Skocz do zawartości

Z Wadą Wzroku Na Motocyklu - Soczewki, Okulary, Jaki Kask

Christoph
 Share

Z wadÄ… wzroku na motocyklu  

132 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jako osoba z wadÄ? wzroku preferujÄ?:

• Kask integralny i okulary
      60
    • Kask integralny i soczewki kontaktowe
      40
    • Kask szczÄ?kowy i okulary
      39
    • Kask szczÄ?kowy i soczewki kontaktowe
      8
  2. 2. Podczas jazdy w oÅ?lepiajÄ?cym sÅ?oÅ?cu pomaga mi:

• Dodatkowa para okularów korekcyjnych przeciwsÅ?onecznych
      11
    • Specjalne szkÅ?a, tzw. "fotochromy"
      11
    • Soczewki kontaktowe + zwykÅ?e okulary przeciwsÅ?oneczne
      13
    • Soczewki kontaktowe lub okulary + barwiony wizjer
      16
    • Soczewki kontaktowe lub okulary + opuszczana blenda w kasku
      76
    • inny sposób - napisz jaki
      17
  3. 3. Jakie cechy powinien posiadaÄ? dobry kask dla osób z wadÄ? wzroku:

• kask dedykowany okularnikom - poszerzone tunele na zauszniki okularów
      79
    • podnoszona przyÅ?bica - kask szczÄ?kowy
      34
    • deflektor oddechu - tzw. nosek
      65
    • podbródek
      23
    • Pinlock / Antifog
      63
    • wydajna wentylacja
      76
    • możliwoÅ?Ä? rozszczelnienia wizjera
      48
    • barwiony wizjer
      12
    • blenda przeciwsÅ?oneczna
      96
    • inne - napisz jakie
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Ja noszę okulary od roku i mimo początkowej fascynacji jak super jest oglądać świat bez wady, to mam zamiar spróbować soczewek. Okulary przeszkadzają mi, mimo kasku szczękowego taka jazda nie jest komfortowa. Chociaż po przeczytaniu o Waszych doświadczeniach z soczewkami już nie jestem nastawiony tak optymistycznie.

• 3 weeks later...

Dla mnie okulary pod kaskiem to katastrofa. Stosuje tylko w krytycznej sytuacji, gdy nie mam soczewek lub podraznie oczy i nie moge soczewek zakladac.

Okulary:

• Parują.
  • Uwierają.
  • Utrudniają zdejmowanie i zakladanie kasku.
  • Stanowią ostre i groźne dla oka ciało obce w przypadku kraksy.
  • Brudzą się gdy jedziemy w deszczu.
  • Utrudniają opuszczanie blendy.
  • Zniekształcają obraz.
  • Wrażliwe mechanicznie (łatwo złamać oprawki, zawias, porysować albo doprowadzić do uszkodzenia soczewki)
  • Jak uszkodzisz, naprawa jest droga i nie jest dostępna od ręki. Soczewkę można po prostu wyjąć następną z opakowania.

Soczewki:

• Wymagają nawilżania oczu, ale to mało kłopotliwe.
  • Wymagają sterylnie czystych rąk przy operowaniu palcami.
  • Wymagają zaplecza (płyn, pojemnik).
  • Wypada pilnować, aby w nich nie zasnąć.
  • Stanowią regularny koszt.
  • W razie utraty przytomności wymagają fachowego zdjęcia.
  • Wydaje mi się (mogę się nie znać), że osoby z niestandardowym rodzajem wady mogą być zdyskwalifikowane z grona uzytkowników soczewek.
  • I tak trzeba mieć w zanadrzu (na wszelki wypadek) parę okularów.

Jak dla mnie, przy standardowych wadach (np krótkowzroczność) -soczewki wygrywają bez dyskusji.

Edytowane przez BAN

Ja niestety mam astygmatyzm i ciezko dostac takie soczewki a jak sie juz znajdzie to sa cholernie drogie :P wiec skazany jestem na jazde w okularach, poczatkowo tragedia :P ale jak kask sie troche juz "wyrobi" to jest spoko, przyzwyczailem sie juz i poza tym ze jest to upierdliwe przy zakladaniu i zdejmowaniu kasku nie przeszkadza, da sie jezdzic bez problemu ;)

Kask mam zwykly szczekowy i jezdzi sie komfortowo :)

Edytowane przez daavid352

To i ja jako stary okularnik dorzucę swoje 3 grosze, używam kask szczękowy Shark Evoline Series 2 i nie dość że mam jakby dwa kaski w jednym

to go zakładam i zdejmuję w okularach, zresztą sam producent się chwali że kask został opracowany dla ludzi noszących okulary.

