Skocz do zawartości

Naciąganie Łańcucha / Regulacja Koła (Nietypowy Problemik)

gigant
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

jacekrysiek osobiście sam siadam na motocykl i sprawdzam czasami jak laduje ekwipunek jakiś na motocykl so siadam dodatkowo z moja panna albo z kim mam pod ręką i sprawdzam ale ok . poprostu nie słyszałem wcześniej

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• qnerk

3

• kitza

7

• Masztalski

3

Wg Haynesa na bank pisze o sprawdzaniu na stopce ma być 2,5-3,5 od skraja do skraja. Pewnie w serwisówce też, ale nie chce mi się szukać. Podejrzewam, że te wartości, mierzone na bocznej stopce (sidestand) wg japońskich inżynierów "gwarantują" prawidłowy naciąg łańcucha (w uśrednionych warunkach). I tak: nic nie stoi na przeszkodzie aby mierzyć na centralce, ale trza dać odpowiednio więcej z tych względów o których pisałeś. Z drugiej strony jeśli wiesz, że będziesz śmigał obciążonym moto nie zaszkodzi sprawdzić czy "keta niy bydzie za fest naszpanowano"

EDIT: znalazłem, o bocznej stopce mówi pkt. zaznaczony na czerwono.

gallery_136_39_129775.jpg

PZDR

makzel

Edytowane przez makzel

a co do tych gównianych blaszek - może by podłożyć pod nie na czas regulacji kawałek blaszki 1mm? i dalej jechać wg znaków?

Z tego co pamiętam tam nie ma co podkładać, otwór w tych blaszkach jest o hektary większy od średnicy ośki na której jest osadzony. Myślałem kiedyś o tulejkach ale doszedłem do wniosku, że będę mierzył od końca wahacza.

PZDR

makzel

Nie od spodu a od końca wahacza. Motocykl musi być na stopce bocznej ponieważ koło tylne musi być "oparte" na nawierzchni. Naciąga się bez obciążenia, ponieważ za obciążenia odpowiada amor a nie łańcuch. Naciąg sprawdza się w kilku miejscach łańcucha przetaczając motocykl - żeby równomiernie napiąć. Jeżeli w jednym miejscu jest luźny a w innym napięty jak baranie jaja to łańcuch do wymiany. Jakby ktoś pytał skąd te mądrości, śpieszę z odpowiedzią. Otóż po moim występie z przekeceniem gwintu zapoznałem się i z serwisówką i z Haynesem i z wiedzą kilku mechaników w tym serwisowych od Suzuki. Miałem nawet napisać pytanie do Hamamatsu ale stwierdziłem, że nie będę przesadzał ;)

P.S.

Dziwne, że na wyżej zamieszczonym zdjęciu jest podane 65Nm jako siła dokręcenia nakrętki tylnej osi, podczas gdy firmowo jest 100Nm.

P.S.

Dziwne, że na wyżej zamieszczonym zdjęciu jest podane 65Nm jako siła dokręcenia nakrętki tylnej osi, podczas gdy firmowo jest 100Nm.

To jest screen z serwisówki, zassanej zresztą z forum :)

PZDR

To jest screen z serwisówki, zassanej zresztą z forum :)

Tym bardziej dziwne. Nawet w instrukcji obsługi salonowej oraz Haynesie jest 100Nm.

Ostatnio natrafiłem na Przyrząd do ustawiania osiowości tylnego koła więc jak ktoś chce mieć pewność to może sobie zakupić. P.S. - mają tam zakuwarkę do łańcucha za 250zł a na allegro są po 380zł :)

W serwisówce Suzuki do GFS650/S z listopada 2004 roku jest 20-30 mm i 100 Nm.

• 7 months later...

Dziś zabrałem się za naciągnięcie łańcucha. Wszystko niby proste, luzujemy ośke, napinamy imbusami wg znaczników. Ale okazalo się ze te znaczniki są ch.. warte :) Wyregulowałem niby naciąg, ale jakoś do konca przekonany nie jestem. Myślalem, ze u mnie ktoś dał inne podkladki ze znacznikami, ale widze ze to standard w bandich. Jutro wykorzystam wasze patenty, aby się upewnić.

