Skocz do zawartości

Spalanie

Gość pollo155
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

chcialbym poruszyc taki temat jakie macie spalanie w swoich maszynach. Bo moja slicznotka pali 8 litrow przy jezdzie do 160 i czy to normalne czy duzo. ?

• Odpowiedzi 126
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Tomek

5

• qnerk

6

• Wojtuniunia

6

Hmmm moje K2 600s przy energicznej jezdzie 6,5 jak spokojnie sie prowadze to mam nawet 5,6. Wiec Twoje 8 wydaje się być dużo ale ja do zadko cisne 160.

chcialbym poruszyc taki temat jakie macie spalanie w swoich maszynach. Bo moja slicznotka pali 8 litrow przy jezdzie do 160 i czy to normalne czy duzo. ?

Raz tylko sprawdzałem spalanie w moim B6 - trasa 70%, miasto 30 % (łącznie 800 km) - średnie spalanie wyszło 5,2 L/100km

B12 wziął wtedy na tej samej trasie 6,2 L/100km

Prędkości na trasie około 120 i kilkanaście ostrych odcinków tez było :)

8 litrów trochę dużo, ja jak zaczynałem jeździć dziorkiem to mieściłem się w 6 litrach spokojnie, ale jak już zacząłem go trochę mocniej kręcić to mieszczę się w granicach 6- 6,5.

dużo, ale zależy gdzie i jak jeździsz - styl jazdy ma strasznie duże znaczenie. Robilem dziora który poniżej 8,5 nie schodził, po serwisie gaźników mieści się w 6 na mieście

jak czytam te posty to trochę się dziwie, wprawdzie mam Bandziora od niedawna, ale jak sprawdzałem go parę razy na krótkich odcinkach (od 50 do 150km) i przy prędkościach średnio -130 - 160 w porywach nawet do 220, dosyć często mi się zdarza odkręcać, to mi spalanie nie przekroczyło 6l/100, na wiosnę muszę go sprawdzić na dłuższych trasach,

a mi 6,7 srednio bierze... na swiatlach troche czuje jakby za bogata mieszanke i nei wiem czy nie trzeba zrobic czegos ?( regulacja, synchro )

gdzie się 600-tą do 220 bujnąłeś? niewierze

gdzie się 600-tą do 220 bujnąłeś? niewierze

na liczniku było 225, w rzeczywistości pewnie mniej, mam w okolicy parę prostych to się bujam, muszę też dotrzymywać tępa 3-em R6 i Ninj'y 636 :rolleyes:

Edytowane przez camillo87

Ja swoim Bandziore, na A1 kilkakrotnie blisko 230 ! W rzeczywistosci na Gps 200 z hakiem

te S z 2000r tak mają :rolleyes:

U mnie minimalnie 4,5l ale to była jazda nocna przez Bieszczady bałem się że jakieś bydle z krzaków wyskoczy więc nie przekraczałem 80km/h i bardzo delikatnie operowałem rollgazem najwięcej zarejestrowałem pow 7l podczas jazdy w chłodne dni przy lekkim pałowaniu max 160km/h.

Bandzior jest bardzo wrażliwy na styl jazdy i temperaturę w trasie można spokojnie zejść do 5,5 - 5l przy rozsądnych prędkościach w mieście zejście poniżej 6 to sztuka.

PS. Myślę że 8l przy jeździe 160 to normalny wynik

Edytowane przez Ezekiel

acha dodam, że mam 180mm z tyłu, a więc teoretycznie powinien więcej palić i wolniej jeździć :blink:

a teraz konkret: kiedy był zmieniany filtr powietrza i kiedy ostatnio robiłeś coś przy gaźnikach?

Spalanie w olejowym 6,5 z 2005 max niecałe 9 litrów, trasa, pełen bak i opór non stop.

Ale można też zrobić spalanie koło 6 i tez lecieć w trasie po 200, płynnie przyspieszać- nie odkręcać manety do końca, to jest klucz.

Mój pali z 9 i nie plącze ale tylko miasto cały czas, i nie wierze w spalanie rzędu 5-6 litrów bo to chyba trzeba jeździć 50km/h żeby takie spalanie osiągnąć.

pałując po mieście max 7, no może 7,5 w porywach. Na spalanie mają wpływ ustawienia gaźnika, filtr powietrza, świece, ale i hamulce

trasa 6

miasto 7

non stop katy 8

A mi pali około 17 litrów. Bo tyle z reguły wlewam jak podjadę tankować :P

Może ktoś mi powiedzieć: Jak mamy tą śrubkę pod gaźnikami do regulacji mieszanki to im bardziej ona jest wkręcona tym gaźnik dostaje mniej powietrza, czy więcej ? :)

Mi mój bandzior 650 K6 spalał średnio 6,2 w cyklu mieszanym ( miasto + trasa) przy jeździe na trasie 130-170km/h . Jak jechałem z prędkością ok. 100km/h to spalanie zeszło do 5,5. Jak go cisnąłem w granicach 200km/h po autostradzie (max.licznikowe 217) to spalanie podeszło pod 7 , czyli całkiem nieźle .

kiedyś sobie takie statystyki spalania robiłem http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/9840 ogólnie, żeby 6l przekroczyć to trzeba było zdrowo po 200 cisnąć, zasadniczo śrenio jak mam gdzie to do 160 spokojnie, czasami jak nie mam gdzie to też, a co do prędkości pod 220 da radę, bynajmniej tyle licznik pokazuje

Śruba od regulacji składu mieszanki otwiera nam przepływ paliwa, więc im bardziej ją wykręcimy tym więcej paliwa idzie do mieszanki (stosunkowo mniej powietrza).

Co do tych waszych 220-230, lepiej sprawdźcie swoje liczniki bo założe się, że na gps'ie nie wyjdzie wam więcej jak 200-210.

Hmmmm.... Tak czytam i czytam i albo muszę sprawdzić czy dobrze liczę to spalanie albo wyregulowac gaźniki.... Nigdy nie wyszło mi mniej niż 7 litrów a raczej nie cisnę mocno swojego dziorka...

jj

Kurcze Masher świece mam okopcone;/ a te śruby mam wykręcone o jakiś 1 obrót o.O bo dosyć dużo palił więc skręciłem ;/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.