Skocz do zawartości

Z Wadą Wzroku Na Motocyklu - Soczewki, Okulary, Jaki Kask

Christoph
 Share

Z wadÄ… wzroku na motocyklu  

132 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jako osoba z wadÄ? wzroku preferujÄ?:

• Kask integralny i okulary
      60
    • Kask integralny i soczewki kontaktowe
      40
    • Kask szczÄ?kowy i okulary
      39
    • Kask szczÄ?kowy i soczewki kontaktowe
      8
  2. 2. Podczas jazdy w oÅ?lepiajÄ?cym sÅ?oÅ?cu pomaga mi:

• Dodatkowa para okularów korekcyjnych przeciwsÅ?onecznych
      11
    • Specjalne szkÅ?a, tzw. "fotochromy"
      11
    • Soczewki kontaktowe + zwykÅ?e okulary przeciwsÅ?oneczne
      13
    • Soczewki kontaktowe lub okulary + barwiony wizjer
      16
    • Soczewki kontaktowe lub okulary + opuszczana blenda w kasku
      76
    • inny sposób - napisz jaki
      17
  3. 3. Jakie cechy powinien posiadaÄ? dobry kask dla osób z wadÄ? wzroku:

• kask dedykowany okularnikom - poszerzone tunele na zauszniki okularów
      79
    • podnoszona przyÅ?bica - kask szczÄ?kowy
      34
    • deflektor oddechu - tzw. nosek
      65
    • podbródek
      23
    • Pinlock / Antifog
      63
    • wydajna wentylacja
      76
    • możliwoÅ?Ä? rozszczelnienia wizjera
      48
    • barwiony wizjer
      12
    • blenda przeciwsÅ?oneczna
      96
    • inne - napisz jakie
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też jeżdżę w okularach, w tym sezonie kupiłem szczękowca i jest o niebo lepiej niż w normalnym. Najbardziej mnie wkurza tak jak ktoś pisał chyba na 1 stronie, co zrobić , gdzie położyć jak się zsiada. Mam w miarę nowe fotochromy więc jak bym je zniszczył to bym się chyba zapłakał. Parowanie hmm tylko w zimne poranki. Jeśli chodzi o ból owszem po kilkudziesięciu km zaczynam odczuwać okulary, no ale cóz jazda bez nich mogła by być ciekawa. Dużo z Was  pisze że jeździ w soczewkach, ja nosiłem chyba z dwa lata ciągle, pomimo że kupowałem pożadne, dziennie zmieniałem płyny sryny to i tak raz na jakiś czas zapalenie oko i inne śmieszne historie, okulary mnie wygodne ,ale soczewek osobiście nie lubię.  

• 3 months later...

Pytanie związane z tematem ale z trochę innej beczki. Nosi ktoś soczewki ortokorekcyjne? Jestem po pierwszym badaniu, swoje odbieram za 2 tygodnie i ciekawi mnie jak "to się nosi". I co w przypadku kontroli drogowej gdy w prawku mam wbite że mam mieć okulary/soczewki a na oku nic nie ma?

osobiście miałem problem w drugą stronę nosze patrzałki, a w dokumencie nie mam adnotacji , wiec panowie troszku sie czepiali. Większość sytuacji obejdzie sie bez problemu, bo mało który policjant będzie Ci patrzył głęboko w oczy by sprawdzić czy masz soczewki. Dla świętego spokoju zapewne okulista da Ci zaświadczenie że nosisz(a raczej nie nosisz) soczewek ortokorekcyjnych, co i tak dla większości Panów Policjantów będzie trudne, bo nie wszyscy wiedzą jaki typ to soczewki i jak działa.

A ja z tego co wiem, to dorzucę coś od siebie ;)

W momencie, w którym masz wpisane w prawko, że musisz jeździć w okularach / soczewkach (że możesz jeździć w tym lub w tym, a nie, że masz same okulary bądź same soczewki wpisane), to w chwili, gdy jedziesz w soczewkach zgodnie z literą prawa okulary musisz mieć przy sobie.

