Skocz do zawartości

Problem Ze Sprzęgłem (Znowu)

Gość pixel
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A czy widziałeś kiedyś tarcze? Nie są metalowe tylko ze środka ściernego

Nieprecyzyjnie się wyraziłem, niemniej i tak uważam, że nocne moczenie niepotrzebne.

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Tomek

6

• bald

4

• jab2

6

Po dzisiejszym organoleptycznym macanko tarcz stwierdzam rowniez ze nocne moczenie nie potrzebne. To nie wska jednak hehe :) zalezy pewnie co producent stosuje jako okladzine cierna

a ja powiem tak , u mnie obrocenie tarcz i przekładek o 180 stopni usuneło usterkę pt. slizganie sprzegła przy 7tys obrotow bez wcisniętej klamki na zimnym silniku :D

nie wiem czy to moze spowodować jakieś uszkodzenia ale wątpie, tarcze i przekładki mają się ze sobą spinać/ocierać więc raczej obojętnie w którą stronę są włożone... no chyba ze mnie jakiś spec przekona mądrymi argumentami ;)

Generalnie nie powinno się rozbierać sprzęgła jak się nie wymienia tarcz. Na pewno nie można zamieniać przekładek i tarcz miejscami bo układają się ze sobą. Coś jak klocki hamulcowe z tarczą hamulcową.

Obrócenie o 180* masz na myśli, że pierwsza od wnętrza silnika zamieniła się z ostatnią i kręci cię pod prąd?

Czy to, że tarcza została na swoim miejscu a tylko kręci się pod prąd?

Generalnie nie powinno się rozbierać sprzęgła jak się nie wymienia tarcz. Na pewno nie można zamieniać przekładek i tarcz miejscami bo układają się ze sobą. Coś jak klocki hamulcowe z tarczą hamulcową.

Obrócenie o 180* masz na myśli, że pierwsza od wnętrza silnika zamieniła się z ostatnią i kręci cię pod prąd?

Czy to, że tarcza została na swoim miejscu a tylko kręci się pod prąd?

Jab2 opcja 1

EDIT: taka była sugestia mojego mechanika (ma duże doświadczenie w naprawie moto) na tą usterkę, widział sprzęgło i potwierdził moje przypuszczenie , że wszystko jest ok, tarcze, przekładki, linka (2 wymiany oleju - różnych prod).

Dzisiaj zrobiłem ponad 50km i wychodzi na to , że jest ok.

Edytowane przez cabs

To generalnie nie powinno się nic dziać, bo tarcze pracują nadal z tymi przekładkami co pracowały.

Witam panowie podepnę się do tematu, posiadam B12 mam taki problem

Tarcze Lucasa Nowe 5 dni temu zakładane.

Po założeniu sprzęgło się ślizgało jak na starych tarczach wymieniłem sprężynę talerzowa (EBC)

Było wszystko super przez 30 km pojechałem do znajomego przejechał się dosłownie 50 m wsiadłem na motocykl i sprzęgło znów zaczęło się ślizgać tyle ze jeszcze gorzej jak na starych gratach.

Przekładki raczej odpadają bo sa w doskonałym stanie.

A jak to wszystko poskladales? smarowales nowe tarcze olejem? A moze po wymianie za bardzo mu w palnik dales zanim sie tarcze dotarly

Edytowane przez logicsys

Kolega Kojot to juz 4 raz się rejestruje na tym forum

2009-05-28 23:27:23

biaggi22

Użytkownik

8194293

Ujeżdżam: Bandyta 1200 B12

A jak to wszystko poskladales? smarowales nowe tarcze olejem? A moze po wymianie za bardzo mu w palnik dales zanim sie tarcze dotarly

Tak smarowałem olejem, nie pierwszy raz składam sprzęgło także wiem ze olej musowo.

Zastanawia mnie dlaczego nie ma podkładki pod śrubą która zabezpiecza nakrętkę przed odkręceniem, wydaje mi się ze mógł się tą raza koszyk poluzować.

ps. ide do garażu rozbierać zrobię edit.

hm,kiedyś w innym olajaku wymieniłem stare tarcze na nówki EBC. Miałem to samo.Kupilem nowe springi ,potem załozyłem inne przekładki a problem ustał dopiero gdy ...wróciłęm do starych tarcz.Do dziś nie wiem o co chodziło w tej sytuacji.

U mnie po przejechaniu 20 km odkręciła sie nakrętka od koszyka dokręciłem zobaczę co będzie.

najdziwniejsza opcja dla mnie to to ze nie ma podkładki z zabezpieczeniem sa stosowane

podkładki i na nich pisze out ale na tej co siedzi w Bandicie nic nie ma jest to zwykła podkładka jak ona ma niby trzyma nie mam pojęcia.

ta podkladka jest sprezynowa. Przyjrzyj sie jej to zobaczysz. A dwa u mnie kolnierz nakretki byl zaklepany na walku.

Zswoje sprzeglo zlozylem na starych gratach jest lepiej ale mimo to nadal Ciagnie. Chyba trzeba wymienic tarcze jednak i nie kobinowac. Za to pojawil sie inny problem ale to innym watku opisze

ta podkladka jest sprezynowa. Przyjrzyj sie jej to zobaczysz. A dwa u mnie kolnierz nakretki byl zaklepany na walku.

Zswoje sprzeglo zlozylem na starych gratach jest lepiej ale mimo to nadal Ciagnie. Chyba trzeba wymienic tarcze jednak i nie kobinowac. Za to pojawil sie inny problem ale to innym watku opisze

Ta podkładka leżała na szybie nie widać w niej nic szczególnego jest prosta, u mnie nie było widać śladów żeby kto kolwiek walił młotem

wydaje mi sie ze seryjnie bylo dokręcane poza tym silnik zmieniany był i obecny miał nie wielki przebieg.