Skocz do zawartości

Z Wadą Wzroku Na Motocyklu - Soczewki, Okulary, Jaki Kask

Christoph
 Share

Z wadÄ… wzroku na motocyklu  

132 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jako osoba z wadÄ? wzroku preferujÄ?:

• Kask integralny i okulary
      60
    • Kask integralny i soczewki kontaktowe
      40
    • Kask szczÄ?kowy i okulary
      39
    • Kask szczÄ?kowy i soczewki kontaktowe
      8
  2. 2. Podczas jazdy w oÅ?lepiajÄ?cym sÅ?oÅ?cu pomaga mi:

• Dodatkowa para okularów korekcyjnych przeciwsÅ?onecznych
      11
    • Specjalne szkÅ?a, tzw. "fotochromy"
      11
    • Soczewki kontaktowe + zwykÅ?e okulary przeciwsÅ?oneczne
      13
    • Soczewki kontaktowe lub okulary + barwiony wizjer
      16
    • Soczewki kontaktowe lub okulary + opuszczana blenda w kasku
      76
    • inny sposób - napisz jaki
      17
  3. 3. Jakie cechy powinien posiadaÄ? dobry kask dla osób z wadÄ? wzroku:

• kask dedykowany okularnikom - poszerzone tunele na zauszniki okularów
      79
    • podnoszona przyÅ?bica - kask szczÄ?kowy
      34
    • deflektor oddechu - tzw. nosek
      65
    • podbródek
      23
    • Pinlock / Antifog
      63
    • wydajna wentylacja
      76
    • możliwoÅ?Ä? rozszczelnienia wizjera
      48
    • barwiony wizjer
      12
    • blenda przeciwsÅ?oneczna
      96
    • inne - napisz jakie
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Bycie okularnikiem na motocyklu niesie ze sobą mniej lub bardziej uciążliwe ograniczenia. Kto nie nosi okularów ten nie zwraca nawet uwagi, że najprostsze czynności jak zakładanie i zdejmowanie kasku, wymagają najpierw zdjęcia okularów i ponownego ich założenia - szczególnie upierdliwa czynność przy częstym tankowaniu w turystyce. Poza tym podatność na zaparowanie szkieł, właściwe dobranie kominiarki, konieczność posiadania drugiego kompletu okularów zwykłych i przeciwsłonecznych korekcyjnych, kształt i grubość zauszników oraz samego kasku - to dylematy, których nie mają osoby o sokolim wzroku.

Rozpoczynam temat i sondę, bo sam jestem ciekawy, jak radzą sobie osoby noszące okulary i szkła kontaktowe. Ponieważ w zależności od sytuacji wykorzystuję różne możliwości, dlatego ankieta zawiera sondę wielokrotnego wyboru. Serdecznie zapraszam do wzajemnej wymiany doświadczeń.

Jako podpowiedź można zerknąć w ten temat: http://polishbanditc...ka-wybor-kasku/

Niesamowicie denerwuje mnie to, że szybka nie zaparuje, natomiast okulary od razu. Poza tym, jak napisałeś. Zdejmowanie kasku to zdjęcie okularów, znalezienie na nie jakiegoś w miarę bezpiecznego miejsca (mam szklane szkła) i zdjęcie kasku. Uciążliwe.

właściwe dobranie kominiarki

Fajnie że o tym pomyślałem :-|

a ja nie mam takiego problemu ;-) tzn mam wadę wzroku i to dość sporą, ale noszę kontakty całodobowe i w życiu bym już nie ubrał okularów, dlatego mogę praktycznie powiedzieć, że wady wzroku nie mam ;-) soczewki kupuję za 10 zł sztuka (są miesięczne, całodobowe) ale przyznam się że tę parę co mam noszę od 4 miesięcy i wszystko spox, nawet zapomniałem, że je mam, a pasuję profilaktycznie wdać następne 20 zł i cieszyć się życiem bez okularów przez następne 4 miesiące ;-)

Również do jazdy noszę okulary - potwierdzam, że strasznie upierdliwa sprawa. Dodatkowo w słoneczne dni nie mogę założyć okularków przeciwsłonecznych. Mam przyciemnianą szybę jednak zawsze muszę wozić ze sobą 2 bo jak robi się ciemno to jestem w dupie :)

Chyba skusze się w tym sezonie na kontakty - jak piszę kraik - 20zł na 2 miesiące to śmieszny wydatek za to żeby cieszyć się życiem bez okularów...

dokładnie, tym bardziej że raz zdarzyło mi się mieć miesięczne kontakty przez 8 miesięcy !!!! i ani razu ich nie zdejmowałem na noc ;-) zapomniałem o nich totalnie :D:D hehe

Ja się przyznam że ślepy jestem tylko na jedno oko.Dlatego często po prostu nie zakładam okularów.

soczewki kupuję za 10 zł sztuka (są miesięczne, całodobowe)

Gdzie można tak tanio kupić soczewki? Możesz dać jakieś namiary?

