesz sprawdzic

Czytałem kiedyś na forum, że komuś bolce dające sygnał na czujnik odpadły (sie odkręciły czy cuś) i też nie było wskazań. Zajrzyj pod pokrywę zębatki zdawczej - to taka nakrętka z 4 bolcami na wałku. Przy okazji czujnik możesz sprawdzic

ale koledze obrotomierz nie działa a te bolce o których piszesz to dają sygnał do prędkościomierza.

o ja cie. No przecież. Dzisiaj jakiś nieprzytomny jestem przez tą pogodę :lol:

Rozumiem, że kabel od cewki do zegarów przedzwoniony i sprawny?

Jak zmienia się napięcie mierzone między pinami 2 i 16 wraz ze wzrostem obrotów(rośnie, maleje, gwałtownie, powoli, wogóle)?

Edytowane przez Tolinek

Jak zmienia się napięcie mierzone między pinami 2 i 6 wraz ze wzrostem obrotów(rośnie, maleje, gwałtownie, powoli, wogóle)?

Tolinek na drugich zegarach wszystko hula.Problem w samych zegarach.Trzeba by je na stół i pomierzyć przejścia.Obstawiam zimne lutowanie ale pęknięty element lub ścieżka .Tyle że tego jak to znaleźć nie potrafię wytłumaczyć przez internet.Jedyne comoge powiedzieć zegary trzeba na stół i po kolei sprawdzić po ścieżkach przejścia.

Jak zmienia się napięcie mierzone między pinami 2 i 6 wraz ze wzrostem obrotów(rośnie, maleje, gwałtownie, powoli, wogóle)?

Pin 6 jest pusty sądząc po rozpisie kostki ;) pewnie chodziło o 16;)

btw.tak jak Tomek pisze gdzieś na płytce jest coś nie tak

Edytowane przez baldhead

Pin 6 jest pusty sądząc po rozpisie kostki ;) pewnie chodziło o 16;)

btw.tak jak Tomek pisze gdzieś na płytce jest coś nie tak

Zjadło mi '1'. Miało być '16'. Faktycznie wygląda na płytkę ale lepiej się 2 razy

upewnić zanim sie zaniesie do serwisu.

No dobra mam zegary przed sobą rozebrane i powiedzcie co mam pomierzyć i gdzie? Przejści między kostkami a bolcami jest

Jeżeli nie masz pojęcia o elektronice to sam tego nie naprawisz.

Zdalnie nie da się nic powiedzieć bez schematu. Jedyne co możesz

zrobić sam bez ryzyka, to poprawnie wszystkich spoin lutowniczych w

obwodach od pinów 2 i 16 aż do procesorka.

Jakbym wiedział chociaż na schemacie skad dokąd i które ścieżki trzeba obadać to bym to zrobił ale ciężko schemat znaleźć do tych zegarów.

Dlatego kolego Tolinek już napisał-Jak nie masz pojęcia o elektronice daj komuś kto się zna.Tu czarów nie ma.Idziesz po ścieżkach od punkt wejścia sygnału do najbliższego elementu (rezystor,kondensator,tranzystor,układ scalony lub przejście góra dół płytki) .To można sprawdzić bez schematu.Bez schematu na podstawie samej płytki w 99% można naprawić-Drobny problem pojawia się kiedy w momencie zdiagnozowania uszkodzenia nie wiemy jaki to element ale to można sobie wydedukować na podstawie napięć i elementów sąsiadujący.Problem jak wszystkie podstawowe elementy i połączenia działają a cały układ nie.Ale tu tez zdrowy rozsądek.Ja tam już pisałem .Prze internet nie wytłumaczę jak naprawić urządzenie elektroniczne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.