Skocz do zawartości

Hamulce - Pompa Hamulcowa - Miękka Klamka

remki
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jeden sposób pozostaje,a mianowicie odpowietrzenie grawitacyjne,czyli odpowietrzniki odkręcić,a przy zbiorniczku pilnować,aby stan płynu był właściwy.Pomogło u kumpla w aucie przy zapowietrzonym sprzęgle,bo zwykłe pompowanie nie dawało żadnego efektu.

Edytowane przez luk600ss

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• qnerk

4

• szoter

4

• remki

9

O odpowietrzaniu to już tu było sporo.i wyszło że najlepiej sie to robi tak.

Jeśli już jest płyn nalany do zbiorcziczka to strzykawką odciągajac powietrze przez odpowietrznik.

Lub napełnienie układu hamulcowego od dołu.

Ale wątpie żeby to było przez zapowietrzony układ hamulcowy.

Na moją głowe to coś z zaciskami nie tenteges:P:P

A przed wymianą klocków był hamulec normalny??

O odpowietrzaniu to już tu było sporo.i wyszło że najlepiej sie to robi tak.

Jeśli już jest płyn nalany do zbiorcziczka to strzykawką odciągajac powietrze przez odpowietrznik.

Lub napełnienie układu hamulcowego od dołu.

Ale wątpie żeby to było przez zapowietrzony układ hamulcowy.

Na moją głowe to coś z zaciskami nie tenteges:P:P

A przed wymianą klocków był hamulec normalny??

Był normalny, poza tym, że klocki już ścierały tarczę, bo sama blacha była.

Sprobuj tak odpowietrzyć od dołu napełniać układ lub strzykawką z węzykiem odessać powietrze przez odpowietrzniki.

Mój odnośnik

JJeśli nie pomoże to wtedy szukaj dalej.

Dokładnie sprawdz czy dobrze zrobiłeś zaciski i czy klocki siedzą prawidłowo:)

• 1 year later...

Witam nie raz już pisałem że nowy i młody jestem a to jest pierwszy normalny japoniec przedtem tylko metodą chałupniczą się coś naprawiało także o wyrozumiałość proszę biggrin.png
Kupiłem Dziora który stał trochę czasu. Hamulce są bardzo słabe prawie ich nie ma jak próbuje się wyhamować podczas jazdy. Na postoju zaś czuć opór wytwarzany przez hamulce i podczas przepychania słychać tarcie o tarcze problem miękkiej klamki jest przy hamulcu przednim i tylnym. Czy to tarcie to może być wina zastojałych tłoczków czy może macie inne przyczyny ? Co do miękkiej klamki myślę że może wystarczy odpowietrzyć. Pytanie tylko czy zalewać płyn od dołu czy od góry ?

Hamulce rozebrać, wyczyścić, przewody sprawdzić ew. wymienić na oplot stalowy, wyczyścić pompę hamulcową, sprawdzić okładziny klocków ew. wymienić, zmierzyć tarcze czy nie są jak żyletki ew. wymienić. Następnie wszystko złożyć, zalać świeży (taki nowy, wiesz, że odkręcasz zalakowaną butelkę 11zł koszt takiego cuda) płyn hamulcowy, odpowietrzyć porządnie i... niestety muszę Cię zmartwić B6 ma słabe heble :P ale staje.

Aaaaa teraz się zastanawiam jaki masz pomysł na zalanie płynu hamulcowego od dołu?! Oo' To mnie ciekawi.

w wątku odnośnie wysprzęglika w b12 była mowa o odpowietrzaniu od dołu. Wstrzykujesz strzykawką płyn od dołu przez króciec odpowietrzający, a w pompie uciekają ci bąbelki powietrza. Ja tak odpowietrzałem u siebie sprzęgło. Normalnie od góry przelałem prawie całą butelkę płynu i nic - klamka dalej miękka. Od dołu za pomocą strzykawki poszło o wiele szybciej. (zaznaczam, że po rozebraniu wysprzęglika w układzie nie było żadnego płynu więc ogólnie ciężko było odpowietrzyć)

Potwierdzam,tez zawsze odpowietrzam strzykawka od dołu i cała operacja trwa zaledwie kilka minut.Od góry czasem mozna pompowac,pompowac i nic.

Czyli odkręcam zbiorniczek i odpowietrznikiem wstrzykuje płyn? dobrze to zrozumiałem? Czy mieliście kiedyś problem z odkręceniem śrub zbiorniczka ? Czy wyczyszczenie zacisków może zostać wykonane przez laika czy lepiej się tego nie tykać jeżeli się tego nigdy prędzej nie robiło bo może to przedrożyć zabawę

Nigdy tak nie robiłem, muszę następnym razem spróbować skoro tak chwalicie.

W B6 strasznie obrobiłem śruby od zbiorniczka z płynem, musiałem dać nowe, one czasem są strasznie upierdliwe.

tą metodę to znam. W końcu jeżdżę ruskim motocyklem :D Tylko to je amelinium i myślałem że macie jakieś bardziej przyzwoite sposoby :D

są tj porządny śrubokręt nabić najpierw na śrubkę, jak nie pójdzie to przecinak, ew. rozwiercamy łepek

Czy wyczyszczenie zacisków może zostać wykonane przez laika czy lepiej się tego nie tykać jeżeli się tego nigdy prędzej nie robiło bo może to przedrożyć zabawę

Nie jest to specjalnie skomplikowane - masz na forum tutorial jak to zrobić, schematy w serwisówce. Pamiętaj tylko, żeby do czyszczenia nie używać ustrojstw typu WD40 czy benzyna (agresywne dla uszczelek), najlepiej użyć płynu hamulcowego. Problem możesz mieć jedynie z wyciągnięciem tłoczków, może być potrzebny kompresor.

Kompresor mam. Garażu ani narzędzi mi też nie brakuje. Jeżeli nie jest to skomplikowane to spróbuje. Obawiałem się tego że mogę rozebrać i nie złożyć a to było by kosztowne

są tj porządny śrubokręt nabić najpierw na śrubkę, jak nie pójdzie to przecinak,

Ja własnie wczoraj musiałem tak zrobić, ale srubka raczej do wymiany. Da radę dokupić taką samą?

jak rozbierzesz to skladanie idzie tak samo tylko w "druga strone" :) nie ma tam zbyt wielu elementow, najwazniejsze to nic na sile i przy skladaniu zeby bylo czysciutkie

nie ma nic skomplikowanego, musisz delikatnie obchodzić się z tłoczkami.

ja je delikatnie wyjąłem kombinerkami, tak zęby nie porysować gładzi roboczej.

nie ma nic skomplikowanego, musisz delikatnie obchodzić się z tłoczkami.

ja je delikatnie wyjąłem kombinerkami, tak zęby nie porysować gładzi roboczej.

Z kombinerkami trzeba naprawdę ostrożnie, tłoczki tanie nie są a uszkodzić łatwo.

Jak się nie ma specjalnych szczypiec do tłoczków, najbezpieczniejszy jest kompresor. Trzeba tylko uważać, bo tłoczek lubi wystrzelić z zacisku.

a to nie lepiej najpierw zdjąć zaciski bez odłączania od instalacji, zdjąć klocki i wypchnąć tłoczki wciskając hamulec?

a to nie lepiej najpierw zdjąć zaciski bez odłączania od instalacji, zdjąć klocki i wypchnąć tłoczki wciskając hamulec?

jak ma sprezarke to w miejsce podpiecia przewodu wklada przewod od sprezarki i jazda :) dobrze jest cos podlozyc w miejsce klockow zeby tloczki nie wystrzelily.