Mi się nie zdarzyło jeszcze pytanie o soczewki / okulary, więc ciężko mi się odnieść, ale okulary staram się wozić przy sobie, szczególnie, że to nie dużo zachodu, a gdyby policjant był czepliwy, to nie będzie miał haka ;)

Soczewki / okulary korekcyjne są zamienne - mają zapewnić osobie z wadą oczu dostateczną widoczność, ostrość wzroku i panowanie nad pojazdem. To nie chodzi, że okulary masz mieć przy sobie, jeśli masz soczewki, bo masz adnotację w dokumencie - lecz masz obowiązek posiadania zapasowej pary okularów lub soczewek w ilościach umożliwiających kontynuowanie jazdy w sytuacji, gdy pęknie oprawka okularów lub wypadnie soczewka (mam zawsze dwa dodatkowe komplety soczewek wciśnięte do pudełka po tik-takach w kurtce i parę okularów w kufrze).

Nie wolno kontynuować jazdy bez dostatecznej widoczności, sprawności wzroku. W przypadku, jeśli założenie nowych soczewek w drodze (np. ze względów higienicznych) lub kontynuowanie w nich jazdy nie jest możliwe (wleciał pyłek, nastąpiła reakcja alergiczna oka, itp.), najłatwiej zastąpić je okularami.

Ponadto korzystając z soczewek kontaktowych w otwartym kasku, w otwartym samochodzie (cabrio) masz obowiązek posiadania okularów ochronnych lub gogli, żeby chronić soczewki przed wysychaniem i ewentualnym przemieszczeniem lub wypadnięciem z oka, a także zabezpieczenie przed pyłkami i owadami - to jest logiczne). Jako ochronne okulary mogą być użyte również okulary przeciwsłoneczne w jasny, słoneczny dzień lub podnoszące kontrast podczas jazdy w nocy (żółte "strzeleckie"). W zamkniętym kasku i w zamkniętym samochodzie wystarczą soczewki, a okulary ochronne nie są wymagane.

To są zalecenia z Austrii/EU - pouczono mnie o tym przy badaniach kontrolnych wzroku na austriackie prawo jazdy.  

• 8 months later...

Shuberth C3 basic + pinlok.

Okulary wsadza się bez problemu i zamyka.

Kask cichy, wentylacja daje radę, bardzo ładnie chodzi szybka.

W deszczu intensywny antyfog na szkła i jako tako daje radę z parowaniem okularów.

• Upvote 1

Shuberth C3 basic + pinlok.

Okulary wsadza się bez problemu i zamyka.

Kask cichy, wentylacja daje radę, bardzo ładnie chodzi szybka.

W deszczu intensywny antyfog na szkła i jako tako daje radę z parowaniem okularów.

Mogę tylko potwierdzić . A ja to nawet okularów nie ściągam żeby c3 założyć . Poza tym okulary lepiej sie układają za uszami. Nochyba ze masz specjalne na motocykl, proste bez zagięć na końcach .

To ja chyba blad zrobilem kupujac c3 pro zamiast tego basic.  :)   ;)   

Kask, jak i okulary (a właściwie oprawki) to bardzo indywidualna sprawa. Trudno jest komuś polecać taką czy inną markę, a w obrębie jednej marki taki czy inny model. To jak z butami - mierzyć, nawet kilka razy, bo może się okazać, że nawet najdroższy i najlepszy kask nie będzie optymalnym wyborem. Dlaczego? Bo choćby dlatego, że sam producent rozwija się i ciągle wdraża coś nowego - to co pasowało kiedyś, może już obecnie nie pasować. Ja tak mam ze skorupami Shoeia - kiedyś jeździłem w XR 1000 rozmiar L i Multitec rozmiar M - ten sam producent, a już w rozmiarówce są rozbieżności. Szukając nowego kasku koniecznie chciałem Shoei'a - bo mi podpasował, a przy przymiarkach okazało się, że z całej nowej gamy modelowej nie pasuje mi żaden Shoei (!) - skorupa M jest dobra, ale ma ciasne wnętrze. Skorupa L jest za duża, ale pasuje wnętrze - skutek taki, że kask albo lata, albo uciska. Przymierzyłem kilkadziesiąt kasków szczękowych, między innymi Schuberth, Shoei, Shark, HJC, Nolan, X-Lite, i kilka innych marek i żaden kask, za żadną cenę nie pasował, oprócz tego jednego konkretnego modelu szczękowca HJC (którego nie brałem wcześniej pod uwagę). 