Ja dwa sezony jeździłam w okularach, ale w tym miałam już tego dosyć, dlatego powiedziałam: NIE. Od niedawna mam soczewki i do okularów już nie wrócę. Chociażby dlatego, że mogę wejść do każdego sklepu i nie obawiać się, że zostanę oślepiona parą na okularach :D Poza tym kontakty to naprawdę znaczna wygoda. Już nie mogę się doczekać wykorzystania ich w sezonie: w końcu koniec męczarni z przeciskaniem okularów (mam kask monolityczny), ich uciskaniem, itp itd...

ale gość wszędzie pisze, że cena za 1 sztukę a nie za 2 ;) i pytanie czy można wybierać u niego różne moce tych soczewek.

Niestety też mam wade wzroku i na codzień nosze okulary :angry: ale na wiosne ide do okulisty i biore soczewki niema ch**a we wsi. według mnie soczewki to ekstra wynalazek juz nie bede sie męczył z okularami przy zakładaniu/zdejmowaniu kasku :)

ale gość wszędzie pisze, że cena za 1 sztukę a nie za 2 ;) i pytanie czy można wybierać u niego różne moce tych soczewek.

Z tego co spojrzałam na Allegro, to niby są różne moce soczewek tej firmy. A 20 zł za 2szt miesięcznych to i tak bardzo tanio. Ja teraz nosze 2tygodniowe i za parę płaciłam 40 zł. W każdym razie komfort jaki mam nie musząc męczyć się z okularami jest bezcenny :P

no przecież tak napisałem, że płacę 10 zł za sztukę ;-) a moce można oczywiście wybierać. Tam jest jedna podana, dlatego że regulamin allegro mówi że każdą trzeba osobno, więc prościej i taniej dla nich zrobić jedną aukcję ;-)

ja mam dwa sezony w okularach za sobą... mam antyrefleksy, wiec słońce nie było nigdy problemem...jednak też myślę o ich zmianie na soczewki ze względu na komfort jazdy i brak parowania, co w chłodniejsze wieczory jednak się zdarzało... no i decydujący jest fakt, że z tyłu do przodu się przesiada, więc muszę pomyśleć o zwiększeniu bezpieczeństwa, nie tylko własnego...

Okulary w połączeniu z kaskiem to tragedia. 2 sezony przejeździłem z takim zestaw i 3 już nie dam rady:D Po pierwsze to ściąganie i zakładanie za każdym razem kiedy chce się założyć kask, drugie to cholerne parowanie, w kominiarce to już bez komentarza, nie można normalnie oddychać żeby nie mieć mgły przed sobą, a po trzecie zawsze po ok 2 godzinach jazdy pojawia się bardzo dokuczliwy ból/ucisk w okolicy zauszników:/ Soczewki muszą być:D

przystaw mi pistolet do głowy i powiedz: "ubierz okulary albo strzelam" odpowiem ci z uśmiechem: "strzelaj stary" ;-)

musze sie zgodzic z bugg, bo o ile z parowaniem jeszcze nie mialam takiego problemu (zwykle wystarczylo lekko uchylic szybke w kasku i po chwili było ok, nawet w kominiarce) o tyle z uciskiem za uszami, a nawet dokuczliwym bólem głowy po dłuższej jezdzie ciezko juz dyskutowac...

Widzę że "większość" ma jakiś problem ze wzrokiem ! No i tak sie składa , że ja tez jestem jedno ocznym bandyta podobnie jak Tomek ale cóż nauczyłem się stym żyć w życiu codziennym oraz w jezdzie motorem. :P

hehe kolejny:D ja tez nie widze zupelnie na prawe:D prawko musialem zalatwiac na lewo:D ale jest:D ja nosze okulary bo niestety mam rowniez cylindry-a one sa duzzzzzzzzzzo drozsze niz zwykle soczewki...wiec trochu odpadaja-jakkolwiek parownie okularow w kasku mnie rozpierdala za kazdym razem;/

Ja właśnie niestety też mam cylindry więc soczewki to już nie 20zł niestety. Mimo to kiedyś nosiłem przez 2 lata soczewki (zdejmowane na noc) i po dwóch latach jak dostałem zapalenia spojówek i nie mogłem oka otworzyć to się skończyło. Co prawda to było jakieś 6lat temu więc pewnie wiele się zmieniło od tamtej pory ale teraz soczewki zakładam tylko na balety/koncerty gdy wiem że okulary mogą nie wrócić i nigdy nie prowadzę w soczewkach bo mam trochę słabsze niż powinny być żeby były tańsze i wole nie ryzykować.