Z wad zauważyłem tylko dwie jest dosyć ciężkawy i głośny ale wcześniej wymienione zalety rekompensują wady :D

A ja w temacie zapytam sie:

Byl ktos z was na laserowej korekcji wzroku? Mysle o tym, czytalem cos tam i niby naprawde pomaga i ryzyko ze cos pojdzie nie tak niby nie wielkie, ale moze ktos kto to robil sie wypowie. Nie ma co ukrywac, wzrok coraz cienszy, szkla grubsze a to dopiero cwierc wieku na karku...

Ja osobiście nie robiłem laserówki (cały czas inne wydatki),ale znajomy ostatnio robił i bardzo chwalił.Dwa dni chyba chodził w okularach przeciwsłonecznych i wszystko jest ok.Nie pamiętam dokładnie ale chyba przez miesiąc nie mógł chodzić na basen.Innych minusów nie ma.Przepraszam jest,cena,bo wciąż wacha się w granicach 2500 na jedno oko.

minusów nie ma*

----------

* zawsze są, bo: 

- jest to ingerencja w oko

- możliwe są komplikacje zdrowotne

- jeśli nie uda się skorygować na 0:0, to i tak będziesz musiał nosić okulary, bo szkła w tym momencie odpadną. 

- kilka miesięcy bez basenu, bez dźwigania, bez zapylenia itp. 

- wada i tak kiedyś może powrócić (no cóż, starzejemy się). 

Podaje linki, bo nie chce mi się tego przepisywać:

http://www.zooptica.pl/pl/korekcje-wzroku/kwalifikacja-i-ryzyko.html

--------

Jeśli miało by to mieć tylko i wyłącznie znaczenie kosmetyczne, to nigdy nie zdecydowałbym się na korekcję tak długo, jak długo moje okulary mają szkła cieńsze jak denka od jaboli. 

jak długo moje okulary mają szkła cieńsze jak denka od jaboli. 

nie jest to wysoko postawiona poprzeczka :D

Witam. No i w końcu kupiłem kask który mnie okularnika satysfakcjonuje. Po wielu przymiarkach kasków z różnych firm (3-4) wybór padł na szczękowca. Poprzedni sezon przejeździłem w integralnym shiro rozmiar M. Mój budżet na kask oscylował w granicy ok 800 zł. Jednak wybór padł na kask LS2 FF 370.1. Pojechałem do sklepu żeby takowego kupić w rozmiarze M, taki rozmiar miałem i tak wychodzi z rozmiarówki względem mojego obwodu głowy. Jednak przymierzyłem również rozmiar S i okazało się że leży dużo lepiej niż M, jednak w sklepie S ki w kolorze białym (taki chciałem) nie mieli. Zamówiłem więc taki na alledrogo ( wyszło jeszcze taniej + kominiarka gratis hehe)

Kask przyszedł wczoraj i powiem tak, jest super - mogę go zakładać i ściągać w OKULARACH, co jest największą zaletą dla mnie. Jakoś wykonania nie odbiega wcale od np. HJC , powiedziałbym że reprezentują ten sam poziom, nawet jest wygodniejszy jak dla mnie (zależy od bańki jaką macie) od HJC IS MAX-a. O walorach, czy wadach podczas jazdy opowiem jak już przejadę parę set km. Jeżeli macie jakieś pytania odnośnie tego kasku to walcie. A ..... blenda zamyka się i otwiera bez najmniejszych problemów w okularach. Nie wiem czy paruje , ale jest przygotowany pod pinlocka, a ja mam jeszcze naklejkę ze starego fogcity która sprawowała się bardzo dobrze. Jak chcecie to mogę nagrać filmik jak w okularach zakładam i ściągam kask.

Na parowanie szybki polecam K2 Fox, preparat dobrze się sprawdza na szybce. Gorzej z okularami, w moich działa na jedno szkło :).

Jak wybierałem okulary to poszedłem z kaskiem i wybraliśmy z Panią takie, które leżą najlepiej :> Trochę to dziwnie wyglądało ale polecam do przymiarki zabrać swój garczek.

Albo odwrotnie...

Zawsze chodze w okularach wiec przymierzalem kask wraz z okularami.

Ostatecznie padlo na Caberg Duke szczekowy z bleda, rozszczelniana szybka i pin lokiem.

Troche glosny ale nie mam problemu z zakladaniem kasku w okularach, do tego wyjmowany podbrodek dzieki ktoremu mozna zwiekszyc wentylacje i okulary nie paruja.

Piotr

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

• 1 month later...

Ja Kask kupiłem nie mierząc w okularach ale akurat dobrze trafiłem i leży na głowie idealnie, okularów prawie nie czuć. Jeżdżę w AGV AIRTECH już 3 sezon i jestem zadowolony. Kupiłem go w Inter Motorsie na promocji 50% za bodajże 370zł. Największą wadą tego kasku jest cena wizjerów - zwykły przeźroczysty ~200zł :zdziwiony:

Przez kilka sezonów jeździłem w Airohu SV55, głównie w okularach bo soczewki noszę od roku. Teraz Nolan N104 (też szczękowy) i jestem bardzo zadowolony.