Tak samo jest z okularami - w zależności od kasku trzeba ściągnąć okulary lub nie, a i tak jedne okulary pasują i jeździ się w nich wygodnie, a w innych po kilku godzinach boli głowa za uszami od zauszników, lub nad uszami, jeśli ramki nie są optymalnie wyprofilowane. Mam kilka par okularów, i każde z nich są inne: jedne do noszenia, drugie do zakładania kasku bez ich ściągania, inne mają na tyle sztywne zauszniki, że mogę je wsunąć nawet po włożeniu kasku, jeszcze inne zapewniają bardzo dobrą widoczność i nie parują, z fotochromami albo z polaryzacją lub bez i dodatkowo jeszcze wożę okulary rezerwowe. Jak dobre są dane okulary to zależy od wielu czynników. Kilka godzin w kasku, pogoda i trasa wszystko weryfikuje. Czasem wystarczy założyć kominiarkę i najlepszy kask i najlepsze okulary mierzone bez kominiarki, które nie parują, nie ograniczają pola widzenia i nie uciskają - zmieniają się w narzędzie tortur i po kilkudziesięciu lub kilkuset kilometrach najchętniej wywaliłbym i okulary, i kask, i kominiarkę. 

Podobnie jest z doborem kasku do szkieł kontaktowych - super wydajna wentylacja w kasku może powodować też przesuszanie soczewek i po kilkudziesięciu kilometrach męczą się oczy, zacierają się soczewki. A w innym modelu kasku, w którym normalnie parują okulary, jeździ się bardzo przyjemnie pomimo, ponieważ nie ma w kasku "przeciągów" i nie ma problemu z nawilżeniem oczu i soczewek.  

Im dłużej jeżdżę, tym częściej dochodzę do wniosku, że kask, okulary, soczewki należy dobierać pod własne potrzeby, a nie sugerować się marką. Nie wszystko, co chwalone i polecane, musi się sprawdzić i u mnie.  

Dokladnie takze moje zdanie.

Na targach motocyklowych czy tez w sklepach typu Louis przymierzalem wszystko co mieli.

Swego czasu jedynie kask Schubertha pasowal mi tak jak powinien ale z jednym ale.

Pierwsze modele C2, C3 w prawdzie pasowaly ale odstep miedzy szczeka kasku a broda wynosil zaledwie 5 mm

i tak ostalo sie na zakupie R1.

Dopiero po wejsciu na rynek kasku C3 Pro sytuacja sie zmienila tyle, ze cena byla dosc wysoka a kasy jak zwykle malo 

a moze za skapy bylem? Moze.  :)

Ja jezdzic w kominiarkach nie lubie ale mialem szczescie, ze w Polo Dortmund pozwolono mi zalozyc od tak.

Naturalnie zaraz wyprobowalem i jest git co nie oznacza, ze bede czy tez w przeszlosci zachwalalem ta marke.

Nie, kazdy sam musi znalesc ten swoj bo z tym jest tak samo jak z kobietami. Nie ma sesu sie zenic aby po chwili sie rozwodzic.  :D

• 1 year later...

Czołgiem.

Pojawiam się tutaj, gdyż jak sam dział wskazuje szukam garnka na swój łeb.

Okulary noszę z małą korektą (- 0.5 na oba) lecz jazda bez nich już sprawia niebezpieczeństwo.

Obecnie woziłem się w integrali Caberg oraz Naxa, ale zarówno jeden jak i drugi nie są przystosowane do wciskania między glowę a wyściółkę okularów.

Pytanie moje takie, co polecacie w kasków szczękowych do 800 zł? Wiem, że na zdrowiu się nie oszczędza, tym bardziej na kasku więc propozycję +100, 200 zł także rozważę. Kask do jazdy miejskiej, raczej na krótkie trasy.

Chodzi o to aby był szczękowy i umożliwiał swobodne zakładanie okularów, miał blendę przeciwsłoneczną oraz fajnie jakby miał pinlock. 

Znalazłem kilka propozycji, HJC, LS2, Nolan czy Shark ale z racji tej, że zielony jestem w temacie to wolę podpytać bardziej doświadczonych ludków o to na co zwracać uwagę oraz co brać pod lupę.

