Skocz do zawartości

Sposób Na Tylni Amortyzator....

Gość Pastor
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem gazówke z RF900 i nie wiem jak go regulować, tzn. co gdzie sie reguluje i co bedzie sie działo jak bede kręcił. Na fotce zaznaczyłem 3 punkty (regulacje)

- pokrętło numer 1 ma skale od 1 do 4

- śruba numer 2 ma skale od S do H

- numer 3 to chyba jakiś korek

Możecie mi napisać o co kaman z tymi regulacjami??

zdjcie008y.jpg

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Masher

6

• jacekrysiek

5

• qnerk

12

2 to regulacja odbicia amortyzatora - masz tam pokazane w którą stronę kręcić żeby było SOFT a w którą HARD.

1 to regulacja dobicia, masz tam 4-ro stopniową skalę.

3 to miejsce gdzie można dopompować zbiorniczek - raczej nie używam bez potrzeby.

zapomniałeś o regulacji wstępnego napięcia sprężyny, która de facto jest chyba najważniejsza - czyli to miejsce gdzie odchodzi wężyk od amorka.

Dzięki Masher za wyjaśnienie. Amortyzator siedzi już w Bandziorze i wszystko już poskładane. Zabieg extra opylało sie :)

Jest wyżej i to całkiem sporo. Ale zmiana zdecydowanie na + w prowadzeniu, wygodzie jak i wizualnie. Jest zajebiaszczo :)

• 1 month later...

witam, ja ostatnio też zmienilem amortyzator od gsx i u siebie nie zauważyłem aby poszedł do góry,a żeby poszedł do góry to trzeba te 2 pałki zmienić, zauważyłem ze sa na niemieckim ebayu jak cos.Poza tym jest bardzo twardy jak siedzę to wachacz nawet sie nie ugnie , chyba musze poluzować sprężynę .Przy jeździe samemu strasznie telepie

witam, ja ostatnio też zmienilem amortyzator od gsx i u siebie nie zauważyłem aby poszedł do góry,a żeby poszedł do góry to trzeba te 2 pałki zmienić, zauważyłem ze sa na niemieckim ebayu jak cos.Poza tym jest bardzo twardy jak siedzę to wachacz nawet sie nie ugnie , chyba musze poluzować sprężynę .Przy jeździe samemu strasznie telepie

te dwie palki to sie zwia ''kosci'' albo ''dog bones''

a jak telepie za bardzo to zluzuj napiecie wstepne sprezyny

mam dziś zamir wyregulowac niestety wczoraj kapcia złapłem, i musze do gumiarza podjechać mam nadziej że dziś otwarte :mellow:

500550990 - zadzwoń i się zapytaj czy mają czynne

Ja mam tutaj przed leśnicą wulkanizacje o 13.00 mam do odbioru kolo, bo byl zajęty, także święta będę śmigał jak pogoda dopisze a teraz trzeba iść poświęcić jajca :D

zluzowalem trochę sprężynę i rewelacja w porównaniu z orginałem, jeszcz te tulejki sobie dotnę do przedniego i bedzie lux.

a czy się ktoś orientuje ile ciśnienia powinno być w zbiorniczku z gazem??

to zależy - napewno poniżej 1 atm. Jeśli nie musisz to zbiorniczka nie ruszaj. Ustaw wszystkie ustawienia na srodek i jazda, będziesz wiedział co chcesz podregulować. Wbrew pozorom porządne wyregulowanie zawiesia nieco wprawy wymaga

A ja mam pytanie ... Czy motujac te "laczniki" pojdzie dupa do gory i usztywni sie troszke ?? Czy to wogole dziala w ten sposob jak ja mysle ... ??

Edytowane przez BlueBandit

Usztywnić nie usztywni, ale za to jeśli shimmy nie doświadczyłeś to możesz doświadczyć. No ale dupa do góry pójdzie ;]

Co mam przez to ruzmiec co napisales ?? Jesli zamontuje te laczniki to dupa pojdzie do gory lecz nadal bedzie miekki i moze dostawac drgan przy wiekszych predkosciach ??

zmieni się wyprzedzenie przedniego koła i kąt główki względem podłoża - lagi będą bardziej pionowo.

Dupa idzie do góry, według gościa z aukcji 40mm, charakterystyki zawieszenia to raczej nie zmieni natomiast zmieni się rozstaw osi i kąt kąt widelca. Generalnie motocykl będzie mógł się wydawać bardziej poręczny w ciasnych zakrętach (jeżeli do tego utwardzisz zawieszenie) kosztem stabilności na prostych (szczególnie dużych prędkościach). Jak napisał qnerk, z powodu zmiany ustawienia kąta wyprzedzenia może pojawić się shimmy przy agresywnym wychodzeniu z łuków.

]Rozumiem . Teraz zalapalem ... Masher widzialem post w ktorym opisujesz usztywnienie przedniego zawieszenia i zmiane tylnego amortyzatora i wydaje mi sie ze pokieruje sie w ta strone ... Wtedy dupcia pojdzie do gory bez dodatkowych minusow tej modyfikacji . A korzystajac z okazji mam pytanie czy te podkladki ktore montowales do przedniego zawieszenia kupowales gotowe czy u tokarza dorobiales ??

]Rozumiem . Teraz zalapalem ... Masher widzialem post w ktorym opisujesz usztywnienie przedniego zawieszenia i zmiane tylnego amortyzatora i wydaje mi sie ze pokieruje sie w ta strone ... Wtedy dupcia pojdzie do gory bez dodatkowych minusow tej modyfikacji . A korzystajac z okazji mam pytanie czy te podkladki ktore montowales do przedniego zawieszenia kupowales gotowe czy u tokarza dorobiales ??

podkladki robione na miare - ze tak odpowiem za mashera

Edytowane przez jacekrysiek

Dzieki za info jacekrysiek . . . Widze ze tez jestes na emigracji ... Pozdro

taki dluzszy przystanek zyciowy sie trafil - Londyn :)

• 4 months later...

Chciałbym jeszcze na moment odgrzać temat. Napisaliście, że do Bandita będzie pasował amor między innymi od GSX-R. Czy chodzi tylko o wersję gazową amortyzatora, czy tą również: http://allegro.pl/suzuki-gsxr-750-srad-amortyzator-tyl-i1188231656.html Konkretnie chodzi mi o to, czy ten zbiorniczek na górze amora zmieści się pod airbox'a.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.