Skocz do zawartości

Przeciwskręt - Countersteering - Filmy

Christoph
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 year later...

Zamrażarka... hmm... co my tu mamy? o kotlet :hungry:

No to odgrzeję 

Szybki wstęp:

Na pierwszych godzinach kursu w tamtym roku instruktor nawet nie raczył wspomnieć co to przeciwskręt, więc nie dziwię się, że nawet na placu moto kierowało mi się w krzaki. Jedyna rada jaką dostałem to "patrz gdzie chcesz się znaleźć".

Wtedy pomogliście mi Wy, miedzy innymi takimi tematami jak ten. Trochę czytania, przeglądania YT i prób pozwoliło zgłębić tajniki, a byłem totalnym laikiem - pierwsze kroki na moto w tamtym roku.

Dopiero w tym roku trafiłem na instruktorów z prawdziwego zdarzenia, czyli byłych policjantów pracujących obecnie w szkole jazdy. 

I tu przejdę do sedna:

Po pierwszych kółkach na placu, mających na celu zweryfikowanie podstawowych umiejętności przed wyruszeniem w miasto instruktor zaczął wykładać teorię:

- Czy wiecie co to jest przeciwskręt i na czym polega? 

Każdy z nas odparł, że tak, wyjaśnił własnymi słowami: wytrącanie motocykla z równowagi poprzez odpychanie kierownicy w odpowiednim kierunku...

- No to spróbujcie czegoś innego :) zapomnijcie na chwilę o odpychaniu, postarajcie się zrobić tak:

"Zamiast odpychać kierownicę w kierunku przeciwnym do planowanego kierunku skrętu, skręćcie nadgarstek w taki sposób, jakbyście chcieli złamać patyk"

(coś jakbyście chcieli zgiąć końcówkę kierownicy pod kątem prostym w dół)

Napiszę tak:

Ciekawe. Naczytałem się trochę o przeciwskręcie, naoglądałem filmików, trenowałem go na mało uczęszczanych ulicach próbując wyrobić sobie nawyk/odruch, a gość pokazał mi technikę w sumie troszkę bardziej naturalną. 

Używałem jej, bo instruktor z uporem maniaka przypominał o niej gdy jeździliśmy dość krętymi drogami krajowymi. 

Próbował ktoś z was w taki sposób uzyskać efekt przeciwskrętu, ale stosując świadomie taką technikę jak wyżej (wytłuszczonym drukiem)?

Edytowane przez Owca

Ja próbowałem i złamałem kierownicę jak patyk :cry:

To Kokos jeździ teraz jak na kolarzówce :lol:

Próbuje, ucze się i dochodzę do oto takich wniosków.

Przciwskret jak najbardziej tak pod warunkiem że jedzie sie sportowo bez ukochanej osoby z tyłu. po zastosowaniu przeciwsketu moto natychmiast reaguje. Co nie jest wskazane we 2 osoby u jak się poruszasz turystyczne

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

"Zamiast odpychać kierownicę w kierunku przeciwnym do planowanego kierunku skrętu, skręćcie nadgarstek w taki sposób, jakbyście chcieli złamać patyk"

(coś jakbyście chcieli zgiąć końcówkę kierownicy pod kątem prostym w dół)

Wydaje mi się to mega z dupy ale zaintrygowało mnie i spróbuję :)

Ogólnie to kiera chodzi w pewnej płaszczyźnie i im bardziej równolegle będziemy przykładać do niej siłę tym lżej się skręca, fizyki nie oszukamy.

Przciwskret jak najbardziej tak pod warunkiem że jedzie sie sportowo bez ukochanej osoby z tyłu. po zastosowaniu przeciwsketu moto natychmiast reaguje. Co nie jest wskazane we 2 osoby u jak się poruszasz turystyczne

Jest to wskazane ZAWSZE :)

Wydaje mi się to mega z dupy ale zaintrygowało mnie i spróbuję :)

No właśnie Stempel. Też mnie to zdziwiło, bo wszędzie pisze się tylko o przeciwskręcie i nigdzie nie słyszałem/czytałem o jakichś alternatywach. 

Próbowałem i działa w jakiś tam sposób, ale przyznam, że i tak nie mogłem się odzwyczaić od przeciwskrętu. Ale mam zamiar jeszcze przetestować tą "nową" technikę. 

Wam to opisałem jako ciekawostkę - możecie popróbować, bo ciekawią mnie opinie ludzi, którzy już jeżdżą dłuższy czas. 

Jak to opisał sam instruktor: "zauważyłem, ze ten sposób wydaje się bardziej naturalny"

a to wasze 'łamanie patyka' też wyprowadza moto z równowagi, czyli przeciwskręt :P a nie męczy to dłoni? który w moim przypadku tylko opierają sie o kierownice, nic nie  ściskam i nie próbuje złamać :P

im większa masa tym skuteczniej manewruje się przeciwskrętem, w przypadku 'testu łosia' z dwoma osobami i bagażem nie użyjesz przeciwskrętu?

a to wasze 'łamanie patyka' też wyprowadza moto z równowagi, czyli przeciwskręt a nie męczy to dłoni? który w moim przypadku tylko opierają sie o kierownice, nic nie ściskam i nie próbuje złamać

im większa masa tym skuteczniej manewruje się przeciwskrętem, w przypadku 'testu łosia' z dwoma osobami i bagażem nie użyjesz przeciwskrętu?