Znalazłem coś takiego, LS2, pytanie tylko czy warto:

http://allegro.pl/szczekowy-kask-ls2-ff324-metro-rapid-blue-s-x66-i6341349127.html 

Od razu uprzedzam, garnki rondle i inne chińskie badziewia nie wchodzą w grę i nie zaśmiecajcie tym forum :D 

• 5 weeks later...

jak komuś bardzo przeszkadzają okulary, a w soczewkach też nie chce jeździć z różnych powodów to podpowiem, że jest coś takiego jak soczewki ortokorekcyjne zakładane do spania ;) polecam, choć wychodzi drożej niż normalne soczewki dzienne ;)

jak komuś bardzo przeszkadzają okulary, a w soczewkach też nie chce jeździć z różnych powodów to podpowiem, że jest coś takiego jak soczewki ortokorekcyjne zakładane do spania ;) polecam, choć wychodzi drożej niż normalne soczewki dzienne ;)

na szczęście lub nie chodzi o widzenie dalekie.

koniec koców polazłem do lekarza aby mi cofnął okulary bo jednak wnerwiają.

Okulista mnie obadał super dokładnie stwierdził, ubytek w normie na kat A i po temacie.

Swoją drogą soczewy za 2000zł nie lepiej się doszarpnać i laser zrobić?

Edytowane przez pwm

laser przyjdzie z czasem ;) trochę strach tak w oku gmerać 

laser przyjdzie z czasem ;) trochę strach tak w oku gmerać 

laser wyłącznie z naprawdę duża wadą  po co ryzykować?jak coś działa nie dotykaj :D    ja latam z pewnie taraz na prawe2- 2.5 a lewe 1.5-2 (szczelam dawno u okulisty nie byłem może być tylko gorzej :D ) i nie mam problemu 

Okulary noszę z małą korektą (- 0.5 na oba) lecz jazda bez nich już sprawia niebezpieczeństwo.

korekta na 0.5  według mnie to  żaden problemem   (jeśli jesteś wstanie określić odległość + prędkość + itd prawidłowo to nie ma znaczenia czy zdążyłeś np wyhamować przed białą plamą czy osobówką (gdzie widziałeś numery)    

• 6 months later...

Przerabiam ten temat, ciągle noszę okulary od 18 miesiąca życia za namową kumpla zafundowałem sobie soczewki , jedyna wada jak dla mnie soczewek jest taka że, zakładam je prawie godzinę i wyglądam po tym jak po walce z gołotą oczy czerwone i podrażnione, nie mam jeszcze w tym odpowiedniej wprawy . Jak zakładam szkła to oczywiście integral , ale do codziennej jazdy mam szczękowy i jest mega wygodny dla okularników. Co prawda nie jest to dedykowany kask osób noszących okulary ale i tak jest spoko . Jak bedę mieć więcej czasu to będę ćwiczyć zakładanie soczewek 

Ja za każdym mrugnięciem miałem rozmazany obraz więc koniec końców przykleiłem optykowi te soczewki do czoła :P

Przerabiam ten temat, ciągle noszę okulary od 18 miesiąca życia za namową kumpla zafundowałem sobie soczewki , jedyna wada jak dla mnie soczewek jest taka że, zakładam je prawie godzinę i wyglądam po tym jak po walce z gołotą oczy czerwone i podrażnione, nie mam jeszcze w tym odpowiedniej wprawy . Jak zakładam szkła to oczywiście integral , ale do codziennej jazdy mam szczękowy i jest mega wygodny dla okularników. Co prawda nie jest to dedykowany kask osób noszących okulary ale i tak jest spoko . Jak bedę mieć więcej czasu to będę ćwiczyć zakładanie soczewek 

a czy ktos przechodzil przez temat stozka rogowki?

• 10 months later...

Czy któryś z was noszących okulary przymierzał lub posiada kask AIROH PHANTOM S? Czy faktycznie jest skrojony pod okularników? Jakie odczucia i wrażenia? Chciałbym taki kupić ale najbliższy sklep dość daleko i z czasem krucho i proszę was o info co i jak nim się wybiorę do sklepu na przymiarki. 

• 1 year later...

