Skocz do zawartości

Spalanie

Gość pollo155
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

oki..gdzie zrobię synchro gaźników w okolicach Wschowy? ma ktos pomysł? spalanie jak w normie T5 to lekkie przegięcie, zaznaczam , że świece wymieniłem,filtr wymieniony, trasa staram się do 130, co prawda z lekkim" plecakiem" więc w sumie na moto ok150kg , pociesza fakt ,że jednak moto to chwila przyjemności, a za przyjemności się płaci :lol:

• Odpowiedzi 126
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Tomek

5

• qnerk

6

• Wojtuniunia

6

No to i ja coś dodam. Jak kupiłem b12 to chlał podobne ilości do tych jakie koledzy podają, 6 - 10. Tyle tylko, że parę dni po zakupie przeszedł całkowity przegląd: regulacja zaworów, sprawdzenie gaźników, nowy filtr powietrza, olej, czyszczenie hamulców ... . Efekt? Na chwilę obecną niezależnie od kręcenie i przy prędkościach do 160 nigdy nie bierze więcej niż 7. Przy normalnej jeździe z sporym udziałem miasta zamykam się w 6.

I ja coś dodam od siebie. Czytając wypowiedzi na temat spalania bandziorów średnio byłem zadowolony( jako przyszły użytkownik takiej maszyny) ze spalania 8 litrów jak co niektórzy pisali. gdy zakupiłem bandziora b6s postanowiłem sprawdzić ile mi spali paliwka, i tak oto zalałem pod korek i wyzerowałem trip1. dziś podczas powrotu do domku z latania musiałem przełączyć na rezerwę więc pojechałem go od razu zatankować, do baku weszło 14,5 litra a na liczniku przejechane 306 km , średnia wychodzi 4,7 . Dodam jeszcze że jako nowy użytkownik bandziora przez pierwsze kilometry jazda była nad wyraz spokojna, rzec można że emerycka ( musiałem sie obyć z maszyną, biegami itp.) potem było juz zdecydowanie lepiej, ale ogólnie rzecz biorąc nie wychodziłem podczas jazdy powyżej 8 tys obr. i nie przekraczałem 140km/h więc może stąd ten niski wynik spalania. Paliwko pb 95 na stacji bp.

no tak to ogólnie jest z dziorami, nie odkręcasz - płacisz mniej, odkręcasz - płacisz więcej, jak moto zadbane tech. w obu przypadkach płacisz mniej

Minimalne w B6 miałem 4,5l/100km

Maksymalne, coś około 7l/100km

I ja coś dodam od siebie. Czytając wypowiedzi na temat spalania bandziorów średnio byłem zadowolony( jako przyszły użytkownik takiej maszyny) ze spalania 8 litrów jak co niektórzy pisali. gdy zakupiłem bandziora b6s postanowiłem sprawdzić ile mi spali paliwka, i tak oto zalałem pod korek i wyzerowałem trip1. dziś podczas powrotu do domku z latania musiałem przełączyć na rezerwę więc pojechałem go od razu zatankować, do baku weszło 14,5 litra a na liczniku przejechane 306 km , średnia wychodzi 4,7 . Dodam jeszcze że jako nowy użytkownik bandziora przez pierwsze kilometry jazda była nad wyraz spokojna, rzec można że emerycka ( musiałem sie obyć z maszyną, biegami itp.) potem było juz zdecydowanie lepiej, ale ogólnie rzecz biorąc nie wychodziłem podczas jazdy powyżej 8 tys obr. i nie przekraczałem 140km/h więc może stąd ten niski wynik spalania. Paliwko pb 95 na stacji bp.

Pytanie też czy nie masz ustawionej zbyt ubogiej mieszanki bo takie też są czasem przyczyny zbyt małego spalania. Zbyt uboga mieszanka może być bardzo nie dobra bo powoduje ona, że temperatura spalania jest znacznie wyższa i może powodować wypalanie się świec i uszkodzenie zaworów a skrajnie przegrzanie i zatarcie silnika.

Nie mówię, że akurat tak masz - może po prostu masz dobrego dziorka i umiesz ekonomicznie jeździć ale sprawdziłbym na Twoim miejscu kolor świec (jak będą zbyt jasne - wręcz białawe) to znaczy, że mieszanka jest zbyt uboga.

nie strasz kolegi :)

Pamiętasz mi też w trasie wyszło 4.5l jak tempo mieliśmy emeryckie.Ale trasa to nie mieszany tryb.

A mój pali między 7 a 8 litrów. Fakt że go nie oszczędzam bo wcześniej palił mniej ale i jazda była spokojniejsza. Przymierzam się do wymiany sprzęgła bo już od dłuższego czasu na zimnym oleju się ślizga i tak się zastanawiam jak to się ma do spalania? Może ktoś mnie oświeci?

ciągasz nim przyczepę kempingową czy możne 2 bandziora na części na sznureczku ? :P

rozpiesciłem go troche ;) miedzy innymi wymieniłem dysze głowne na prawie 2-krotnie wieksze, i tak mi sie własnie odwdziecza <_< ale wybaczam mu to bo stal sie bardziej widzialny szczegolnie w nocy przy redukcjach :2guns:

