Skocz do zawartości

Naciskanie Klamki Sprzęgła Przy Rozruchu

Gość harry1600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem, że zadaję dużo dziwnych pytań, ale dopiero poznaję się z moim Dziorkiem i chcę wiedzieć wszystko na jego temat, dlatego dziękuję odpowiadającym za wyrozumiałość i cenne wskazówki ;)

Czasem w dziorku, kiedy naciskam przycisk rozrusznika nic się nie dzieję. Jakby zamarł. Ale kiedyś zauważyłem, że wystarczy wcisnąć klamkę sprzęgła i rozrusznik zaczyna się kręcić. To jest jakaś przypadłość, czy uzasadniona technika?

Pisząc posta pomyślałem, czy przypadkiem nie próbowałem odpalić go na biegu, ale na 99,9% jestem pewny, że nie.

dziwne ze dzieje Ci sie to czasem..to jest swego rodzaju zabezpieczenie, ktora uniemozliwa rozruch silnika bez wczesnieszego nacisniecia sprzegła

Wiem, że w GSF1250 (w GSF 650 pewnie też), to jest takie zabezpieczenie, byś przypadkiem nie zakręcił rozrusznikiem, mając wbity bieg i puszczone sprzęgło.

Natomiast praktyka wciskania sprzęgła przy rozruchu jest generalnie dobra (w puszkach także). Chodzi o to, że na zimnym silniku olej jest gęsty. Im więcej części się kręci, tym opór jest większy. Dlatego dobrze wcisnąć sprzęgło (rozłącza się wtedy skrzynia biegów), ułatwi nam to rozruch przy słabym akumulatorze i oszczędzi nieco bendyks w rozruszniku.

W Bandziorach jest tak że bez sprzęgła rozrusznik nie kręci... nie jest to ani awaria ani bład... tak po prostu jest i nie ma się czym martwić...

JAk komuś przeszkadza to 1cm kabelka i po sprawie, ja mam tak zrobione przez poprzedniego właściciela i jak najbardziej jestem za ;]

w zuzuki odpalasz tylko z wcisnietym sprzeglem - i osobiscie wole to podejscie od drugiego alternatywnego.

W kawasami mialem rozruch tylko bez sprzegla, na luzie - co owocowalo ze jak zdechl np na swiatlach to szukanie luzu dopeiro odpalenie i jazda - a z bagazem pare razy do roku to sie zdazalo.

JAk komuś przeszkadza to 1cm kabelka i po sprawie, ja mam tak zrobione przez poprzedniego właściciela i jak najbardziej jestem za ;]

tu masz odpowiedz może kabelek masz przerwany i raz ci styka raz nie sprawdz kabelek o którym mówi qnerek

Gdzie tego szukać?

Do klamki dochodzi kabelek - mostkujesz go. Ale pamiętaj że w ten sposób omijasz zabezpieczenie. A że ktoś mógł odpalać czasem bez sprzęgła tzn że switch ma uwalony (koszt to ca 20-25zł)

W moim dziorku nie ma znaczenia czy odpalam bez czy ze sprzeglem, powiem wiecej nigdy nie odpalalem ze sprzeglem i dziala :)

Ogólnie w Suzuki jest taka praktyka że motocykl uruchomia się tylko przy wciśniętym sprzęgle uważam że to dobra praktyka która ma swoje wymierne zalety tak jak napisał WolfRaider.

W moim dziorku nie ma znaczenia czy odpalam bez czy ze sprzeglem, powiem wiecej nigdy nie odpalalem ze sprzeglem i dziala :)

dokładnie mam tak samo ;-)

Wydaje mi się że Dziora można odpalić bez wciśniętej klamki sprzęgła kiedy jest na luzie.

Kiedy mamy zapięty bieg trzeba wcisnąć klamkę sprzęgła.

Sprawdzę jak to jest w starszych rocznikach.

A rozrusznik nie dział nawet jak wciśniesz klamkę sprzęgła a masz rozłożoną nóżkę boczną i zapięty bieg.

[...]

Czasem w dziorku, kiedy naciskam przycisk rozrusznika nic się nie dzieję. Jakby zamarł. Ale kiedyś zauważyłem, że wystarczy wcisnąć klamkę sprzęgła i rozrusznik zaczyna się kręcić. To jest jakaś przypadłość, czy uzasadniona technika?

[...]

Tak napisali Panowie na larrson-ie

''Zepsuty czujnik sprzęgła, powoduje głównie trudności podczas uruchamiania silnika, gdy ten znajduje się na biegu.

Typowym objawem uszkodzonego czujnika jest konieczność wciśnięcia dźwigni sprzęgła podczas uruchamiani silnika nawet, gdy ten znajduje się na biegu jałowym.

Czujnik jest urządzeniem zabezpieczonym przed wilgocią, a co za tym idzie jego naprawa jest bardzo utrudniona. Zepsuty czujnik należy wymienić.''

Tomku, w moim B6 1999 trzeba było mieć wciśnięte sprzęgło zawsze podczas rozruchu, nie zależne od tego czy masz zapięty bieg czy luz. Tak samo jest w aktualnym.

Tomku, w moim B6 1999 trzeba było mieć wciśnięte sprzęgło zawsze podczas rozruchu, nie zależne od tego czy masz zapięty bieg czy luz. Tak samo jest w aktualnym.

Dokładnie jest u mnie bez sprzęgła nie odpali nawet jak jest na luzie

ciekawe od czego to zależy bo u mnie odpali bez sprzęgła bez problemu

ciekawe od czego to zależy bo u mnie odpali bez sprzęgła bez problemu

Może czujnik przy klamce uszkodzony? :unsure:

Tak napisali Panowie na larrson-ie

Typowym objawem uszkodzonego czujnika jest konieczność wciśnięcia dźwigni sprzęgła podczas uruchamiani silnika nawet, gdy ten znajduje się na biegu jałowym.

Wnioskuję z tego, że każdy kto uważa, że Suzuki ma blokadę i odpala się je jedynie na wciśniętym sprzęgle jest w błędzie? To ponad połowa populacji tego forum :P

Zaczerpnięte z instrukcji do B6, str. 14, na samym dole ;)

WAŻNE

Motocykl ten jest wyposażony w blokady przełączników: zapłonu i rozrusznika.

Uruchomienie silnika jest możliwe jeżeli:

1) biegi są ustawione w pozycji biegu jałowego i sprzęgło jest wysprzęglone, lub

2) bieg jest wrzucony, nóżka boczna całkowicie schowana, a sprzęgło jest wysprzęglone.

Edytowane przez Wojt

I post Wojta powinien wszystko wyjaśnić, u mnie jest tak samo. Bez sprzęgła nie ruszy i kropka, czy to z biegiem czy na luzie;)

Nie żebym się powtarzał, ale ten temat też był przewałkowany na starym forum przy okazji usterki switcha w klamce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.