Nie o to chodzi że nie użyje. Ale o to że przy zastosowaniu przeciwskretu moto reaguje natychmiast. A jazda turystyczna spokojna i w dwie osoby tego nie wymaga.

a to wasze 'łamanie patyka' też wyprowadza moto z równowagi, czyli przeciwskręt :P a nie męczy to dłoni? który w moim przypadku tylko opierają sie o kierownice, nic nie  ściskam i nie próbuje złamać :P

Jakby technikę rozebrał na czynniki pierwsze to pewnie by się okazało, że to to samo. Może jest tylko różnica w samej świadomości robienia czegoś bardziej naturalnie zamiast czegoś co dla laika wydaje się kompletną niedorzecznością. 

Nie o to chodzi że nie użyje. Ale o to że przy zastosowaniu przeciwskretu moto reaguje natychmiast. A jazda turystyczna spokojna i w dwie osoby tego nie wymaga.

poćwicz i trochę mniej siły użyj, pełna płynność do uzyskania przeciwskrętem :)

i odpychanie i lamanie  tej kierownicy to to samo ; czyli dzialnie sila na jednostke sterujaca ( tutaj kierownice) w celu spowodowania zmiany toru jazdy motocykla - czyli przeciwskret. nie fillozofowac tylko cwiczyc . jak komus latwiej odpychac - niech odpycha , a kto latwiej ''lamie'' niech lamie.

Może z innej beczki. Ostatnio bylem z kolegą na małym wyjeździe. Litwa Podlasie Lubelszczyzna. Ja na swoim 1250 on na BMW 1200RS. Jechaliśmy z taką samą prędkością. Podobnym torem jazdy. Na postoju stwierdziliśmy że, jego opony byly prawie pozamykane a na moich brakowało jeszcze jakieś 3 cm. Rozmiar opon taki sam. Ba nawet takie same opony. Czym to mogło byc spowodowane?

Technika jazdy. Widocznie kolega używa przeciwskrętu i sprawnie operuje motocyklem w zakrętach. Niektórzy jeżdżą na kwadracie i biorą zakręt na trzy, cztery razy. Rodzaj motocykla. Zawieszenie i geometria ramy tego turystycznego motocykla sprawia, że jest zwrotniejszy jak Bandit i lepiej się kładzie w zakrętach. 

:zdziwiony:

yyy..to jak Ty skręcasz jadąc z pasażerem??

MI to nie robi różnicy. Kładę się w zakręty zarówno sam jak i z plecakiem. Bo niby jak bym miał brać te zakręty? zwalniać?

Jazda turystyczna dla mnie jest po prostu wolniejsza i spokojniejsza ale technika jazdy zawsze taka sama.

A przeciwskręt działa zawsze powyżej 20-30 km/h.

Z dobrym obciazeniem to nawet zuk jezdzi jak ze wspomaganiem :D

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Może z innej beczki. Ostatnio bylem z kolegą na małym wyjeździe. Litwa Podlasie Lubelszczyzna. Ja na swoim 1250 on na BMW 1200RS. Jechaliśmy z taką samą prędkością. Podobnym torem jazdy. Na postoju stwierdziliśmy że, jego opony byly prawie pozamykane a na moich brakowało jeszcze jakieś 3 cm. Rozmiar opon taki sam. Ba nawet takie same opony. Czym to mogło byc spowodowane?

na szkoleniu suzuki się dowiedziałem że nie zawsze trzeba kłaść motocykl i zamykać opony, im bliżej zamkniecia tym mniejszy zapas przyczepności opony, ten sam zakręt można pokonać na krawędzi opony jak i z bezpiecznym zapasem i to przy tej samej prędkości, mówimy tu u ruchy ulicznym nie torze :)

Z dobrym obciazeniem to nawet zuk jezdzi jak ze wspomaganiem :D

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

He he

MIEd0FU.png

Offca, na następnych zajęciach ćwicz kierowanie motocyklem bez użycia rąk :)

Puszczasz kierownicę i kierujesz ciałem, naciskiem stóp na podnóżki i kolan na bak ;)

Radzior, jadąc z pasażerem też stosuje przeciwskręt, tylko nieświadomie :D

ja kieruję zadkiem, serio :) lekki ruch i już się wali na bok, jak ta lala

(przeciwskręt sam się robi - 650 ma jeszcze tendencję pogłębiania - ciężka bicz)

ja kieruję zadkiem, serio :) lekki ruch i już się wali na bok, jak ta lala

a później piszesz, że biała linia była, opony nie trzymały... :lol: tu masz temat:  http://polishbanditcrew.pl/topic/15652-chcem-schuść-eksperyment/ ;)

Offca, na następnych zajęciach ćwicz kierowanie motocyklem bez użycia rąk :)

Następne zajęcia to egzamin... może sobie daruję :)

He he

MIEd0FU.png

Ja to latałem takim z ostatnich lat produkcji: mały przebieg, oryginalny lakier, pierwszy właściciel - cieszę się, że miałem taką okazję. Nawiasem mówiąc to u lelona po okolicy, bo tam pracowałem przed wyjazdem do UK.

eee tam, panie 91kg/187cm, nie ma tragedii, a lepiej nie będzie :D

waga nie ważna - chodzi o wytrącenie motocykla z równowagi - zauważysz że ten przeciwskręt sam wchodzi

też jestem po motoszkole i powiem tak: dużo daje, tak samo jak oglądanie filmików, czytanie książek etc

ale...

najlepiej po prostu jeździć, jeździć i testować - balans, ciałem, ręcami, nogami itd

a na egzaminie, to ja nawet nie wiedziałem co to przeciwskręt o jeździe na 600 nie wspominam :)

A co robimy w zakręcie, jadąc na kole ?

zastanawiamy się czy pielucha pomieści :lol:

edzia: 

ja cały czas czekam na wasze wrażenia po próbie "łamania kierownicy" jako alternatywy dla przeciwskrętu. 

Edytowane przez Owca