Skocz do zawartości

Naciąganie Łańcucha / Regulacja Koła (Nietypowy Problemik)

gigant
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie Wiem czy dobrze zrozumialem

Chodziło mi o to, że do prawidłowego ustawienia koła, zamiast patrzeć na znaczniki, użyłem suwmiarki i zmierzyłem po obu stronach wahacza odległość ośki do końca wahacza.

Odnośnie ustawienia to jeśli nie będzie lało podjadę do serwisu. Zbyt dużo można zepsuć, a że jest to dla mnie temat świeży to oddam tę sprawę w ręce fachowca. 20 zł to nie majątek, a przynajmniej zamiast zastanawiać się czy dobrze zrobiłem inasłuchiwać odgłosów od strony łańcucha, będę delektował się jazdą. O ile mechanik zrobi to prawidłowo :)

Ponawiam pytanie, czy można w tym stanie przejechać bez strachu o uszkodzenie napędu, odległość ok. 3 km?

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• qnerk

3

• kitza

7

• Masztalski

3

Czesc, mnie się wydaje ,że podskakujący na centralce łańcuch to nic nadzwyczajnego. Na pewno wcześniej tego nie było ? W czasie jazdy czuć bicie? 

Jestem pewien, że nie było. Dwa dni wcześniej smarowałem łańcuch i żeby się dobrze olej rozprowadził zrobiłem to samo co na filmiku. Postawiłem na centralce, zapiąłem bieg i puściłem, żeby się trochę pokręciło. Nie wiem czy czuć bicie bo nie jeździłem. Nie wiem czy mogę z tym gdzieś jechać bez obaw o wywołanie jakiś dodatkowych strat.

To pewnie krzywo zębatka względem łańcucha jest. A może już lozysko zabieraka się skończyło. Wyjmij oske i sprawdź w jakim jest stanie. A rownoleglosc łańcucha i zębatki sprawdź linijka jak pisali wyżej. Ewentualnie stan z tyłu motocykla i przyjrzyj się czy jest prosto.

Edytowane przez logicsys

Byłem dziś z Bandziorem w serwisie co by sprawdzić naciąg i ustawienie łańcucha.

Nie jestem zadowolony z tego co zastałem ale mniejsza z tym.

Powiedzcie mi jak jest z dokręcaniem śrub osi koła. Kilka postów wyżej ktoś pisał o dokręcaniu odpowiednim momentem 100 Nm i sytuacji zakleszczenia się osi po zbyt mocnym dokręceniu śrub. A w serwisie gość po "ustawieniu" łańcucha dowalił śruby na maksa. Na moją sugestie odnośnie klucza dynamometrycznego popatrzył na mnie jak na wariata i powiedział, że ten ktoś (komu zapiekła się ośka) miał chyba łożyska kół w fatalnym stanie, a nie zbyt mocno dociągnięte śruby.

Jak to w końcu jest. Dokręcamy ile się da bez żadnych konsekwencji czy dokręcamy siłą 100 Nm bo inaczej coś się zepsuje?

Normalnie zgodnie z instrukcja suzuki 100 Nm i niema problemow i spokojna głowa

Dokrecajac na maksa kola robisz kuku swoim lozyskom w kole ^^ panu Mietkowi z warsztatu nie chcialo sie dupy ruszyc i uzyc klucza dynamometrycznego tyle w temacie!

Strzelanie ustało? Bo jeszcze może być zjechana zębatka zdawcza, wygięte ząbki