Ja jeżdżę w soczewkach na motocyklu (i na co dzień również noszę soczewki). W prawku mam wpis, że mogę tylko w okularach (niedopatrzenie lekarza podczas badania). Szczerze mówiąc rzadko zabieram cokolwiek na zapas ale na wypady zagraniczne zabieram. Raz się przydało - w Rumunii wpadło zapalenie spojówki i trzeba było wywalić soczewki. Na szczęście miałem stare okulary jako zapas :P

A używam takich soczewek, które zakładam raz i raz zdejmuję - po 30 dniach ciągłego noszenia.

W dniu 26.05.2021 o 09:57, Batman napisał:

Ja jeżdżę w soczewkach na motocyklu (i na co dzień również noszę soczewki). W prawku mam wpis, że mogę tylko w okularach (niedopatrzenie lekarza podczas badania). Szczerze mówiąc rzadko zabieram cokolwiek na zapas ale na wypady zagraniczne zabieram. Raz się przydało - w Rumunii wpadło zapalenie spojówki i trzeba było wywalić soczewki. Na szczęście miałem stare okulary jako zapas :P

A używam takich soczewek, które zakładam raz i raz zdejmuję - po 30 dniach ciągłego noszenia.

Powiedz cos wiecej o tych soczewkach :) czy zwykle tak uzywasz? 

Tak. Czasami z lenistwa przenoszę je dłużej 😈

Próbowałem soczewek Purevision i Purevision HD ale najlepsze dla moich oczy są Biofinity. Są mega komfortowe. 

Jak przy otwartej szybie komar uderzy w oko to nie boli 😂

• 2 years later...

Minelo troche czasu, temat o wadzie pojawil sie w innym watku ale mozna ta dyskusje pokierowac tutaj. 
u mnie mimo nie jakiejs szczegolnie duzej wady to na lewe oko od dluzszego czasu mialem problem i mialem wrazenie ze i prawe ktore musialo nadrabiac mocno tez zaczelo sie pogarszac troche. 
Jakis czas temu wreszcie zostalem nakierowany gdzie powinienem sie udac i w listopadzie odwiedzilem klinike oka- oczywiscie prywatnie bo nie ma innej opcji. 
W kazdym razie jak ktos ma problemy z dobraniem odpowiedniego szkla itp to polecam udac sie na badanie topografi oka- do jakiejs sprawdzonej kliniki wlasnie. Samo badanie w 100 % bezbolesne i uwazam ze warto je zrobic i sam zaluje ze tak pozno tam trafilem. 

z badania wyszlo : stozek rogowki. Lekarz prowadzacy opisal mi wszystko po chlopsku 😂 cytujac: „ z tym stozkiem to jest jak z kobieta- z wiekiem cycki opadaja. Tutaj rogowka opada w dol i powoduje zniesztalcenie rogowki i stad problemy z widzeniem” 

Lewe oko- zmiana wplywajaca na wzrok, prawe oko- widac ze zaczelo sie robic ale nie wplywa na wzrok ale juz zaczyna sie tworzyc wiec jak zatrzymamy teraz to bedzie ok. 

propozycja- zabieg tego samego dnia, sugestia aby zrobic oba za jednym razem (prywatnie jak widac da sie od razu). 
lewe oko- implant do oka, prawe cross linking ktory ma wzmocnic powierzchnie i zapobiec deformacji. zdecydowalem sie zrobic tak jak sugeruja. Zostaje wysylany do innego gabinetu z testem: „tam jest taka fajna laska, ona Panu dzis zrobi zabieg”. 
badanie mialem o 9:30. Na zabieg mam sie zglosic o 18:30. 
19:40 juz po wszystkim moge jechac do domu. 

kilka kontroli i prawe oko bez zmian chociaz mam wrazenie ze jest troche lepiej bo juz nie wydaje mi sie ze cos mi sie pogarsza. Lewe oko- tu mowili ze zatrzymujemy to w takiej formie jak jest, moze cos sie lekko poprawic i faktycznie jest minimalnie lepiej. 

dlaczego to tak opisuje: zeby jak ktos ma wrazenie ze cos sie mu psuje to niech szuka rozwiazania. Mi gdyby ktos wczesniej zasugerowal to by bylo jeszcze lepiej i taniej- ale okulisci zawsze stwierdzali - astygmatyzm. 

Sam zabieg to szczerze mowiac dzielo techniki co potrafi dzisiejsza medycyna.