Jak pewnie zauważyłeś, ostatni post już trochę ponad pół roku ma, a był jeszcze ponownie poruszany ten temat. Jak dobrze poszperasz to wszelkie odpowiedzi znajdziesz jeszcze gdzieś w eterze ;-)

EDIT: @dyras: Chociażby tu coś dla Ciebie mam: łańcuch

Edytowane przez smiglak

Ja u siebie również miałem taki problem. Na starym napędzie, robiłem to na obroty imbusa i było ok. Po zmianie napędu, kombinowałem, żeby było cacy i poprostu wykręciłem całkiem śruby do regulacji i zacząłem od początku liczyć obroty. Wydawało się być ok, ale różnica na blaszkach ze wskaźnikiem naciągu była 3-4kreseczki. Dlatego poprosiłem kumpla, żeby mocno dociskał tą blaszkę do tyłu, a ja drugą i wtedy ustawiłem wg wskaźnika. Wulkanizator którego odwiedzam za każdym razem sprawdza mi naciąg i czy równo naciągam. Przykłada takie ustrojstwo wielkości pudełka od zapałek do zębatki , wł. tam laserek świeci nim na łańcuch i sprawdza czy po całej dolnej długości jest równo. I za tą dokładność go lubię :)

Porada dla tych którym śruba imbusowa z Prawej strony nie chce się kręcić... WYSTARCZY POLUZOWAĆ ŚRUBĘ ŁĄCZĄCĄ ZACISK Z ŁĄCZNIKIEM WAHACZA

Po tej operacji idzie gładko :)

Dziś zabrałem się za naciągnięcie łańcucha. Wszystko niby proste, luzujemy ośke, napinamy imbusami wg znaczników. Ale okazalo się ze te znaczniki są ch.. warte :) Wyregulowałem niby naciąg, ale jakoś do konca przekonany nie jestem. Myślalem, ze u mnie ktoś dał inne podkladki ze znacznikami, ale widze ze to standard w bandich. Jutro wykorzystam wasze patenty, aby się upewnić.

Tak jak mówisz.

Ja tam znacznikom i ilościom przekręceń nie wierzę.

Tak napinam i ustawiam łańcuch, że kręcąc kołem układa się idealnie pośrodku tylnej zębatki, tzn. da się go pchnąć zarowno od siebie jak i do siebie na zębatce.

Wtedy chyba jest równo...

• 3 years later...

Odkopię trupa :)

Zabrałem się dziś za regulacje naciągu łańcucha i poległem. Co się okląłem to moje. Nawet suwmuarka nie pomogła.

https://docs.google.com/file/d/0Bzu4ds-eCuJNUzkyb1RVM0lxRDQ/edit?usp=docslist_api

Nagrałem filmik jak łańcuch podskakuje i co jakiś czas coś strzela w kole. Luz na stopce ok 3 cm. Luz gdy usiądę, ok. 1 cm. Wydawało by się że ok. Ale skaczący łańcuch i strzelanie świadczą o czymś innym. Co mogło pójść nie tak. Miałem jechać do mechanika ale po lekturze wątku uznałem że podołam. Niestety poległem.

A luz jest na całej długości taki sam? Czy jest powiedzmy te 3cm a po przekręceniu kołem 1cm, po ponownym przekręceniu powiedzmy, że 2cm. Jeśli tak to masz nie równo wyciągnięty łańcuch. Do tego to strzelanie mogło by potwierdzić moje przypuszczenia?

a któreś ogniwo ci się nie blokuje? tak wygląda jakby schodząc z zębaty nie potrafiło się wyprostować (ale to raczej będzie widać na przedniej zębacie - tylko trzebaby pokrywę zrzucić) kręć powoli może na tylniej zębacie się pojawi - ala ja bym strzelał w przednią zębatkę (większe zakrzywienie ogniw)

Musiałem coś pomieszac bo przed moją regulacja tego nie było. Łańcuch szedł jak pi sznurku. Nie wiem tylko co bo robiłem zgodnie instrukcją.

Do mechanika mam 3 km. Można z tym bezpiecznie przejechać?

wygląda jak zablokowane ogniwo - umyj łańcuch przesmaruj ponownie i sprawdź . jak dasz rade to pokręć wcześniej kołem i zobacz które z ogniw na łączeniu się nie prostuje tak jak powinno .

Do ustawiania lancucha w lini mozesz uzywac zwyklej linijki (przylozyc do tylnej zebatki). Na znacznikach raczej nie Mozna polegac. W mojej b12,5 bylo podobnie . Warunkiem jest to ze lancuch jest ok

Do ustawiania łańcucha użyłem suwmiarki. Mierzyłem odległość od kraju ośki do końca wahacza. Na znaczniki nie patrzyłem.

Nie Wiem czy dobrze zrozumialem Ale to mozesz ustawic tylko miedzy tylna zebatki a lancuchem yvy7a6eq.jpg8abu7ahu.jpgtema7y9u.jpg zamiast lasera mozesz uzywac linijki