A jeżeli chodzi o jazde w okularach to najbardziej wkurza mnie moment zakładania/zdejmowania ale chyba juz się przyzwyczaiłem, parować mi nie parują, paruje tylko szybka od kasku a nie okulary ale na to to wystarczy ją uchylić i jest git. A za uszami mnie na szczęście nie boli. Jak wybierałem kask to specjalnie zwracałem na to uwagę i teraz nie mam tego problemu, chyba się udało trafić :)

Miło jest wiedzieć ze nie tylko ja się z tym męcze :P

Soczewki muszą być dobrane przez specjalistę, nie wszyscy mogą je nosić, po to się robi specjalistyczne badania i po to jest wiele rodzajów soczewek...

Też jestem zwolennikiem przedłużania okresu noszenia soczewek, ale bez przesady, trzeba te o nie dbać, przede wszystkim czyścić...

Jeśli takiej soczewki nie czyścisz, zbierają się na niej osady białkowe i złogi wapnia, przez co oko przestaję w takiej soczewce oddychać co może skutkować nawet odklejeniem się siatkówki...

Te Pure Vision akurat można nosić całą dobę, będę u optyka to spytam sam jak to wygląda.

Ja noszę soczewki od ponad 3 lat, nigdy nie miałem żadnej infekcji, a wada powiększyła mi się tylko o 0,25 w jednym i 0,50 w drugim. Mam 1,25 i 1,50.

Mam kolegę który nosił prawie od dziecka okulary, miał też około -1, w ciągu 4 lat noszenia soczewek wada zwiększyła mu się o ponad 3 dioptrie.

A jak pierwszy raz założyłem soczewki i widziałem wszystko bez okularów..bajka.

Wszystko zalezy od oka i organizmu-ja sie boje zakladac soczewki - nie wiem dlaczego-moze dlatego ze moja dziewczyna zawsze narzekala na komfort...jesli bym juz sie zdecydowal to bym chcial nosic soczewki tylko czasami-np jak bede jezdzic bajkiem itd-jakkolwiek wlasnie boje sie tego ze raz na jakis czas oko moze nie przyzwyczaic sie do soczewek i wtedy z nich bedzie wiecej problemu niz pożytku... jakkolwiek wk**wia mnie coraz bardziej jezdzenie z zaparowanymi okularami jak jest chlodniej-wtedy musze jechac z otwarta szybka i p**dzi-i nie wiadomo co gorsze.

a teraz pytanie z innej beczki-czy ktorys bandyta jezdzi w w okularach z antyrefleksem i pryskal je jakims antifogiem-czy wolno to robic?czy powloka antyrefleksowa sie nie uszkodzi?bo moze taki plyn zalatwial by sprawe?

ja jestem trochę nieodpowiedzialny i 4 lata temu jak zacząłem nosić soczewki to dobrałem je sobie sam ;-) poszedłem do optyka, żeby mi zbadał moc szkieł. Potem dodałem po 0.25 dioptrii bo trochę były za słabe i kupiłem standardowe na allegro ;-) Przez te 4 lata nic mi się nie dzieje, ale to może głupi ma szczęście dlatego nie polecam tak robić tylko udać się do specjalisty ;-)

moja dziewczyna zawsze narzekala na komfort...

Hmm...

To znaczy się ten, trzeba spróbować innych soczewek :)

Swoich soczewek nigdy nie czułem, kiedyś pod wieczór wysuszały się ale od jakiegoś czasu noszę jakiś hydrożelowy wynalazek i nie ma już takich problemów, nawet jak pójdę w nich spać to rano mnie oczy nie bolą, a co najmniej raz na miesiąc jestem tak naj***ny, ze nawet nie myślę o ich zdjęciu :)

Teraz jak siedzę przed kompem, widzę po prostu jak normalny człowiek :)

• 2 weeks later...

To znaczy się ten, trzeba spróbować innych soczewek :)

Dokładnie. Przyznam, że zaczęłam testować te wspomniane wyżej soczewki (Pure vision), ale bardzo trudno mi do nich przywyknąć. Szczególny dyskomfort odczuwam przy zakładaniu - długo trwa, zanim mi się dobrze ułożą na oku, no i niestety szybko mi się męczy w nich wzrok. Ale za to poprzednie (Johnson & Johnson), choć jak wspominałam niestety droższe, były dla mnie rewelacyjne i to praktycznie od pierwszej chwili po nałożeniu. Z innej jeszcze strony np. Mamutowi nie robi większej różnicy czy to te, czy tamte, komfort odczuwa mniej więcej ten sam. Więc moja rada także brzmi: jak jedne są niewygodne, warto potestować inne - byle uwolnić się od okularów :)

Pitbull, a tak z ciekawości - możesz podać jakich Ty soczewek używasz?

Edytowane przez Nagini