Sprawdzę świece jak wyglądają( jakiego koloru powinny być przy prawidłowym spalaniu). I jeszcze jedno pytanko, jaka wartość na podziałce powinna byc ustawiona dla dobrej mieszanki oraz czy idzie to samemu zrobić czy trzeba oddac dziorka do warsztatu na regulacje składu mieszanki??

oddaj do warsztatu na regulacje składu mieszanki jak nie masz o tym pojęcia, bo możesz tylko więcej szkód narobić, a kolor świeć to "kawa z mlekiem" :)

• 4 weeks later...

chłopaki, nieco odbiegając od tematu: ile zostaje litrów w baku Bandziora '2000 gdy kończy się ON i przekręcamy na RES?

chłopaki, nieco odbiegając od tematu: ile zostaje litrów w baku Bandziora '2000 gdy kończy się ON i przekręcamy na RES?

Mysle ze to pisze w serwisowce, u mnie z tego co pamietam 4.4l.

To ja jeszcze dopytam, podłączając się pod temat. Pytanie do tych, co w modelu 00-04 600 mają wskaźnika paliwa pod obrotomierzem.

Od momentu jak zaczyna mrugać dystrybutor, ile km możecie przejechać aż moto zgaśnie ?

Mi wychodzi, że dosłownie kilka, 10 max.

Jarek

Edytowane przez JarekP

To ja jeszcze dopytam, podłączając się pod temat. Pytanie do tych, co w modelu 00-04 600 mają wskaźnika paliwa pod obrotomierzem.

Od momentu jak zaczyna mrugać dystrybutor, ile km możecie przejechać aż moto zgaśnie ?

Mi wychodzi, że dosłownie kilka, 10 max.

Jarek

miedzy 30-50 km w praktyce

ale teoretycznie powinno sie przejechac z 80 i raz nawet mi sie udalo ale wtedy to sie toczylem po autostradzie w szukaniu stacji (i sie udalo !)

Edytowane przez jacekrysiek

No to good 4 you Jacek..:) ja ostatnio zaobserwowałem (po wymianie puchy wydechu) wzrost spalania....tak jak 3 kreska gasłą mi przy ok 170-180km...tak dzisiaj przy 140-150...... no ale czego sie nie robi dla Moto..:)...moge wydać te kilka pln wiecej...

miedzy 30-50 km w praktyce

ale teoretycznie powinno sie przejechac z 80 i raz nawet mi sie udalo ale wtedy to sie toczylem po autostradzie w szukaniu stacji (i sie udalo !)

Chyba nie do końca dobrze sie zrozumieliśmy. Albo mi coś moto ianczej działa.

Chodzi mi o ilość km zanim przełączę się na rezerwę.

Zależnie od stanu motocykla, regulacji, techniki jazdy itp. coś około 150-250 km do rezerwy w B6.

Zbiornik ma 19 litrów Rezerwy około 5 litrów +/-0,5 litra to ile zrobisz na tych około 14 litrach?

Zbiornik ma 19 litrów Rezerwy około 5 litrów +/-0,5 litra to ile zrobisz na tych około 14 litrach?

Heh. No to jeszcze raz :)

Zalany do pełna, jeżdżę, jeżdżę i zaczyna mrugać dystrybutor. Teraz powinienem przekręcić kranik na rezerwę.

Ile mogę przejechać zanim mi zgaśnie jadąc bez przełączenia na rezerwę z mrugającym symbolem dystrybutora?

Dopiero sie uczę tego motocykla i ostatnio przy wyprzedzaniu mi mocy brakło, a nie zauważyłem, że mi rezerwa już świeci i nie zdążyłem się przełączyć.

Edytowane przez JarekP

Zależnie od stanu motocykla, regulacji, techniki jazdy itp. coś około 150-250 km do rezerwy w B6.

Zbiornik ma 19 litrów Rezerwy około 5 litrów +/-0,5 litra

czyli wszystko mam w porządeczku, spalanie w cyklu mieszanym wyszło 5,6/100 przy jeździe do 7-8k rpm ;) Wyczuwam sprzęta jeszcze, stąd tak asekuracyjnie ;)

to i ja dodam coś od siebie jeszcze, początki to było spalanie 4,6litra na 100km teraz wychodzi około 5,4 jazda raczej spokojna do 140km/h i 7-8 tys obr.

Heh. No to jeszcze raz :)

Zalany do pełna, jeżdżę, jeżdżę i zaczyna mrugać dystrybutor. Teraz powinienem przekręcić kranik na rezerwę.

Ile mogę przejechać zanim mi zgaśnie jadąc bez przełączenia na rezerwę z mrugającym symbolem dystrybutora?

Dopiero sie uczę tego motocykla i ostatnio przy wyprzedzaniu mi mocy brakło, a nie zauważyłem, że mi rezerwa już świeci i nie zdążyłem się przełączyć.

no i ile przejchales tych km , bo w zasadzie to chyba ty znasz odpowiedz ale nie chcesz jej podac tylko ja wysepic od nas ktorzy tego nie wiemy. a ze moto slabe bylo to z braku wachy ,wiec chodzi ci o to zeby jechalo pelan moca czy toczylo sie poki kompletnie nie stanie .bo tu mozna eszcze pocisnac troche akumulatorem poki ten nie padnie

Edytowane przez jacekrysiek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.