Mój kask to Caberg Duke. Jeżdżę w okularach i nigdy nie było to dla mnie problemem. Przy dużym nasłonecznieniu pomaga mi wbudowana blenda.

Edytowane przez casper92

• 4 weeks later...

Też zacząłem od caberga duka iw sumie nieźle się jeździ w okularach ale do zakładania i zdejmowania kasku muszę zdjąć okulary jednak. Ale właśnie kupiłem integralnego sharka speed-r i jak narazie jestem zachwycony. Zajefajnie obejmuje całą głowę, miękki i wygodny. Ma długą blende praktycznie nie widać przeswitow ;-) a do tego super wycięcia na okulary więc wkładanie i zdejmowanie nie stanowi problemu. No i ciszej niż w szczece caberga. Myślę o soczewkach ale narazie jak do okularów kask supeerrrr.

• 1 month later...

casper92, mierzylem ostatnio ten garnek, dobrze lezy i chyba sie na niego zdecyduje, moglbys mi tylko napisac jak z glosnoscia i czy przy wyzszych predkosciach  nie przemieszcza sie (wiadomo z poczatku jest dobrze dopasowany ale z czasem gabki sie wyrobia i sa delikatne luzy), bo w mpoim obecnym mam ten problem ze przy 140km/h+ kask idzie nieznacznie do tylu i o ile bez okularow nie robi to roznicy to w okularach przesuwaja mi sie do gory co jest uciazliwe i denerwujace podczas jazdy.

Jesli ktos jeszcze lata w kasku Caberg Duke to prosze o opinie :)

Ja posiadam NOX N955.Mam astygmatyzm,więc soczewki odpadają :/ mam okulary z delikatnymi ramkami i nie mam w nim problemu.Szczęka do góry kask na głowę,zamykam garaż,ubieram się,odpalam moto i dopiero zamykam szczękę.Blenda spoko sprawa,ale mogłaby być troszkę ciemniejsza.Kask polecam,szczęka zamyka się i otwiera z przyjemnym oporem.Blenda chodzi delikatnie.Wentylacja z góry kasku+wlot na szczęce.Mierzyłem na początku roku dwa kaski firmy Naxa (nie pamiętam oznaczeń) to po ubraniu kasku na głowę,nie mogłem zamknąć szczęki,a moja dyńka nie jest największa :)

Edytowane przez killerr92

Mam astygmatyzm,więc soczewki odpadają

Też mam astygmatyzm i bez problemu noszę soczewki, więc podejdź do optyka zajmującego się soczewkami a z pewnością coś Ci dobierze

astygmatyzm nie dyskwalifikuje noszenia soczewek ale koszta wzrastaja dosyc sporo proporcjonalnie do wielkosci cylindra, ja mam dosyc duzy dlatego u mnei wychodzi ponad 7 stow jedna ale roczna, tylko ze mam troche obawy co do tego bo nigdy nie nosilem i moge zniszczyc a kasa nie mala. No i b. ciezko jest dostac na moja wada na tak duzy cylinder musza byc specjalnie sprowadzane

Jesli ktos jeszcze lata w kasku Caberg Duke to prosze o opinie :)

Ja używam Caberga i trzeba przyznać, że jak na taką cenę to przyzwoity kask. Cichy nie jest ale  w tych pieniądzach chyba nie znajdziesz cichego. Jedyne co wkurza to pinlock, który po jednym sezonie jest bardzo luźny i często opada, odkleja się od szyby.

nie zalezy mi na totalnej ciszy jak w najdrozszych kaskach ale zeby nie huczalo w srodku tak ze trzeba w stoperach jezdzic ;)

Caberg duke jest taki se, chyba że ci zależy na szczęce. Szwagier ma jakieś hipsterskie okulary i spoko je mesci do hjc iż 17 lorenzo, który jest na pewno lepiej wykonany od caberga.

No wlasnie zalezy mi na szczece, przymierzalem sie do duke'a i nie musze w nim zdejmowac okularow zeby zdjac kask a o to glownie mi chodzi :)

Chyba ze macie jakies alternatywne propozycje kaskow w podobnej cenie lepszych niz duke?

Tematy o kasku macie tu: Kask - Jaki Kask Wybrać? lub tu: Kask - Jaki Kask Dla Okularnika - Wybór Kasku. Dlatego jeśli macie zamiar dyskutowac w tym wątku o tym czy Caberg jest dobry, albo zły, to zapraszam do tych tematów. 

Ten temat służy czemu innemu. Dlatego posty odbiegajace od tematu będą przeniesione.